用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡讀東區 canossa,band 2尾放棄自行 只等統一派位明智嗎 ...
樓主: Ellen2739
go

囡讀東區 canossa,band 2尾放棄自行 只等統一派位明智嗎? [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-2-3 13:30
大把人相信校長講野....我地要收B1生
間間都想收B1生....只係收唔收到咁姐...B3學校都係意向收B1生
坊間B1 ...
愛蝶灣基灣有73.2%派到B1學校,21.4%派到B2學校,5.4%派到B3學校,一啲都唔差。以舊年東區派到B1學校既人有三成係B2生推算,愛蝶灣基灣大約有五成B1生(最少4成,最多6成)。唔係坊間所講既八成B1生。

王家爸爸 發表於 15-2-3 13:48
愛蝶灣基灣有73.2%派到B1學校,21.4%派到B2學校,5.4%派到B3學校,一啲都唔差。以舊年東區派到B1學校既 ...
"以舊年東區派到B1學校既人有三成係B2生推算" 呢個有咩數據支持??

王家爸爸 發表於 15-2-3 13:48
愛蝶灣基灣有73.2%派到B1學校,21.4%派到B2學校,5.4%派到B3學校,一啲都唔差。以舊年東區派到B1學校既 …
我諗都唔使點討論落去, 經你分析之後,只要一句“以舊年東區派到B1學校既人有三成係B2生推算”, 其實就算有一間東區學校100﹪入B1,你都話為佢只有7成B1, 其實討論落去都冇意思。

王家爸爸  分析要理性  發表於 15-2-3 14:45

gsrover 發表於 15-2-3 14:03
"以舊年東區派到B1學校既人有三成係B2生推算" 呢個有咩數據支持??

東區舊年2,000大抽獎位,650個剩餘學額,所以派出的大抽獎位有 1,350個(如果B1生佔1/3,即450個B1生,450個B2生,450個B3生)。 但東區共有821個B1位(我當衛理和顯理B1C),所以派給B1生後,仍然有371個B1位剩,給450個B2生分,B2生派B1位的機會是82.4%。
所以三成已經係低估,實際數量可能會更多。

gsrover 發表於 15-2-3 14:03

愛蝶灣基灣有六個人派B3學校,嶺南中學(3個人)和李福慶中學(3個人)。其實,挺感到驚訝。
以東區舊年有650個剩餘學額,而且B3位加在一起還不夠600個。所以,除非相當差,東區B3生應該可以入B2學校。

王家爸爸 發表於 15-2-3 14:44
愛蝶灣基灣有六個人派B3學校,嶺南中學(3個人)和李福慶中學(3個人)。其實,挺感到驚訝。
以東區舊年有 …

我認同分析要理性。
你的講法有兩個同現實有好大距離的假設
1。所有學生的升中選校都係依據BAND1先,BAND2後,BANB3排最尾,而事實上係每間學校,就算BAND3 都有相當數量的學生去選, 我地可以從各BAND3學校都收到足夠的學生証明呢點, 650剩餘學額多於BAND3學位,咁照閣下的理論,佢地會一個學生都收唔到。只怪好多家長冇理解過派位的玩法。而因為選校策略BAND1學生而MISS左呢D機會,係人間悲劇,而時有發生。

2。剩餘學額係分佈響各BAND學校, 當然各BAND熱門學校出現的機會低,BAND3冷門學校的機會高, 但係有好多人唔敢揀高一個BAND的學校,加上老師追求學生要派頭3志願,呢個害人不淺的思想,我諗你提到呢6個學生,好大機會俾人老點放左頭三

所以呢個打7折的做法估算BAND1學生數目,我係唔認同。而縱觀多年的派位結果,派到BAND1學生有幾多﹪係我第一個相信的數字,再除一除第一志願的﹪,就係我相信佢有BAND1學生數目的上限。當然有D學校BAND1數量低,而第一志願﹪低,呢個除出黎的數字就大可信,因為BAND1學生少, 同第一志願低係有大CORRELATION,所以參考價值會下降。

王家爸爸  你可以有你既想法   發表於 15-2-3 15:21

王家爸爸 發表於 15-2-3 14:43
東區舊年2,000大抽獎位,650個剩餘學額,所以派出的大抽獎位有 1,350個(如果B1生佔1/3,即450個B1生,450 ...

似乎....有人仲未搞得清...坊間所講既B1學校 同 B1學生既分別
入讀B1學校既學生未必一定係區內B1生....有位剩...B2生都可以抽入/叩入B1學校
升中/學位數字較為可靠...當有家長沉醉於90% B1學生....又真係幾難令佢相信 B2/3既真面目
神校都未必有80% B1生啦....仲要計埋d B1直資...我見幾個學校自評B2/3都入到~~~

王家爸爸  夢想自己係B1生,結果...:wahaha   發表於 15-2-3 16:28
王家爸爸  這可能是邊緣人派得差既原因。   發表於 15-2-3 16:26

王家爸爸 發表於 15-2-3 14:43
東區舊年2,000大抽獎位,650個剩餘學額,所以派出的大抽獎位有 1,350個(如果B1生佔1/3,即450個B1生,450 ...
我覺得用呢個方法估有幾多B1生都唔係好啱.

