用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴收費
樓主: Girls
go

學琴收費 [複製鏈接]

Re: 學琴收費

我個女嘅綱琴老師雖然得八級(重係佢一考到八級就開始搵佢教),但勝在夾得我個女啲性格,我個女唔可以谷嘅,懶人一個,話鍾意彈琴,但懶練...... 我由得佢輕輕鬆鬆,學左四年,今年年尾考四級 如果搵啲幾百蚊一堂果啲老師,一定頂我個女唔順 :  :

我唔知其他老師會唔會揀學生,但真係聽過一個case,有個學生好想學琴,亦好按照老師吩咐練琴(老師都幾嚴的),好努力練琴,但成效還未如老師理想,老師就好綩轉同家長表示,不如不要跟她學吧,一來學生去老師家,路程都幾麻煩,轉兩次巴士,老師提議家長不如到家附近學琴,不是還好嗎?於是那位學生再沒有跟那位老師學琴了,而那位老師既收費就是幾百元一堂的

聽你講,真係感受到你地學得好開心.
佢教你兩個,係唔係比兩個人學費,還係坐埋一齊學架?
Yukyuk 寫道:
現在, 我租了琴在家學, 因為交通問題, 轉了teacher (she is diploma degree , 演奏級), (grade one) HK$550/ 45 mins/ 4 堂 (grade two) hk$620�45 mins � 4堂
她會教到8級, 而且她還教我們流行曲, 雖則, 我們只是一級升二級.  (暫時, 我和囡學了大長今 - 希望, (合手); 現在, 學緊 joey 的 我的驕傲(合手).  (真係好開心, 越彈越有mood)

fong媽 寫道:
我唔知其他老師會唔會揀學生,但真係聽過一個case,有個學生好想學琴,亦好按照老師吩咐練琴(老師都幾嚴的),好努力練琴,但成效還未如老師理想,老師就好綩轉同家長表示,不如不要跟她學吧,一來學生去老師家,路程都幾麻煩,轉兩次巴士,老師提議家長不如到家附近學琴,不是還好嗎?於是那位學生再沒有跟那位老師學琴了,而那位老師既收費就是幾百元一堂的

有呀: 我朋友話佢個friend個女六歲時已攪掂五級,於是就搵左個"李xx嘅師妹",要考過佢個女先決定收唔收喎 真係大陣仗.

咁都得?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得鋼琴老師一般都要懂得兒童心理及有教導小朋友經驗會較好。

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Re: 演奏級琴試,Trinity比Royal School容易?

本文為回應ahlai日前有關「鋼琴學費」一文的回覆。

引文:

據了解,Trinity College 嘅資格不是許多國家承認,而佢嘅考試程度亦比皇家淺,根本不可以說是等同一個學士或碩士的資格;只以說是等同皇家的Diploma。在香港的大學,包括港大、中大、浸大甚至於藝術學院本身有音樂系,亦有畢業生在任教學生。我只是希望大家認識清楚。

有關上述分享,有點不同意的地方,現附上相關資料,希望可以大家一同分析指教。

在本地學琴的學生,必先以本地普遍接受的專業考試為基準。香港普遍認可的鋼琴考試分別由倫敦聖三一音樂學院 (Trinity College London) 及英國皇家音樂學院 (Royal School of Music) 頒授。其中英國皇家音樂學院頒授的1-8級鋼琴試在本地較普遍 (可以說是佔絕大多數)。至於8級以上的演奏級考試 (Diploma Level Examination),倫敦聖三一音樂學院及英國皇家音樂學院均具有同等的專業資格。其演奏級鋼琴考試大致分為三個級別,以程度由淺至深排列如下:

倫敦聖三一音樂學院(Trinity College London)
ATCL in performance / ATCL in recital
LTCL in performance       
FTCL in performance       

英國皇家音樂學院(Royal School of Music)
DipABRSM in performing
LRSM in performing
FRSM in performing

Trinity College London的演奏級琴試可分為2部份:
演奏部份 (Recital) 佔總分90% (技巧、演繹�表達、音樂感各佔30%)
表達技巧及樂曲分析報告 (Presentation Skills and Programme Notes) 佔總分10%

Royal School of Music的演奏級琴試可分4為部份:
SECTION I
演奏部份 (Recital)
SECTION II
會話對答 (所選樂曲及任何有關音樂的問題)及樂曲分析報告(Viva Voce)
視譜 (Quick Study) ,亦即Sight-reading

以演奏部份比較,兩所學院在相對級別(ATCL <--> ABRSM, LTCL <--> LRSM, FTCL <--> FRSM ) 可以選擇的樂曲(綜觀不同時期、作曲家、作品長度及難度) 有大部份是相同的,只是Trinity College提供的樂曲數目較少而已。(其實選考Trinity Diploma的考生可因應選曲表中樂曲的深淺程度、時間長短、音樂時期等性質,自行選擇其他古典音樂作品應考。經評審委員會書面認可後,考生便能以該樂曲來應考。有關詳情可詢問您的鋼琴老師。)

上述兩間學院的評分標準,不論在對曲目背景資料和音樂元素的了解,作曲家背景、風格和特色,以及考生的演奏技巧、風格和音樂感上的要求均同樣嚴格。

除了Royal School 的考試以較多不同部份組成之外,筆者並不覺得Trinity College的演奏級琴試會較Royal School的容易。畢竟這兩項考試筆者也先後考過了。

另外,筆者有不少到海外音樂學院深造的朋友,也是以Trinity College頒授的演奏級考試資格來報讀的,可見Trinity College在外國亦同樣具有專業認授性。

* 以上純為經驗分享,如有冒犯,請諒。:
我的個人網誌:**請按這裡**

Re: 演奏級琴試 = 學士學位?

本文為回應Kaka0814日前有關「鋼琴學費」一文的回覆。

引文:

「係, ATCL 係多數人講的演奏級, 等同大學一年級
LTCL 可以話係 大學畢業
FTCL 可以話係 讀完Master」

***  請按這裡 ***

有見上述題目為坊間常見誤解,故以個人經驗刊文分享。如有冒犯,請諒。

我的個人網誌:**請按這裡**

醒目開學勳章

P.S. 我想利益申報, 由於老師與我們是在同一屋苑(馬鞍山翠擁)住,她見我們用心學習(聽教),所以相處得好融洽.  我亦問過她會否教其他區的學生, 她說最好是附近,, 集中d好d, 唔駛大家都咁趕嗎!  其實, 我都明白一來一回d時間都可以教多個學生啦.

所以, 如果請大家見諒!

Dear Missslui,

I want to share the following:

YES.  We learn together (一人價錢)

But I just stand beside them.  When I have question, I will ask the piano teacher.   When the piano teacher gone, then I practice immediately until I can reach the teacher's 要求之水準, 自己都覺得自己好勁).

First of all, I think my behaviour is accordingly to my childhood dream that I want to complete: I like to play piano (any music) very very much (but my family can not afford at that moment).

Now, we've got a problem.  I am planning to rent a studio to practice at outside 30mins per day (Because I am a working mother, my office hour is free than at home).  ( 我囡囡每日做完功課,溫完書都想practice, 有少少爭琴用之情況出現, 算啦, 難得她有興趣就讓她用多d)

Yukyuk,

您囡囡跟琴老師學了幾耐呢?可否PM 我琴老師的資料, 謝!

醒目開學勳章

hi, swan,

pls check pm.

Yukyuk,

收到您的PM, THANK YOU!

初級上門$$?琴行$$?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題