用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 我錯嗎?
樓主: joygigi
go

我錯嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-27+發表半

原帖由 Aphrodite 於 15-03-27 發表
老師冇咩特別,開始時仲安慰我話比多啲時間佢。後來有時話要喺屋企同佢多講下學校嘢,比佢適應下。宜加慣咗 ...
唔記得講,佢喊少咗嗰時全校個個老師甚至校長主任都同我講小朋友有進步😅
可見我個都係全校都識

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-27+發表半

原帖由 Aphrodite 於 15-03-27 發表
老師冇咩特別,開始時仲安慰我話比多啲時間佢。後來有時話要喺屋企同佢多講下學校嘢,比佢適應下。宜加慣咗 ...
佢真喊足半年?每日著校服點反應?我仔日日叫唔返學

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+15-03-27+發表

原帖由 joygigi 於 15-03-27 發表
如果要喊咁耐,我覺得未ready

joygigi 發表於 15-3-27 23:06
其實你仔仔都唔鍾意間學校。。。
我見老師竟然講啲咁刻薄嘅嘢, 你仔仔返學應該受盡冷眼。。。

唔係個個小朋友兩歲都ready 自己返學。。。夾硬留佢自己係學校,嗰種separation anxiety 會好強

我個女都2歲幾,之前都唔可以自己上 playgroup/主日學, 一行開耐啲就喊。。。所以我哋決定唔會報pn....playgroup 老師教我,行開試吓話聲佢知,爸媽行開一陣(例如vv ), 講明轉頭會返。。若果行開得耐,就講明佢做完某啲嘢,爸媽會出現( 例如上主日學,會話畀佢知佢聽完老師講聖經故事,爸媽就會準備茶點等佢)。。畀啲明確嘅目標個小朋友,佢會安心啲。。。因為無止境等待,係令小朋友好恐慌。。。而且講明會幾時出現, 就一定要守承諾。。。

近來好好多,自己一個上都得,每次見到我係門口等佢,佢都好興奮同人講:「媽咪係度呀,媽咪返咗嚟啦」。。。

我估有啲嘢,未ready 就係未ready 。。樓主要認真諗清楚你仔仔係咪適合咁早入學。。。另外就係間學校唔關顧小朋友心靈嘅需要,所以若果選擇繼續讀書,就要考慮轉校

回覆 joygigi 的帖子

分離做得唔好會有心理陰影,要小心處理。如果老師冇幫助我小朋友,小朋友同家長日日難受,我返一曰都嫌多。

樓主同我之前情況好似,我仲比個老師搞到就來精神衰弱,又四圍搵資料帶個仔去做評估上治療PG。。。。結果,姑娘話亞仔無問題,只係唔係個個小朋友都適合2歲返學,我個仔就係。

我仔當年係插班PN,個班主任勁無愛心,有咩事就話左你先,有咩都係家長唔岩,連個仔響學校比蚊咬到豬頭都係我錯。。。

好彩亞仔之後9月轉校,老師好有愛心又細心,我仔勁鐘意返學。回想起來,我應該一早退學,出去上下D學前適應班好過。

回覆:我錯嗎?

可能老師說話技巧差,令你難受。但我又諗,如果真的喊得誇張,大叫大閙又真的好影響其他同學,可能真是要有專人照顧佢。我覺得停學,轉上一些短時間, 可以獨自上堂的playgroup

引用:樓主同我之前情況好似,我仲比個老師搞到就

原帖由 阿早! 於 15-03-29 發表
樓主同我之前情況好似,我仲比個老師搞到就來精神衰弱,又四圍搵資料帶個仔去做評估上治療PG。。。。結果, ...
我近來都不斷搵治療班,驚阿仔有問題!請問你最後照俾佢返?老師一樣咁衰態度?小朋友keep住喊到學期尾?咁之後9月轉校,阿仔完全無野?謝

我小朋友n1時,好唔鍾意返學,未天光已經話唔返,依家k1轉左校,成日話鍾意返學。。。有時間學校唔夾係咁。。。同埋係出面返下playgroup睇下他反應

引用:Quote:原帖由+阿早!+於+15-03-29+發表樓主

原帖由 joygigi 於 15-03-29 發表
我近來都不斷搵治療班,驚阿仔有問題!請問你最後照俾佢返?老師一樣咁衰態度?小朋友keep住喊到學期尾?咁 ...
你之前有冇同佢上過playgroup? 如果冇突然上學分離,真係幾驚。
我同我女上了一年playgroup, 由最初見到老師像見鬼咁,到現在剛兩歲可以自己一人上課(同一學校),循序漸進,完全吾需要喊,我覺得最理想的分離應該是這樣,吾明點解覺得喊一個月,三個月甚至半年叫正常。

