用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 絕望?還有希望嗎?
樓主: Longan
go

絕望?還有希望嗎? [複製鏈接]

柴灣個間中學都係band 1 ?

SONIALAI 發表於 15-3-26 11:04
回覆 kin818kin 的帖子

未必會 , 見直資很多是用以取面試經驗 (Top & Very Famous Band 1A 例外) , 大抽獎 ...
明白﹗

十年 發表於 15-3-25 19:03
有壓力,透不過氣的感覺
同意﹗

我都好緊張,但又好似做唔到什麼。

ydoris 發表於 15-3-26 10:48
回覆 pmlai 的帖子

我真係好吾明..中西區..識D親戚,佢話佢地D細路係B1...自行仲IN晒D勁野..點知派晒去B3無 ...
你親戚係男定女?去年我識有女b2生中西區也大抽獎入到英華,你女係灣仔如b1生唔洗驚,去年b2女生也抽到大坑真光,b1女生唔洗博二線直資啦,你要安慰下你女入唔到你女想讀個間可能塞翁失馬呢

回覆 pmlai 的帖子

好簡單,因為li D 騎呢派位方法只係直接影響我地D仔女,對班教局高官一D影響都冇,冇影響就自然冇所謂!
你有你驚,總之佢地覺得唔多人搞到自毀就係好方法.

醒目開學勳章

BBKDWLAM 發表於 15-3-26 10:57
大家培育子女的終極目標是在大學,上中學只是一個過程。每人情況唔同,沒有最好的中學,只有最適合的中學。 ...

同意.所以我都希望佢入到一間合程度的中學.
樓主,我小朋友也考完呈三. 唔太好成績.  不過就快復活節, 玩完先再諗過啦.
祝大家都好運.

回覆 ernestchow 的帖子

我親戚有男有女....2個派B3,1個派B2....嘩..B2都抽到YWGS??我係個6百幾面試既人中既一位ONLY~~~我都吾知點同阿囡講..佢昨日有個同學收到信...我問多句佢都吾高興..攪到我都嬲嬲地,係街度話左佢2句..個位同學上星期成日走來問阿囡收吾收到信...仲話計過條數應該吾洗交學費...都好攪笑下..

ydoris 發表於 15-3-26 12:20

我親戚有男有女....2個派B3,1個派B2....嘩..B2都抽到YWGS??我係個6百幾面試既人中 ...
認識的同學,或校外的小六同學,我偏向(都叫自己小朋友偏向)不去主動打探人家選什麽學校,有無得in此類敏感問題, 免得造成競爭或心理壓力。人家有得in,自己無,或自己有得in人家無,無得in 真的會好失望。吾問好過問。

ydoris 發表於 15-3-26 12:20

我親戚有男有女....2個派B3,1個派B2....嘩..B2都抽到YWGS??我係個6百幾面試既人中 ...
大抽獎中西區女仔也比男仔好,去年有女仔b2大抽獎去左英華,佢話英華有四年在深水涉好多b1 女生唔願去,所以少人選,結果中著,但佢每天要由西區去深水涉返學,你親戚係唔係估錯band?最後有冇叩門去第二間?

我都同亞囝都是博鬥中,明天最後一日呈三考試,星期六第二間自行面試。我覺得亞囝已經拉到好 "行" ,冇晒笑容。
昨晚已經安慰佢,讀邊間都無所謂,最緊要自已覺得已經盡力,不會後悔!

人地好運又未必自己好運...中西區可能仲有SSGS,所以佢地吾選,但其他區會有好多人選..B2抽到入都吾係好事..跟吾上係好吃力...但真係吾明點解有600幾700人考??咁多B1女仔鐘意??(雖然我好鐘意...)題外話,上次面試,個校監叫D人吾好係邊日邊日去旅行,吾係既,吾好報佢學校WOR~串爆,成日話先小人後君子...吾LIKE就吾好報佢WOR~~~

pmlai 發表於 15-3-26 10:28
其實都吾明,有自行收生呢part,點解吾可以好似小學咁,公佈左先,未被取錄先再統一派位,咁吾係好啲咩?要 ...
佢日日由中西區去獎軍澳返學咪好辛苦?中西區女仔band one位多過band one生,點解會甘呀?

‹ 上一主題|下一主題