用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華夏盃晉級賽
樓主: bubble06
go

華夏盃晉級賽 [複製鏈接]

引用:有結果啦! +

原帖由 BB_hung 於 15-03-02 發表
有結果啦!
Check咗喇!但晉級賽冇每級獲獎人數嘅!!咁你小朋友會否上深圳參賽呀?

回覆:BB_hung 的帖子

回覆:Queenielam88 的帖子

引用:在華夏盃簡介那頁有狀元和首10名資料。其他

原帖由 BB_hung 於 15-03-03 發表
在華夏盃簡介那頁有狀元和首10名資料。其他就和上次一樣,一等獎佔該級8%,二等佔16%,三等佔24%。

...
呢個比例我知,但初賽有出埋每級參加人數,咁今次我唯有自己數下得獎人數自己再乘番個人數出黎喇!!

Yeah! 我個仔拿了特等獎! 不過據我觀察, 最少還有兩個這版的常客也拿了特等獎!
不過我不打算參加總決賽了, 你哋呢?

回覆:華夏盃晉級賽

引用:Yeah!+我個仔拿了特等獎!+不過據我觀察,+最

原帖由 setom 於 15-03-03 發表
Yeah! 我個仔拿了特等獎! 不過據我觀察, 最少還有兩個這版的常客也拿了特等獎!
不過我不打算參加總決賽了,  ...
嘩!你連網友孩子是誰也知道?

回覆:setom 的帖子

勁喎!
好叻仔

setom 發表於 15-3-3 08:53
不過我不打算參加總決賽了,  ...

叻仔!!請問你囝囝幾年級呀,有冇讀開協會的奧數班呀?因小朋友今年小三以往都只是參加初賽,今年想報埋總決賽唔知有咩要準備?

longlokma 發表於 15-3-3 10:10
嘩!你連網友孩子是誰也知道?
我比較諸事 ,, 成日都估邊個網友個小朋友係邊個, 尤其係勁個d, 就更加容易估到

Queenielam88 發表於 15-3-3 11:08
叻仔!!請問你囝囝幾年級呀,有冇讀開協會的奧數班呀?因小朋友今年小三以往都只是參加初賽,今年想報埋總決賽 ...
我個仔小一咋, 無讀過任何奧數班, 淨係叫佢做下past paper咋, 其實d決賽培訓班, 操卷班實屬吸水之作, 我估考得前嗰批絕大部分都無上, 而且以價錢而論, 決賽又貴又遠, 除了狀元外其他都淨係得獎狀, 我覺得唔係咁值..

回覆 setom 的帖子

我都開心呀,阿仔第1年参加晉賽,五年级三等奬

回覆 Queenielam88 的帖子

Tell us after our counting.

vckchoy 發表於 15-3-4 04:00
回覆 Queenielam88 的帖子

Tell us after our counting.
我數過小三級喇,獲特等奬10人,一等126,二等277及三等410.相加之後有823位小朋友獲獎,咁即係在初賽中獲獎1731位小朋友全數都有參加晉級賽! 而家又減淨一半可參加全國賽,真係可以諗諗玩唔玩全國賽喇,但要畀六百幾銀!

我剛用excel copy and paste計了一次:

初賽得獎人數 (由左至右, 小一至小六)
1076 1854 1731 2014 2127 2601

晉級賽得獎人數 (由左至右, 小一至小六)
605 932 823 966 1051 979

除小六外, 晉級賽每級得獎人數都差不多是初賽得獎人數一半, 小一更近六成, 代表了甚麼呢?
君子一點想, 全部初賽得獎學生都參加晉級賽, 但我覺得不會, 就小兒學校來說, 初賽得獎而又有參加晉級賽不足一半.
小人一點想... 機構為甚麼不公開晉級賽的統計數字? 如果參加晉級賽而人人有獎有甚麼好處?
留比大家諗下..

The venue for the coming contest is at Shenzhen University.  I live on HK Island, still doesn't know how to get there.  

Does anyone know which is the quickest way to go there from HK ?

first, by train to get to the border ?

is it quicker via Lok Ma Chau train station than Lo Wu ?

second, change to Shenzhen MTR ?

其實這些比賽都是捉家長心理,是一盤生意,各取所需,當遊戲就無妨,如添加了孩子壓力就不要參加了。

另我們學校有人參加晉級賽但沒有獲獎,所以不會是人人有奬,另外晉級賽是有加其他地區如澳門在入面,之前封信有提。

vckchoy  我們都是呀!  發表於 15-3-4 17:11

bubble06 發表於 15-3-4 10:56
The venue for the coming contest is at Shenzhen University.  I live on HK Island, still doesn't know ...
應該係羅湖再轉深圳火車,應該唔難去,但好似都唔太近。我都仲諗緊報唔報!?
‹ 上一主題|下一主題