按照Khmama既資料, 2014年東區共有2794小六畢業生, 即約1/3=931人係東區B1生, 當中包括港同以及漢華小學既學生

呢2間直資小學學生起嗎有一半唔參加派位(直升中學), 當中都有一定數量B1生. 再加上自行後和入讀其它直資中學既B1學生, 沒法預知, 抽獎時轉區既人數亦唔知, 實則最後會留係東區讀書既有幾多係B1學生呢? 好難估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-3 16:36
我覺得用呢個方法估有幾多B1生都唔係好啱.

按照Khmama既資料, 2014年東區共有2794小六畢業生, 即約1/3=931 ...
當然,實際的情況比較複雜,但因為大部分B1學校的數據都相當公開,用估計的方法應該可以看到大局,after all we are not talking about rocket science。

港同等既直資學生應該從2794名小六畢業生扣除,因為他們不影響東區升中既生態,屬於生態環境既局外人。此外,東區B1生自行喜歡選擇灣仔及中西區的B1A學校,他們也應該從2794名小六畢業生扣除,因為他們也是不影響東區升中既生態。

簡化的計算:
大抽獎入東區學校(假設六成):B2生派B1位的機會是82.4%。
自行入東區學校(假設四成):B2生派B1位的機會是0%。
82.4%*0.6 + 0%*0.4 = 50%
所以,東區B1學校應該平均有1/3的學生B2。 當然B1A學校相對少,B1C學校相對多。

王家爸爸 發表於 15-2-3 17:22
當然,實際的情況比較複雜,但因為大部分B1學校的數據都相當公開,用估計的方法應該可以看到大局,after al …

如果你的做算成立, 一間最平凡的東區小學, 應有每個BAND 各1/3的學生, 又BAND2 有82.4% 學生可入BAND1中學, 咁我地照理見到個情況係一間咁樣的小學有60﹪(33﹪+33﹪*82.4﹪)學生入BAND1英中。即係舊基灣北米,柴米,連一間咁樣的學校都不如, 而同時間應該有好多呢D學校衝出黎高調宣佈自己60﹪入BAND1英中。

咁個真實情況又係唔係咁?

回覆:王家爸爸 的帖子

舊年新基推算有68名b1生,但結果當然多過這個數字。咁即係話部份校方評為b2的學生也能入讀b1中學。請記著這間學校一向建議有能力的學生在自行時博高一線的。而且在區內成績也算是屬於前列位置。所以,考8x入嘉勒撒並不出奇。

回覆:

回覆:

回覆:囡讀東區 canossa,band 2尾放棄自行 只等統一派位明智嗎?

請問band 1尾2頭,英文及操行A,嘉諾撒有望嗎?

NO.1YUET 發表於 15-2-4 13:16
請問band 1尾2頭,英文及操行A,嘉諾撒有望嗎?
自行還是大抽獎?

回覆:囡讀東區 canossa,band 2尾放棄自行 只等統一派位明智嗎?

咁東區band1a學生第幾志願應該開始填band2學校?

統一嘅遊戲規矩,只有band 1/2/3,唔需要計算各個band 的頭中尾。

引用:統一嘅遊戲規矩,只有band+1/2/3,唔需要計

原帖由 SIYip 於 15-02-04 發表
統一嘅遊戲規矩,只有band 1/2/3,唔需要計算各個band 的頭中尾。
我意思係確定係band1的學生,唔係邊緣人有機會估錯band,應該第幾志願開始填band2學校,因為老師話第三志願就應該開始填band2學校,我自己就想第四才開始填band2,因為始終band1學位多過band1生,正常一定入到的。

happy+ 發表於 15-2-4 16:43
我意思係確定係band1的學生,唔係邊緣人有機會估錯band,應該第幾志願開始填band2學校,因為老師話第三志願 ...
東區 Band 1 位比 Band 1 學生多,如果確定唔係邊緣人,應該填哂所有 Band 1 學校先填 Band 2。如果有可能係邊緣人,無論機會有幾低,都需要係第二或者第三志願開始填 Band 2 學校。
注意:因為東區 Band 1 位有剩先可以咁填,唔係所有區都可以咁填(例如:南區唔夠 Band 1 位,所以唔可以咁填)。

引用:Quote:NO.1YUET+發表於+15-2-4+13:16+請問b

原帖由 王家爸爸 於 15-02-04 發表
自行還是大抽獎?
自行 !

‹ 上一主題|下一主題