用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請幫幫忙,中基定滙基?
go

請幫幫忙,中基定滙基? [複製鏈接]

小兒有幸中基及𣾀基東九龍都有offer。中基早confirm已留位。想問問各位意見,應該選邊間好(我只報了這兩間)。謝謝!
小兒background :
家住將軍澳
好動,乖巧
都幾hea
就讀英文直資小學,成績中上
須要鼓勵,認同(有依兩様,佢同你死過到得
可以讀到書,但又承受到唔到壓力(老師另計)
無宗教
不打算海外升學

1    0    0    0

fayefa 發表於 15-3-19 13:16
小兒有幸中基及𣾀基東九龍都有offer。中基早confirm已留位。想問問各位意見,應該選邊間好(我只報了 ...
滙基好啲:http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf

回覆 王家爸爸 的帖子

oh.. really? 咁匯基同港大同學會呢? Thanks!

aleung922 發表於 15-3-19 16:22
回覆 王家爸爸 的帖子

oh.. really? 咁匯基同港大同學會呢? Thanks!
地區

學校

33222 率

中文達3率

英文達3率

數學達2率

通識達2率

人均優良(5)率

官塘

滙基書院(東九龍)

82.0%

82.9%

99.1%

99.1%

100.0%

1.90

南區

港大同學會書院

71.4%

72.9%

99.2%

100.0%

97.7%

回覆 王家爸爸 的帖子

咁匯基都唔差wor...  many thanks.

王家爸爸  滙基舊年DSE成績比想像中好   發表於 15-3-19 16:34

回覆 aleung922 的帖子

小兒都喜歡匯基, 但因地區問題, 同埋我覺得港同較適合他.
Sorry!  可能同樓主的問題有D離題... 我路過完畢...sorry

王家爸爸  港同都幾好。  發表於 15-3-19 17:12

回覆 王家爸爸 的帖子

我都留意到滙基舊年考得好好,相對中基比較一般。但overall又點睇呢?多謝你依位達人賜教。

elbar  滙基 稍勝   發表於 15-3-19 19:02
王家爸爸  中基前年都OK,舊年大跌。   發表於 15-3-19 17:10

醒目開學勳章

fayefa 發表於 15-3-19 13:16
小兒有幸中基及𣾀基東九龍都有offer。中基早confirm已留位。想問問各位意見,應該選邊間好(我只報了 ...

如果住TKO更加無理由唔揀滙基。。

Level 4  or aboveUCCKEHKUGACCFSS
Chinese  Language

50.5

30.1

20.2

English  Language

82.9

78.2

46.2

Liberal  Studies

74.8

46.6

42.9

Mathematics

68.5

72.2

54.6

Average

69.2

56.8

41.0

33222+

71.4

59.7

咁我想問我已經在中基留位,已交甚麽小六學生正本,可否取回?

aleung922  之前”憫父”答過, 學校有權唔比   發表於 15-3-19 17:41

回覆 fayefa 的帖子

之前”憫父”答過, 學校有權唔比番你, 但為了校譽同識事寧人, 大多數會比番你的.
不過你考慮清楚先啦.
三間都係好學校
.

引用:小兒有幸中基及𣾀基東九龍都有offer

原帖由 fayefa 於 15-03-19 發表
两間實有高低,看你想法!其實交通也是一個問題!

醒目開學勳章 王國長老

滙基
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf

中基
http://www.cfss.edu.hk/pdf/2014HKDSE.pdf
http://www.cfss.edu.hk/pdf/plans_reports/ASR_1314.pdf

升學狀況
滙基
68% JUPAS OFFER, 其中86%(即所有畢業生中58%)學位課程, 40%(即所有畢業生中27.2%)三大, 非常漂亮
中基
local degree 31.1%
local sub degree 32.8%
海外29.4%
計晒所有本地+海外, 大學+大專, jupas+non-jupas, degree+非degree, total係93.3%
而校方對家長表示report入面的"S.6 graduates with JUPAS offers: 25.2% "係指畢業生中接受了jupas offer數字為25.2%, 而非25.2%得到jupas offer

fayefa 發表於 15-3-19 17:29
咁我想問我已經在中基留位,已交甚麽小六學生正本,可否取回?
教育局學位分配組亦無比指引學校,所以理論上學校可以自行決定可否取回「小六學生資料表」。但從學校既角度,一線學校大把人排隊想入,所以學校無需要阻你轉去另一間。

中基還是一線?

王家爸爸  仍然係  發表於 15-3-24 11:03

回覆 fayefa 的帖子

中基是band 1的英中, 不過係1C。

其實大家都希望幫助子女選擇較合適他們的學校,一所孩子們喜歡的,發揮所長。中基確能提供一個好的環境去培養學生的品德和科學的頭腦,老師很用心的敎導學生。中基公開試成績一向都不錯、上年是偶有的,希望今年的同學們成績優異回饋校方多年的培育,大家加油,力求進步!另外,這幾間都是好學校,各有所長,各花入各眼,最重要是孩子找到自己心中所愛的,好好享受六年學習生活而有所增益。
‹ 上一主題|下一主題