用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一平均分
樓主: 利口樂
go

小一平均分 [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-3-13 09:33
妳搵我地細個既成績同而家比... 咁妳搵妳細個d卷d題畀佢做, 同卷先可以比較  ...
唔好咁講, 依家係中文深D, 英文多咗閱讀理解, 其實D數學真係唔深, 佢學校份數學卷一D古惑題都無, 係佢有問題, 佢唔太識舉一反三

MASAYA    發表於 15-3-13 10:39

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-3-13+08:57+

原帖由 MASAYA 於 15-03-13 發表
妳搵我地細個既成績同而家比... 咁妳搵妳細個d卷d題畀佢做, 同卷先可以比較  ...
咁又係,唔好話我哋細個,10年前同而家D卷,都已經唔同!題目亦無出咁多!依家D考卷,有D慢少少嘅小朋友,會做唔切,我家姐個女,從小成積好好,佢同我小一個仔講,慢慢數手指就得架啦!我話,無得數手指啦,數手指做唔切架!佢都佩服我仔識字之多,呢代小一識嘅字,我當初三年班先識!
數學都係,d文字題,大人都要細心睇!

wan_sosin 發表於 15-3-6 11:18
無錯,有D聰明嘅,hea住都考得頭,但唔明咩叫溫習,上到高班好危險!考那個位置都要有好態度先得,其實初小 ...

唉~講中晒我心事, 我囡就係今年小一HEA住考全班第一, 全級第二, 我叫佢温習, 佢又話識, 佢話係學校温左.....mouth:" />mouth:" /> 佢地成績表計分方法好複習, 幾多分之幾, 唔係一百為滿分, 所以我都唔之點計分.

catiou627 發表於 15-3-13 12:54
唉~講中晒我心事, 我囡就係今年小一HEA住考全班第一, 全級第二, 我叫佢温習, 佢又話識, 佢話係學校温左... ...
佢話係學校溫左個情況又唔同喎,佢只係冇係你面前溫你覺得佢冇溫,如果佢可以善用時間去溫習,比考第一第二更值得讚賞
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+catiou627+於+15-3-13+12:56+

原帖由 catiou627 於 15-03-13 發表
如果佢真係咁輕易,會唔會可以搵間程度啱佢D嘅學校,小一有時學校係會幫學生溫習,我仔都有時話學校溫咗,我會問清楚佢,如果學校有溫,返屋企見佢識,考下佢就算!如果你女係學校認真,識咗返屋企唔出奇,我仔其實唔多認真,又鍾意攪住同學仔,有時老師唔比佢溫,叫佢幫手做嘢,等佢唔得閒,無得攪住人!呢個係我提意過嘅方法,我同意嘅!

‹ 上一主題|下一主題