用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會找幾多間agent申請學校?
go

你地會找幾多間agent申請學校? [複製鏈接]

去細定大agent好?

2    0    0    0

回覆:你地會找幾多間agent申請學校?

間間介紹學校都不同,問多幾間最好最全面全保障。。

醒目開學勳章

暫時經大agent和自己申請, 遲些可能會搵多間agent

回覆:brother4 的帖子

THX~~

我大大細細嘅agent都試过, 一共5间,個人經歴較偏向細agent, 佢地跟進得較細心及会提供較貼身嘅服务。但如果小朋友成绩很好,目标係top ranking名校的話,個人覚得大agent較好!

我自己就無揾過大agent,所以唔知好唔好,我用的agent都是中细型,不過揾多幾間作比較都好,個人認為细agent跟得好啲

回覆:vet 的帖子

揾過3間 最後用左間比嘅學校最好嘅中小型 Dol**** 不過結果揀左間冇經agent 過左英國考嘅學校

你心目中有無心水學校?

如有, 先直接問學校報名程序, 再決定用唔用AGENT。有D學校要經指定AGENT報, 又有D唔經AGENT要直接同學校報; 無指定的話就問AGENT做唔做呢D學校。

你如無心水學校, 不妨大 中AGENT都問下, 睇下佢地建議的學校先; 因為大AGENT跟得無咁貼 (可能比較忙, 打電話搵唔到人, 要靠EMAIL先搵到), 中型AGENT跟得好D, 可以商量。

回覆:乖乖小B 的帖子

名校搵AA, 中小型好始選擇少,問過一間如揾官校要收手續費,不過中小型agent跟得很貼,大型agent出發前有個千家長出發簡介會。

乖乖小B 發表於 15-3-26 19:30
幫侄仔報英國學校果陣係搵英識教育既
因為個時要考Ukiset, 可以係果度考埋,之後一條龍比間agent跟埋升學d手 ...
AGENT會收多少代理費? 是怎樣計算?

AGENT 跟教育顧問出法點和做法是完全不同。
AGENT 是為學校找生源,他們收學校Commission;好的學校會要AGENT找生源嗎?

教育顧問是為學生找好學校,好的學校那會怕無學生,根本是競爭激烈,教育顧問就是想盡辦法幫助學生入好學校。

回覆 123WING 的帖子

Agent 應該唔收費,因為學校會卑錢agent

經agent company,過水濕腳,真正到監護人費用不多,但自己找不到學生,朋友就遇到監護人,大家都OK,會住多一年,個監護人叫佢同agent不住佢地方,當街客找佢住,每晚平10鎊,結果。。。。

另朋友經二間agent申請學校,最後拒絕,後來知原來學校不想要回commission給二問agent。。

回覆 brother4 的帖子

咁衰?

我幫女女搞英國升學 在灣仔Imperial Education找agent的 不太大型但所有follow up都做得很好 (女女ucas的personal statement他們真的很細心地改!)而且學校選擇都吾少 值得問問他們意見

我都係搵細agent, 細間service好D

我朋友介紹間MCAcademic 係太子,佢好細心,同分析D學校都好詳細
‹ 上一主題|下一主題