用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?   [複製鏈接]

如題,除了國際學校。
我指的係所有英文堂,而不是只有phonics 或一星期只有一次那些。
如没有的話,點解呢?
   1    0    0    0

回覆:小曳人 的帖子

激活英文小學;小一至小五大部分是由NET教,小六因為預備面試/升中有本地老師教。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yufanny1 發表於 15-4-9 08:47
請問一呂,沙呂兩間都係沙田區,兩間有咩分別?邊間好D?排位多數點排?

...
以下只係我個人少少嘅研究資料,如有錯漏,煩請各位更正
沙呂係以前下午校,分家之係有新校舍,大過舊校舍好多,有泳池!
一呂係上午校,分家之後留守舊校舍,課室有限,每級只可開4班!學額比沙呂少
兩間都有直屬位上沙呂中,年年兩校各大約4x個
沙呂小派外區中學嘅人頭係全沙田之冠!唔清楚係咪老師鼓勵佢地試啦,印象中年年都有LS/DB/co-ed/QC 嗰d
一呂多NET,家長夾錢請嘅
d人話一呂比較傳統,沙呂比較多活動 (校舍大d,多嘢玩d掛)

我唔識答你邊間好d,兩間都very good! 但我個人鍾意沙呂小,貪佢校舍大,活動空間大d!
排位?兩間都要放第一!兩間都係超級大熱!

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-3-25+09:55+編輯

原帖由 小曳人 於 15-03-25 發表
請問一呂,沙呂兩間都係沙田區,兩間有咩分別?邊間好D?排位多數點排?

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+yygugu+於+15-04-08+發表Why?

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-04-06+發表教語

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+15-3-24+20:19

原帖由 samhongkong 於 15-03-24 發表

如題,除了國際學校。
崇真國際班,WKF.

HMmummy 發表於 15-4-8 11:09
我估小朋友母語是廣東話的小朋友,老師會配合用廣東話解釋,會有效些!好似亞媽講道理,部係用廣東話比較傳 ...
用亞媽講道理嚟做比喻

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

我估小朋友母語是廣東話的小朋友,老師會配合用廣東話解釋,會有效些!好似亞媽講道理,部係用廣東話比較傳神!

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-04-06+發表教語

原帖由 yygugu 於 15-04-08 發表
Why? 想請教!
我都想知!

引用:教語文,除了發音,grammar+是由同母語的老

原帖由 markey 於 15-04-06 發表
教語文,除了發音,grammar 是由同母語的老師教比較理想。
Why? 想請教!

引用:教語文,除了發音,grammar+是由同母語的老

原帖由 markey 於 15-04-06 發表
教語文,除了發音,grammar 是由同母語的老師教比較理想。
Exactly

貢獻勳章

回覆:samhongkong 的帖子

天水圍 激活英文小學:3個NET,2個ABC。小一至小五都有NET教,小六冇因為本地老師幫學生預備升中面試。

silvia_ng 發表於 15-3-30 01:12
崇德小學暨幼稚園都係勁多net,  以我所知今年p1全都係net做班主任添。 佢有主流部及國際部,兩者都可上得返 ...

我聽聞,基於學費的不同,主流班是本地老師教英文而國憏班是外籍老師教,是真的嗎?另外幾時有小學簡介講座?謝謝

引用:有幾間傳統名校,通常是齋校,學生好著重英

有幾間傳統名校,通常是齋校,學生好著重英文,包括發音,佢地介意其他人發音不準。其實都不能怪佢佢地,因為自小就從正確開始!無論是否NET,也要講好英文!

仲記得當年讀書時英語能力只限喺書本課堂上,每日起居喺屋企講廣東話,電視睇翡翠台,身邊所有環境都可以用中文(廣東話)完全搞掂,彷彿英文與我全無關係。當初出社會工作就加入咗一間好有規模嘅外資公司,管理層全部係鬼佬,當時諗只要工作做得好自然會有人賞識,之後參與嘅project都做得唔錯,但礙於英語水平欠佳,所以上師攞哂我所做嘅嘢去向Management做presentation,嗰種感覺好似俾人打劫一樣,當時先至了解到外語嘅重要性,無論才能有幾高,冇能力去表達自己嘅idea將會係死路一條,之後我冇去上堂學好英語,反而成日群埋公司喺外國派嚟嗰班後生鬼仔做朋友,放工食飯睇戲或Happy Hour。當時我同佢地講我教佢地中文追女仔,佢地就教我英文,當然最後班鬼仔都係學唔成中文,但我就完成咗我嘅英文及會話課程。所以我覺得除咗學校之外,家長亦應該諗下點樣提供到一個語境融入小朋友嘅日常生活,總好過緊張學校嗰個NET係唔係紅鬚綠眼嘅鬼佬。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-31+發表

原帖由 stepyau 於 15-03-31 發表
我自問說得一口流利英文,但在外資公司打工,要繼續上位,要sell internal d 鬼,又要湊得掂外面d客,當然 ...
認同,其實oral 是否流利好影響工作。我工作伙伴中,大多本地名校master grad,文筆非常好,寫report好好,但開會時經常不能流暢表達而沈默,這不在於口音而在於信心。
學好語言係需要運用,以前年代只有國際學校才能有NET, 而家本地學校同樣有NET資源,好好利用並無不妥。

‹ 上一主題|下一主題