用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1生初小時成績如何?
go

b1生初小時成績如何? [複製鏈接]

我仔p1p2 時嘅成績麻麻,有唔合格,屬中下游位置。到p3時突然考到全班3名內,但全級名次都係中中間間。p4比p3有進步,去到p5上學期突然考到全級20名,老師都嚇一跳,但呈一呈二都回返dd 3x.
下個月呈三,希望佢可以升返dd啦。

其實又開始擔心細女,眼見好多初小好去到高小差。
細女今年p3,呢2年幾次考試都係全級頭10名內,有啲擔心到呈分會跌

anna59  你個仔第日有機會入大學   發表於 15-2-12 14:10
錡E  p5上學期D卷淺咗?  發表於 15-2-12 12:38
   5    0    0    0

分享,我女p1-p6上學期都考全級18名內,其中我係完完全全冇理過佢d成績,亦冇盡過責任陪過溫書
到以家醒覺升中學,我想7月萬一要叩門,張成績表靚d好辦事,就叫佢追前少少,反正我覺得考前幾名,5算困難,所以加左好多壓力俾佢。
我錯了。
換來個女連續肚疴,咬爛隻牙,中文閱讀76分數學84分,其他未考。
我就知死了,原來有d小朋友5逼得,我拿拿聲cut哂我準備個d雞精班,同傻瓜講,其實盡左力就得咖啦,分數5重要,你都好叻啦5洗再叻d.....
嚇死我,我原來高估左我女承受壓力既情度,我情願我女開開心心考第尾,都5想咁細個就有咁大壓力呀。

回覆:b1生初小時成績如何?

sako 發表於 15-2-12 03:26
分享,我女p1-p6上學期都考全級18名內,其中我係完完全全冇理過佢d成績,亦冇盡過責任陪過溫書
到以 ...
醒... 我仔五下呈分前兩個月, 明顯情緒有異, 拉得太緊, 我五月即時cut晒不必要既補習班, 得返英文同好hea既數學班(唔駛點做功課的), 睇返五上, 五下, 六上, 五下呢次係考得最好的....都係靠呢次入到心儀直資中學, 好在我臨危勒馬... 補習社同其他媽咪都覺得我儍架... 之前一星期補七日, 係咁補, 我見佢又受, 咪keep住囉.. 諗深一層, 大人一星期七日咁都死啦...

anna59    發表於 15-2-12 14:15

回覆:b1生初小時成績如何?

醒目開學勳章

回覆 patpat234 的帖子

阿女今年P6,由P1至現在都keep住全級5名內

minmin    發表於 15-2-16 09:44
Tassie    發表於 15-2-15 13:37

引用:我仔p1p2+時嘅成績麻麻,有唔合格,屬中下

原帖由 patpat234 於 15-02-12 發表
我仔p1p2 時嘅成績麻麻,有唔合格,屬中下游位置。到p3時突然考到全班3名內,但全級名次都係中中間間。p4比 ...

p3, 始終未高小,p4都keep到級10內的話,點跌都有個譜。

我仔其實直到5年級下學期都是級10內,通常7-9;第二次呈分(6上)數學勁失,得76分(從來未見過的分數),由級9跌到級29,但仍然是band 1內;第三次呈分,佢自己好大壓力、我更加不敢俾壓力,回升番級15。

其實呈分個個都發力,但最緊要(如果可以做到)就是不要失手⋯但講就易時、做就難呢。

回覆 mamee 的帖子

你小朋友是今年p.6. 咁快考完呈三?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:Crabtree 的帖子

我果個中一架喇

呀女P1-3 學校無全級排名,只有全班。佢初小三年全班5名內。
P4-P6 有全級排名,佢未入過10名內,次次排第10,班名次就10名內,最差試過P5最尾既考試排全級13。
P2-P6 我都無教過佢功課,無補習,無買過另外既補充佢做,完全佢自己溫書,就算呈分試我都照平常咁,無另外加D咩比佢做。

佢P4起就讀精英班,功課已經多到晚晚做到十一點幾,學校已經谷到死,我冇點谷佢,所以佢考試溫書都好求其,望過吓就當溫咗啦,測驗直頭唔溫既。我要求又唔高,合格就得啦,我好感恩啦。

我同樓主一様感覺,我女都係初小好去到高小冇咁勁,佢果班有個年年級考第一,到小五開始回落,小六去到全級10名內既尾,小五、小六好多黑馬跑咗出嚟。我呀女今年中一,佢今次測考都係全級10名內,我都怕佢好似小學咁,到高中回落保唔住頭位囉。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

sako 發表於 15-2-12 03:26
到以 ...
果然係好家長, 教導方法正確

想請問樓主, 咁你覺得你囝係咩原因會由初小的中下游, 慢慢上到去頭20名呢?

係勤力左? 專心左? 突然叻左? 補多左習? 老師教得好左? 我好想知動力的源頭來自邊度?
希望每天開心渡過 ;-)

錡E 發表於 15-2-12 10:17
呀女P1-3 學校無全級排名,只有全班。佢初小三年全班5名內。
P4-P6 有全級排名,佢未入過10名內,次次排第1 ...
我仔小學彈出的黑馬同學, 大部份操卷中題目彈出的, 到了中學, 即刻現形.... 好多科唔合格。

引用:想請問樓主,+咁你覺得你囝係咩原因會由初小

原帖由 Jessy 於 15-02-12 發表
想請問樓主, 咁你覺得你囝係咩原因會由初小的中下游, 慢慢上到去頭20名呢?

係勤力左? 專心左? 突然叻左?  ...
其實我同老師都諗唔通,一直2兄妹都無補過習,課外活動都未曾報過同中英數有關嘅野,英文老師由p2到p6都係同一個,中數老師p4已開始教佢地。佢本身語言發展遲緩+自閉傾向,初小時同其他同學距離都幾大,到依家個理解能力都係差,但上堂一向都ok.

初小同高小成績既 Correlation 唔會好高,尤其係男仔。

patpat234 發表於 15-2-12 13:31
其實我同老師都諗唔通,一直2兄妹都無補過習,課外活動都未曾報過同中英數有關嘅野,英文老師由p2到p6都係 ...
謝謝你回覆我呀!! 咁你有無睇過佢d試卷, 你有無覺得佢係邊方面強左? 理解方面強? 小心左? 你又有無問過佢點解突然考得咁好?
希望每天開心渡過 ;-)

錡E 發表於 15-2-12 10:17
P4-P6 有全級排名,佢未入過10名內,次次排第1 ...
恭喜,你女考10名內咪可插班囉?

回覆 ernestchow 的帖子

呢個係我細女,要插班既係我大女。

而家只知大女全班10名內,但全級未知呢,今個星期六派成績表。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:Quote:patpat234+發表於+15-2-12+13:31+其

原帖由 Jessy 於 15-02-12 發表
謝謝你回覆我呀!! 咁你有無睇過佢d試卷, 你有無覺得佢係邊方面強左? 理解方面強? 小心左? 你又有無問過佢點 ...
無得睇

‹ 上一主題|下一主題