用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問2015年度聖道迦南書院和保良局羅氏基金中学那間好些 ...
樓主: yanson1010
go

請問2015年度聖道迦南書院和保良局羅氏基金中学那間好些? [複製鏈接]

用英文面試

樂恩媽 發表於 15-3-14 21:45
聖道迦南近年收生要求高咗,去年b3已無得面試。我是欣賞及認同李校長的教學理念, 加上小學校長亦推介, 認為 ...
昨天去了資訊日,非常認同。另外,今天的聖道迦南一定有b1學生。

樂恩媽 發表於 15-3-14 21:26
世事無絕對! 我囝囝b1, 去年選了聖道迦南讀。校園有愛, 品格教育, 校長老師有愛心, 懂得鼓勵孩子向目標努力 ...
昨天(1月7日)也體會了"校長與老師有愛心,鼓勵小朋友向前....."是非常重要,相信這學校正是能夠找到我們所需要的人生方向。
我會認為:如果小朋友入了所謂的傳統b1學校,天天只面對壓力與競爭,身為爸爸媽媽是不樂意見到,因為對小孩子的"全人"成長也沒有幫助。

所以,聖道迦南強調的"生涯規劃"配合學習,對小朋友的將來成長也非常之好及正面。

我非常盼望我的小朋友,將來可以找到一間真真正正擁有"校長與老師有愛心的中學",天天喜歡上課與自我學長與自我成長,渡過六年愉快學習的校園生活。

回覆 進爸爸 的帖子

羅氏基金與聖道迦南也是好學校,問題是哪一間,才是適合自己小孩子。
我相信每個家長心目中自然會有答案了。

而兩者校園文化各有不同,真的要看自己小孩子的成長需要了。及家長心目中的期望。

進爸爸 發表於 17-1-8 19:00
兩間學校我們也有親身參與了,即早前的"羅氏的小一體驗日",及昨天1月7日的"聖道迦南小一資訊日"。結 ...

同意進爸爸的分享,相信作為父母一定希望仔女學有所成,品學兼優。但每位小朋友的能力和興趣各有不同,適合A小朋友未必適合B小朋友。再者,中學6年生活真係幾長時間,所以一定要按小朋友性格,能力和興趣搵一間適合的中學,當然也要應同學校的教學理念!祝大家找到適合自己小朋友的中學!

分別參加了匯基東九龍及聖道迦南中一資訊日,匯基主要由校長主持、介紹學校敎學理念,全塲爆滿,而迦南(12 月4日)校長只講了約十分鐘,後有同學們表演、副校簡介等,上到課室分別由兩位老師、學生、畢業舊生及家長主持、介紹,任你發問,可謂能全方位認識學校,之後有同學主持攤位,可更進一步同同學仔傾下。

錯過了聖道迦南簡介會,請問師資如何?是小班教學嗎?

cheuklokmom 發表於 17-1-8 21:43
錯過了聖道迦南簡介會,請問師資如何?是小班教學嗎?

我試著將1月7日所見所聞,一點點回答:
1,S1至S3,是行雙班主任制
2,每班約33人左右
3,中文及英文是按能力再分小班教學
(如果有記錯,麻煩其他家長修正或補充一下)謝謝大家。
4,普通話教中文,只是"誠班"。S1至S3。到了S4,也是用回廣東話了。

如果成績係屬於B2和B1既學生, 通常都會考慮氏, 不過要有心理準備, PLK旗下既學校, 唔會點輕鬆.

聖道迦南, 坦白講, 多年嚟仲未做到成績,B1學生或B2頭既學生入到去, 其實可能會虛度光陰.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想問b2 生係咪考滙基都冇希望

回覆 進爸爸 的帖子

謝謝分享!   唔知迦南宜家仲收吾收APPLICATION?

hkpapa852 發表於 17-1-9 09:57
如果成績係屬於B2和B1既學生, 通常都會考慮氏, 不過要有心理準備, PLK旗下既學校, 唔會點輕鬆.

