用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
樓主: samhongkong
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

確係,吾多用就自然無咗,語文能力係會「貶值」的。

回覆 Jane1983 的帖子

呢點亦都係我地考慮時其中一個重要因素,但要同時兼顧到中文既水平,選擇亦有限。

Jane1983  學校無,就要辛苦d自己操   發表於 15-3-26 07:51

引用:其實如果一心諗住係香港讀書要日後面對DSE,

原帖由 hkpapa852 於 15-03-25 發表
其實如果一心諗住係香港讀書要日後面對DSE, 擔心下中文好過英文啦!

咪係。

又唔見有人問下邊間普教中學校係"native mandarin speaker" 教中文?NET真咁緊要?

中文淨係讀寫都難過英文啦。

傳統名中DSE 成績通常敗在中文手上。

小曳人  你又啱喎!  發表於 15-3-25 21:39

咁其實樓主都係prefer NET教英文啫,我覺得無乜唔妥,不過可能各位專業d, 可以教下樓主。

多謝各位提供的寳貴意見,我獲益良多。
希望香港多些象一呂的學校,我想信大多數家長都想夾錢請NET 教英文。
我同意中文非常重要和難學,所以我家的親子閱讀時間都是讀中文書多,女兒自己看英文書。至於電視,我們家甚少開電視的。
再次感謝各位,亦歡迎提供更多意見!

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-03-25+發

原帖由 alanwong238 於 15-03-25 發表
其實要學好一種外語,單靠學校係無用的。就算日日上兩個鐘NET既堂,就一定英文好嗎?
要聽純正口音,打開電 ...
以福小來講,除中文,體育外,全英授課,所以每日英語時間比較長,學生除學到學術上字詞,日常用語亦因為同NET class teacher接觸多亦學到不少。中文程度和一段小學無異,不過始終其他學科用英文教學,中文接觸相對少左,要自行多閱讀中文書平衡返。
當然呢間並非名小,但假若喜歡語境豐富,小班(2:25)活動教學,一條龍英中,係一個不錯既選擇。

蘇淅小學 - all NET

回覆:samhongkong 的帖子

It depends on your definition of NET. Are you referring to native speakers (which can be asian growing up in a foreign country) or a Caucasian?

From my experience, Caucasians don't necessary know how to teach children well, so there's really no need to fuss over that detail. It's more important that the teacher uses appropriate methods and sound pedagogy to truly inspire and educate your child.

siden 發表於 15-3-25 17:19
咪係。

又唔見有人問下邊間普教中學校係"native mandarin speaker" 教中文?NET真咁緊要?
native mandarin speaker 唔值錢, 因為DSE既中文都係以港式中文(廣東話)既聽, 說和語文用語為標準, 如你以國家地道用語, 恐怕評分個D睇唔明, 到時又係C咯. 所以我唔明點解咁多人喜歡普教中 (我係反對既)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siden+發表於+15-3-25+17:19+咪係。

原帖由 hkpapa852 於 15-03-26 發表
native mandarin speaker 唔值錢, 因為DSE既中文都係以港式中文(廣東話)既聽, 說和語文用語為標準, 如你以 ...

我揀學校第一樣就係select out普教中。

根本普教中就係阿爺把香港大陸化嘅第一步。

普通話係應該要學的重要語言。

但香港語言係粤語,有幾多個國家用非本地語言教語文?俾篇書信應用文個細路,淨識用普通話發音讀出來,唔識廣東話發音讀出字彙。在香港,我覺得有些荒謬。

最重要個DSE point你都已經講咗。

bonbon1106    發表於 15-3-26 10:02

回覆 hkpapa852 的帖子

我係反對普教中
same here.

回覆 siden 的帖子

我兩個小朋友分別係普教中同廣教中, 兩個小朋友都沒有你所講的情況. 佢地係細, 但都知自己學緊乜, 做緊乜的.

TT 都好似係?!

回覆:2隻臭豬 的帖子

YMCA of,HK Christian School 是 NET教。
大部份英藉,BBC, Singaporean, Korean 各一

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

chanwendy 發表於 15-3-25 10:11
真係有必要100% NET 教咩? 小朋友咁細個, 又唔係母語, 如果只得 NET 教, 小朋友真係聽唔明時咁點算呀? 自生 ...
好老實, 我自小讀英文小學, 全堂及全科都英語,  我上堂絕對聽得明, 也沒有備課, 成績不俗. 我屋企人全講中文的.

我小孩由kg到下年上小學, 都係net 教, 佢絶對聽得明. 無問題.

本人認為NET教phonics, oral & listening 可以, 但教gramma & writing 始終不及本地資深英文教師. 不要祟洋吧!

Jane1983  係ga  發表於 15-3-27 15:05
siden  Absolutely agree  發表於 15-3-27 09:40

melonfans 發表於 15-3-27 00:32
好老實, 我自小讀英文小學, 全堂及全科都英語,  我上堂絕對聽得明, 也沒有備課, 成績不俗. 我屋企人全講中 ...
重點咪就係你係成績不俗的一群囉, 班上廿幾人, 一定有人明晒, 但我講緊整體呀, 咁成績唔叻的, 又冇本地老師即時幫的咁點算呀? 就算等儲埋落堂去問老師, 佢都唔知點同個 NET 講自己唔明啦.

回覆 chilokma 的帖子

我個仔讀緊一呂, 佢地1個星期除佐1日係無外籍老師堂, 其餘日日都有, 9個外籍老師係夠, 我當你每級擺1個外籍老師, 1堂英文堂都係上40分鐘, 每日都係1堂-2堂英文堂, 係分配到架, 另外1星期1堂係上oral , 會係由另一個外籍老師上的, 佢地英文堂係由1個外籍老師+1個本地老師上架, 仲有佢地係用Story Book 教英文, 係用自己校本課程 , 所以我覺得佢地嘅課程係深D

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

都有唔小學校有架喎

‹ 上一主題|下一主題