用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院中學,你地覺得好嗎?
樓主: LingLongMami
go

港大同學會書院中學,你地覺得好嗎? [複製鏈接]

回覆 ernestchow 的帖子

2月7日interview的是第二批學生,第一批是1月30 和31見的。我估計學校想預多一批做back up list, 因要預第一批學生有人不要offer, 無論如何,有second interview就有機會,加油!

我相信都應該已收晒生, 家陣係waiting都唔出奇, 所以一直都輔導小朋友, 唔得唔緊要, 大抽獎都冇所謂, 畢竟佢又担心父母失望, 又怕自己做得不夠好, 所以我都注重小朋友情緒管理的問題.  始終今年學生人數少, 學額相對多,  大抽獎唔太貪心, 應該無問題.
佢上午都要去另一間直資interview, 其實如果唔收, 真係唔好太折磨佢地, in 完一次又一次....sigh!

醒目開學勳章

yes agreed, 亦增加咗對自行interview 學校既信心.

醒目開學勳章 王國長老

暫時未聽到有人收offer, 既然有機會面試就俾d信心自己

謝謝鼓勵! 我諗亞仔都唔會"hea"住考.  不過一日要in 兩場, 真係有點勞累!  好似當初大學畢業出來搵工咁... haha!  大家加油!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝鼓勵!

aleung922 發表於 15-2-5 13:17
謝謝鼓勵! 我諗亞仔都唔會"hea"住考.  不過一日要in 兩場, 真係有點勞累!  好似當初大學畢業出來搵工咁...  ...
依家大學畢業出來搵工比我地當年困難好多。

醒目開學勳章

醒目開學勳章

回覆 estherxx 的帖子

我諗D學校係專登撞晒期.
我都想知2nd round有幾多人in.  同埋第一批係咪已經收夠人, 畢竟得個幾十個位, 唔好2nd in 又搵成百幾二百人爭個少少位.  真係玩死!

estherxx 發表於 15-2-5 16:32
回覆 Charlotte_mom 的帖子

吓....咁之前一批既 2nd in 都未收到 offer?
第一批interview時,VP已透露何時會正式出書面通知取綠,不是三月底那麼遲,但確實時間不便透露。

到現在都冇通知second in,那是否代表冇機會?但呢間學校吾會有信通知話吾得,記得當初交了三個回郵信封

醒目開學勳章 王國長老

其實呢, 學校唔會特登約埋撞期, 因為好多野係一樣跟一樣, 例如brochure, 你地都見到係擺2013成績, 因為係等唔到2014成績出至印, 一早就要安排, 之後攪開放日, 準備新update資料, brief學生, 去小學收生, 收表, 數人, 做文件, meet deadline, 數下數下其實無咩時間可以走盞

至於會唔會send reject letter, 又唔清楚wor

我諗笫二個信封的作用係用來通知你家陣2nd interview fail, now you are in waiting list.  then use the last envelope to send reject letter 咁 lor.

其實都唔駛咁神秘既, 有D直資講明有幾多2nd interview then result will be announced in March.  咁咪幾好, 唔駛估估下.

醒目開學勳章 王國長老

兩睇啦
如果有實一個deadline公佈, 即似小學做法, 講明幾時call幾多人去second in, 其他直接收信reject
學校都要保障自己, 唯有一早in多d (reject/deadline左之後再call人in, 好核突架), 又有家長覺得唔係有心收就唔好叫人去見

既然係咁, 定係覺得大機會至叫去in較好呢? 真係唔同人有唔同唸法

回覆 Charlotte_mom 的帖子

都係既, 因為當St Paul College 招生, 應該或多或少都會有學生跳船, 仲有其他直資學校都收緊生, 學校收生都兩難既.

醒目開學勳章

回覆:aleung922 的帖子

回覆 estherxx 的帖子

係呀,我地都in 完。感覺良好,waiting都抵晒啦。招呼咗我地兩次interview.  good luck to you ah!

醒目開學勳章

回覆:aleung922 的帖子

‹ 上一主題|下一主題