用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 創價VS迦南考私校直資優勢比較
樓主: FRUTIPS
go

創價VS迦南考私校直資優勢比較 [複製鏈接]

FRUTIPS 發表於 15-1-26 12:36
哈,講到咁差咁你唔轉?
其實我對個女讀書冇乜期望,諗住等佢輕輕鬆鬆過童年(其實係冇其他學校收佢)

sailob 發表於 15-1-26 12:24
請問係邊間迦南
金巴倫

你係邊一班呀?樓上都有家長話好多同學仔有 OFFER 喎, 你嗰班一個都冇?
星期六運動會, 等入場期間, 我都聽到好多家長傾偈講考到邊間, 都有唔少考到學校喎.

回覆 adam112 的帖子

我小朋友迦南畢業,去年有6 offers,其他同學都有幾個offers ,現上小一完全沒有問題

chanwendy 發表於 15-1-26 16:28
你係邊一班呀?樓上都有家長話好多同學仔有 OFFER 喎, 你嗰班一個都冇?
星期六運動會, 等入場期間, 我都聽到 ...
所以我懷疑佢地有分精英班,所以我識既同學仔都冇OFFER。之前有個POST講迦南功課,發現專題研習既題目唔同,老師講解既野都差好多

個人認為小學(直資, 私小, 叩門)面試視乎小朋友表現多過讀邊間學校!
(不喜勿插)

回覆:adam112 的帖子

樓主你女讀邊間加南 以我既認識Dbs 都有人得左

回覆:濼晴 的帖子

我仔仔都是出自迦南,現讀直資一條龍,同屆也有多個同学考入,其他都有D好的offer

回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

我仔仔間迦南上兩屆未有學券時嘅畢業生都考入直資私小...有赤柱St Stephen, 救恩,  RosaryHill, KCS, 港同等,同埋唔會分精英班,但學校有常常提醒陪小朋友閱讀故事書係好重要

我囡讀迦南都考到幾間,反而我仔讀根德一間都無,都無關係,小朋友面試時肯講同唔肯講都2個故事啦,迦南有學卷算教得好好。

回覆:elvisBB 的帖子

E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有

以我認識的迦南不同分校(起碼4間)的高班同學功課及進度全完相同。有時我們會whatsapp 功課來傾。

專題研習既題目自有以來班班不同。題目是按和同學仔討論而決定。像小學的project. 我仔班是花,圍繞花的結構,種法,吸水快慢,食用方法及副產品來討論。大家還帶了食材在班上整了糕點一起吃。現在一講起花便停不了口,當看到花便問我品種。

daddyday 發表於 15-1-28 08:42
以我認識的迦南不同分校(起碼4間)的高班同學功課及進度全完相同。有時我們會whatsapp 功課來傾。

...
我又反而唔知道專題的大 TOPIC 係班班唔同添, 我以為係圍繞同一個大題目再去細分添.  好似我仔講海洋生物, 我仔做海豚, 我以為其他班只係做其他海洋生物添.

引用:Quote:daddyday+發表於+15-1-28+08:42+以我

原帖由 chanwendy 於 15-01-28 發表
我又反而唔知道專題的大 TOPIC 係班班唔同添, 我以為係圍繞同一個大題目再去細分添.  好似我仔講海洋生物,  ...
係班班不同。亞仔好朋友做有關熱帶雨林,他要整大咀鳥呢

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+15-01-28+發表

原帖由 daddyday 於 15-01-28 發表
係班班不同。亞仔好朋友做有關熱帶雨林,他要整大咀鳥呢
咦我囡都整大咀鳥,可能係同學仔。其實間中做下project 自己搵下書,搵下info 都幾好,介紹番自己搵到的info. 等小朋友主動D!
另外我兩個小朋友都讀迦南,共八個學年,我好滿意,老師也好好,近年真的越來越深,但上了小學就輕鬆一點,我地而家同不小迦南老師成為好朋友呢!

兩間學校優勢都很好,證明就算有學卷只要教得好都唔會比無學卷的學校輸蝕

FRUTIPS 發表於 15-1-28 13:59
兩間學校優勢都很好,證明就算有學卷只要教得好都唔會比無學卷的學校輸蝕

...

其實重點不在於學校有冇學卷, 係父母的全方位栽培.

引用:E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有 +

原帖由 owennam 於 15-01-28 發表
E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有
黃埔迦南都冇學券

我仔都係做海洋生物,迦南的確很滿意

cherryird 發表於 15-1-25 11:04
梗係迦南,真係唔覺創價有人考到
I agree with you, there was a parent who posted P.1 placement result of 創價 in EK forum before, the result is just so so.

‹ 上一主題|下一主題