用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 我錯嗎?
樓主: joygigi
go

我錯嗎? [複製鏈接]

我之前post左bk,但好像覺得這裡較合適

阿仔插班入N班,但日日喊,佢不計適應期(即有5日返1個至2個鐘),返足3個鐘的,返左8日!

以下是我與老師的對話:
1)第一日返足3小時那天,佢話(班主任),個外籍老師投訴我小朋友好嘈,話嘈到佢頭痛!(老師話佢不停喊不停叫)

2)我話俾班主任聽,話我仔未返學前未試過聲嘶力竭起發顛叫(佢一向都扭計,但返左學後第一次見佢顛喪咁叫到成塊臉紅晒),老師話:咁係你們平時在家,佢未去到呢個地步已俾左佢安撫左佢。

3)老師話:佢係我in,我睇返報名表係我取錄佢,宜家佢咁真係跌晒眼鏡,我都無諗過,原來一離開媽咪就咁。

4)我話:麻煩你同外藉老師講唔好意思,都同你講唔好意思,搞到你們上堂。老師答:唔好意思都無用,佢上堂真係滋擾麻,不過,你都唔好無左唔好意思既心。

我真心想問,我聽完好愕然,宜家幼稚園是咁?搞唔掂就是我有問題?我好沮喪!雖然知道自己小朋友確難搞,但我無諗過宜家咁,以後點算

0    0    0    0

回覆:我錯嗎?

仲有:

老師話:你個仔成日要人陪佢講野,搞到我都喉嚨痛

又話:帶去廁所的姨姨都話俾你個仔搞到耳聾(因為大叫大喊)

其實我真的不知道應該用咩心態面對,BK有媽媽問係咪我仔太誇唔係一般咁,所以老師先咁。我其實承認,仔應不是一般喊,係狂叫狂喊,但如果係咁,我就應該接受?

引用:我的女兒也在滿兩歲插班,第一日唔識喊,第

原帖由 宮二 於 15-03-22 發表
我的女兒也在滿兩歲插班,第一日唔識喊,第二日開始喊,第三四五日入學校喊上課之後冇喊,第六日完全無喊了 ...
可能你小朋友只是用短時間就無再喊,所以老師體諒。所以我唔知我應唔應該覺得老師無耐性,因為我仔喊得好勁!唉!我真的唔知點諗先啱。

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-21+發表我

原帖由 964000 於 15-03-24 發表
是否比較多人一班>20+人,如是預了老師照顧會差D。
一班有16個,2位老師

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+15-03-25+發表回

原帖由 picture 於 15-03-25 發表
有,之後上嗰個playgroup 就冇再大哭大叫……

不過PN 時又再玩嘢,唔合作和拒絕參與活動。今次家長不再一 ...
請問你是哪間學校?老師咁有心用三個月?而中間無投訴不滿?

感謝每一位!

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-25+發表請

原帖由 Aphrodite 於 15-03-27 發表
我個喊足半年
真係半年架,呢兩個星期先唔喊。老師有時會同我講,但從來未用過你個老師果种說話 ...
半年?咁老師點講?佢點同你講?投訴?
最後點解無喊

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+15-03-27+發表

原帖由 chunmama2011 於 15-03-27 發表
各位媽媽 你們要忍心 d 我仔今年k1 記得剛剛返 pn 由11 月喊到5月尾 (因為細仔11月先開學) 足足喊了半年 係 ...
宜家我仔都應該全校識佢,唉!佢又係由朝喊到放學,我完全唔知點處理。唉
最後點解6月會好左?

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-27+發表半

原帖由 Aphrodite 於 15-03-27 發表
老師冇咩特別,開始時仲安慰我話比多啲時間佢。後來有時話要喺屋企同佢多講下學校嘢,比佢適應下。宜加慣咗 ...
佢真喊足半年?每日著校服點反應?我仔日日叫唔返學

引用:樓主同我之前情況好似,我仲比個老師搞到就

原帖由 阿早! 於 15-03-29 發表
樓主同我之前情況好似,我仲比個老師搞到就來精神衰弱,又四圍搵資料帶個仔去做評估上治療PG。。。。結果, ...
我近來都不斷搵治療班,驚阿仔有問題!請問你最後照俾佢返?老師一樣咁衰態度?小朋友keep住喊到學期尾?咁之後9月轉校,阿仔完全無野?謝

‹ 上一主題|下一主題