回覆:joygigi 的帖子

如果我係你,我會考慮:
1)2 歲插班是否必須?如果不是必須,又要小朋友學習,playgroup 是否做到?
2)學校是否幫到我小朋友?如果老師咁冇愛心,媽咪每日迫我返學,小朋友不單討厭學校,更對媽咪失去信任
3)2歲未ready 做separation 其實冇問題,如果強行,可能出現之後有anxiety disorder, 仲麻煩,所以separation, 必須冇痛同smooth, 兒童心理才健康。

請跟著小孩走!人家2歲返學,不等於自己小朋友也是2歳,何必為快人一年返學而迫小朋友,如果佢一開始已討厭學校,之後對學習也不會有興趣,之後20年點算。呢個問題只有自己父母最了解小朋友,也只有你地可以幫到個小朋友。

別忘記當天懷孕,我地祈求的只是小朋友健康快樂。

做separation 要好小心,一下傷到小朋友心理,影響深遠。將心比己,媽咪每天送我上刑場,有幾驚恐,幾無助,每日如是,要幾多日可以形成心理病?我唔知道

切記,分離必須係無痛及smooth, 加油媽咪及小孩!

唔晒講唔晒問,請立即轉校。錯不在你和小孩, 也許真的未能適應,但最大問題在那所「學校」和那班沒有教育熱誠的教師!待久了只會影響孩子!

這些老師很差, 轉校啦, 佢自己唔夠經驗處理小朋友的問題仲話家長唔岩, 小朋友2歲咋, 你估12歲咩?
希望每天開心渡過 ;-)

引用:我之前post左bk,但好像覺得這裡較合適 阿

原帖由 joygigi 於 15-03-21 發表
我之前post左bk,但好像覺得這裡較合適

阿仔插班入N班,但日日喊,佢不計適應期(即有5日返1個至2個鐘), ...
你囝囝學校是注重學術的嗎?有部份重學術的學校老師會無咁有愛心同耐性。你囝囝是細B嗎?我建議你囝囝轉一間老師有愛心的學校較適合。有照顧幼兒經驗的老師是不怕小朋友喊,還會分享一些照顧幼兒的心得,還有給一些有用的建議給家長。

其實唔讀pn都ok,兩歳返吓playgroup,仲適合!老師跟本無可能每位小朋友都跟得好貼,兩歲又易病!

我同你個 case 有 d 似。三月二日插班番學,日日喊,上堂不停哦,不停講'媽媽,媽媽係邊到'。喊到嘔都試過幾次。開左學兩星期,老師同我講,點樣先可以令小朋友唔喊。講真,我唔知。lee 個問題,應該學校比較清楚,因為學校有經驗。放完復活節假,阿仔可能長大了,情況亦有好轉。我可能比你好彩,老師投訴的用詞比較溫和,同埋我見老師都算有愛心,阿仔在 playground 玩的時候都喊,老師抱住佢,又拖住手同佢玩。

我覺得最重要唔好嚇怕小朋友,驚左番學。你問下佢番學開唔開心,同佢講多 d 番學好玩的事。我送阿仔番學時,搭車見到其他幼稚園學生,就問下哥哥姐姐番學係咪好開心,唔洗喊。

希望你位小朋友,好快就唔喊,仲好鍾意番學

引用:如果我係你,我會考慮: 1)2+歲插班是否必

原帖由 Dadagaga 於 15-04-12 發表
如果我係你,我會考慮:
1)2 歲插班是否必須?如果不是必須,又要小朋友學習,playgroup 是否做到?
2)學 ...
說得好,2歲真係好細,有時大三至六個月已經好吾同,何不等下先。小朋友未ready, 很多時是大人自己心急,我prefer順番小朋友成長速度,playgroup陪夠佢, 大D先分離,有足夠安全感,我女到番N差不多三歲,一聲都冇喊過。

我真係好想知咁冇教育精神既老師係咩學校

樓主,開名啦。

佢咁講得,我相信佢地冇咩經驗、完全冇愛心,這所學校不讀也算。
我係你,我會搵校長問'老師咁講係咪想我退學?因為佢冇意見比倒我,只交代好滋擾。'

呢個老師應該冇小朋友,有邊個小朋友同媽分離不喊,我孩子返pn 喊左成個月,老師安慰返我,係過渡期,放手(及放心)交入去學校就得。初返一星期,有考慮退學,因不忍心孩子哭。後來連星期六日都話要返學,冇得返學唔開心。佢曳我話再曳罰冇得返學,佢喊。

你錯在信錯這所學校。

‹ 上一主題|下一主題