用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC. vs. DGS
樓主: 1841hkg1997
go

SPCC. vs. DGS [複製鏈接]

回覆:SPCC. vs. DGS

DGS同學的給人一般印象非常明確:自信、能力強、不認輸、非常硬淨。SPCC同學們就比較困難內斂、實而不華、謙信有禮。小女是比較開朗、嘴多,讀DGS的話,可能比較適合。另一方面,我也比較喜歡男女校,自小與其他男女同學相處將來人際關係容易適應吧(找老公/男朋友也可能容易點嘛)。

引用:「DGJS+parents+seminar+講明,6月english+

原帖由 naughtybj 於 15-02-06 發表
「DGJS parents seminar 講明,6月english assessment, 俾埋內容話考乜,家長有啲壓力。 」一年級已經有壓 ...
我都有睇果張assessment 通告,內容真係一D都吾深,其實係比下D範圍你知道下大約係D乜,比你知道吾使特別叫女女狂溫書勁寸字,反而冇咁大壓力!
而校內功課量真係吾多,吾係死抄爛抄,吾係成日默測考,算好輕鬆呀!

回覆 1841hkg1997 的帖子

SPCC在很多applicant當中選出你個女,不用太擔心不適合吧!
United we stand, divided we fall.

請問樓主囡囡出自邊間幼稚園?

引用:DGS同學的給人一般印象非常明確:自信、能

引用:回覆+1841hkg1997+的帖子 SPCC在很多appli

引用:Quote:原帖由+1841hkg1997+於+15-02-08+發

原帖由 naughtybj 於 15-02-08 發表
「小女是比較開朗、嘴多,讀DGS的話,可能比較適合。」 If you ask your daughter, she may say let me go  ...

真係好難揀,但都是幸福的選擇!

spcc

引用:DGS同學的給人一般印象非常明確:自信、能

原帖由 1841hkg1997 於 15-02-08 發表
DGS同學的給人一般印象非常明確:自信、能力強、不認輸、非常硬淨。SPCC同學們就比較困難內斂、實而不華、 ...
我有親戚女兒在呢兩間就讀, 和她們相處時,感覺真的不同。如果比較好動, 話多, 好像dg比較合適吧。spcc 學生比較文靜型, 跟樓主女兒會否很大對比……

引用:Quote:原帖由+1841hkg1997+於+15-02-08+發

引用:Quote:原帖由+2009choichoison+於+15-02-09

原帖由 naughtybj 於 15-02-09 發表
其實樓主都已有決定,只不過想曬下姐
係喎, 樓主, 已選定嗎?咁快啲放位啦,謝謝!!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-09+發表

我都會揀SPCC,男女校、空氣好、中學成績好和有lB。

女兒喜歡Co-ed,我想佢去DG,暫未有定論,始終係小朋友去讀,唔係家長。很難選。

真心只是想在這裏聽下各位意見,並無任何show off意圖,非喜勿插,謝謝。

引用:女兒喜歡Co-ed,我想佢去DG,暫未有定論,

原帖由 1841hkg1997 於 15-02-09 發表
女兒喜歡Co-ed,我想佢去DG,暫未有定論,始終係小朋友去讀,唔係家長。很難選。

真心只是想在這裏聽下各 ...
那另一半呢? 跟你意見一致嗎?

1841hkg1997 發表於 15-2-9 17:50

你都識講, 間學校係小朋友去讀, 你都話個女話鍾意SPCC, 咁你仲係度問?

咁你又真係幾咁尊重個女既意見呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1841hkg1997 發表於 15-2-9 17:50

咁佢點解中意spcc?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-9+18:14+編

‹ 上一主題|下一主題