用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?
go

直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名? [複製鏈接]

naughtybj 發表於 15-1-8 07:35
TSA is used in Primary one admission POA only, so it concerns less in private schools.
好新既講法,真係好有興趣聽下係點?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chun_ng 發表於 15-1-8 09:41
當然是爭排名, 關於BANDING嘛....
其實不只是直資..連津校都受影響!
我亞囡讀津校, 上年11月開始, 每星期1 ...
影響Banding既係Pre-S1,唔係TSA
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MayBride 發表於 15-1-8 10:07
咁鬼多試我都亂哂,我囝今年升小ㄧ,我依家做下功課。咁pre s1(HKAT) and TSA 有咩分別?

...

TSA會否影響升中派位? 睇下第8條問題:
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01

至於Pre-S1, 呢度都算解釋得唔錯:
http://www.tutorboard.com.hk/blog/blog_article/sspa/pre-secondary-one-hong-kong-attainment-test

其實教育局話會因應TSA比現, 再供額外資助予有需要學校去改善學生能力..... 咁唔係應該做差D就可以攞多D津貼咩? 當然, 官字兩個口

其實直資同私校應該唔需要重視TSA吖, 反正TSA好唔好佢地都攞唔到教育局所謂既額外津貼. 如果呢D學校連個唔係太關佢地事既試都重視, 除咗為了出風頭, 我諗唔到有咩原因.....

naughtybj 發表於 15-1-8 11:15
HKEAA is responsible to run the test.  Of course, it's not because HKEAA would like to find some wor ...
是否殺校和縮班, 首要條件係睇下學校收生情況, 根TSA結果完全無關.

myfanwy 發表於 15-1-8 12:20
回覆 Charlotte_mom 的帖子

那麼是否全港的學校也要考TSA?

以我理解, 所有受教育局資助既都要參加, 即係所有官津同直資學校, 私校就唔知啦!

其實TSA係考三次, 小三, 小六(和Pre-S1隔年考)同中三

myfanwy  明白了  發表於 15-1-8 15:05
Yanamami  私校都会考  發表於 15-1-8 14:57

littlefaith 發表於 15-1-8 12:45
我女學校(直資)一向唔重視TSA,冇需要去「操」,我女考咗都唔覺有咩壓力。

佢哋慳返時間用嚟學多啲有用嘢( ...
無排名, 呈分成績又點分B1, B2, B3, 本區B1同全港性B1.
無排名, 升中自行時又點會有全港性次第.

只不過係無公開排名. 龍校學生預咗直上, 到高考做到成績就得, 中間真係可以唔理呢D無謂野; 但想跳船既學生就要自求多福!

kirstyau 發表於 15-1-8 14:53
請問根據咩數據(我一路以為TSA)去評每間小學有幾多band1生去派位(中學)!Thanks

...
小五小六呈分試+前人Pre-S1成績

AgapePa 發表於 15-1-9 10:22
hea 住考, 起碼有七成力,
我有個朋友,因為間中學無精英班, 直情無去考pre-s1 , 快快樂樂去旅行.
Hea住考甚至唔考都唔係好大件事, 最怕因為有人派得唔好, 發洩番係學校身上, 專登考差D..... 咁就多得佢唔少
‹ 上一主題|下一主題