聖道迦南,  ...
其實, 我真係唔多明點解你話近兩年聖道迦南只揀B1/B2 in, B3無機會, 佢成績唔係咁好, B1生都應該唔多會揀佢, 唔夠學生, 都要收B3啦, 咁係咪D B3生大部份係第二輪至收? 睇返九龍城區, 都唔係間間B1谷得咁行啫, B1生都仲有好多選擇, 成績好過佢既B2學校都仲好多, 雖然話中學六年好重要, 要揀間教學理念配合既, 但係, 讀完六年大家目標只有一個, 如果input係B1生, output入唔到大學, 都幾氣結下。係咪真係官津學校俾唔到呢D B1家長想要既嘢, 只有呢間學校有呢?

有個年青人, 佢係黃笏南既, 佢知我近日參觀緊中學, 都勸我, 中學一定要揀間成績好既, 要玩就入到大學至玩。不過佢叫我唔好揀黃笏南。

little_yolky 發表於 17-1-9 13:22
其實, 我真係唔多明點解你話近兩年聖道迦南只揀B1/B2 in, B3無機會, 佢成績唔係咁好, B1生都應該唔多會揀佢 ...
你話近兩年聖道迦南只揀B1/B2 in, B3無機會

其實我係睇見近兩年, 多咗好多B2頭家長上嚟話聖道迦南唔收佢地既小朋友先有咁既睇法.

聖道迦南2015年既DSE成績的確見得吓人(3322率: 43%), 而且如果保持到, 咁聖道迦南既收生要求, 的確合理.

不過, 隨住今年成績出咗嚟(3322率: 24%), 恐怕2015年既成績只係蕓花一現.

你咁樣幫WFN趕客, 因住會員P唔放過妳喎!

不過話時話, WFN上年暫時止跌咗啦! 係咪可以完全回升番呢, 就有待觀察啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anna59 發表於 16-1-16 09:20
咁 b3 果堆人聖道迦南收唔收先

去年派位不理想的B3生有不少叩門成功

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:29
你話近兩年聖道迦南只揀B1/B2 in, B3無機會

其實我係睇見近兩年, 多咗好多B2頭家長上嚟話聖道迦南唔收佢地 ...
我都有睇WFN嫁, 唔係趕客, 係果位年青人唔多鐘意校長既作風, 佢鐘意舊校長多D啫。

我哋聯繫唔計今年, 過往既33222一直維持6X%(第一屆DSE 59%), 但都係主打收B2為主, 所以, 我先至質疑點解佢哋會只揀B1/B2 in啫, 就算3322有4X%, 都應該主要in B2咁諗啫。我驚嚇親今年報既B3同學仔。

little_yolky 發表於 17-1-9 13:38
我都有睇WFN嫁, 唔係趕客, 係果位年青人唔多鐘意校長既作風, 佢鐘意舊校長多D啫。

我哋聯繫唔計今 ...
妳睇番D舊帖, 上年不少家長話子女B2頭, 聖道迦南唔收, 仲不不少"疑似"聖既家長話, 學校起碼收B1/B2學生.

little_yolky  我都見到,所以覺得好奇怪。可能面試差唔收。  發表於 17-1-9 16:45

anna59 發表於 16-1-16 09:20
咁 b3 果堆人聖道迦南收唔收先
收要看是時間和甚麼情況;去年派位不理想的B3生有不少叩門成功

amy0107 發表於 16-1-16 23:16
羅氏基金有小學升上中學,
學位相對較少吧!
學生成绩應較好,

一個羅氏剛要辦的活動:

《如何培育出色的孩子》陳美齡博士分享會
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19171353&fromuid=2141418

進爸爸 發表於 17-1-9 09:41
我試著將1月7日所見所聞,一點點回答:
1,S1至S3,是行雙班主任制
2,每班約33人左右

聽"聖"老師講, 每天早上會收晒學生電話,到放學前先派返比佢地.
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088
‹ 上一主題|下一主題