用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 請教用家:樂基中文程度
go

請教用家:樂基中文程度 [複製鏈接]

想請教各位家長,聼講樂基語境好好,不過我想知到K2後無廣東話老師,o甘小朋友中文會唔會有問題,因考小學時都要考廣東話。或者要出去補先得?Thx a lot
   0    0    0    0

回覆:Aphrodite 的帖子

中文科完全冇問題,只是普教中。我囡囡可以用廣東話及普通話讀中文故事書。在校講普通話,但在家講廣東話。小學interview, 老師用什麼語言問她,她會用相同語言回答。

引用:中文科完全冇問題,只是普教中。我囡囡可以

原帖由 jswc 於 15-01-28 發表
中文科完全冇問題,只是普教中。我囡囡可以用廣東話及普通話讀中文故事書。在校講普通話,但在家講廣東話。 ...
Thx for sharing. 我擔心中文字佢會唔知廣東話發音。因為以前睇post有媽咪話英普生會有呢個問題

回覆:acepno 的帖子

基本上,K2 及K3在校內全英普溝通的。

回覆:Aphrodite 的帖子

但如果屋企唔用廣東話溝通,只用英文或普通話溝通,或可能會出現你所擔心的問題。

acepno 發表於 15-1-31 06:40
K2要在校内全英普溝通嗎?

對, 學生之間說廣東話時老師會提醒他們只可說英文或普通話, 但老師邊睇得咁多呀, 有時他們會靜雞雞和同學說廣東話的.

Aphrodite 發表於 15-2-1 10:35
Thx for sharing. 我擔心中文字佢會唔知廣東話發音。因為以前睇post有媽咪話英普生會有呢個問題

...
只要你家母語是廣東話就不用擔心. 相信當初的我就是宜家的你, 我小朋友N班己是英普班, 我亦有擔心過, 但幾年後證明咗不需要擔心. 返而我覺得學校數學不足夠應付考小學.

回覆:jswc 的帖子

Thx for sharing. 希望小朋友可以好快适應到

引用:想請教各位家長,聼講樂基語境好好,不過我

原帖由 Aphrodite 於 15-01-28 發表
想請教各位家長,聼講樂基語境好好,不過我想知到K2後無廣東話老師,o甘小朋友中文會唔會有問題,因考小學 ...
中文強,k2寫電燈,回收箱,洗臉等字!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
‹ 上一主題|下一主題