用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 突然KTS在坊間的學術排分由上年的9,跌至6.5?何解? ...
go

突然KTS在坊間的學術排分由上年的9,跌至6.5?何解? [複製鏈接]

是偶然看到什麼book of school 排位,上年還是9 ,今年便6.5?雖然知道不可儘信,但都感奇怪為何有此下跌?
   0    0    1    0

回覆:突然KTS在坊間的學術排分由上年的9,跌至6.5?何解?

呢啲排名冇乜實質參考價值,無謂太認真

回覆:突然KTS在坊間的學術排分由上年的9,跌至6.5?何解?

I don't even bother to read this net ranking.

I suggest you focus on the secondary placement results.

siden 發表於 15-3-28 10:07
I don't even bother to read this net ranking.

I suggest you focus on the secondary placement result ...
但佢咁様比分法,不太公道和影響學校的名,始終不少家長在看更傳!抱歉,我也是其中朋友介紹下看的,所以有一定影響力。

引用:Quote:siden+發表於+15-3-28+10:07+I+don't

回覆:aacheng 的帖子

呢個網D野好流,無人信,香港專業教*個排名都好過佢

hkpapa852  屎味既雪糕同雪糕味既屎?   發表於 15-3-28 11:40

aacheng 發表於 15-3-28 10:13
但佢咁様比分法,不太公道和影響學校的名,始終不少家長在看更傳!抱歉,我也是其中朋友介紹下看的,所以有 ...
有一定影響力?
我相信真心想入KTS嘅,根本唔會理呢D咁`有影響力´嘅網站,KTS同相關家長亦唔介意少咗D受呢D`權威´網站影響嘅人

aacheng  同意呀!  發表於 15-3-28 12:17
siden  :thinking  發表於 15-3-28 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個排名完全冇理據,學術果欄,st. Paul college得5分,想點。St.Rose 就學術10分。

引用:個排名完全冇理據,學術果欄,st.+Paul+col

原帖由 teambuilder 於 15-03-28 發表
個排名完全冇理據,學術果欄,st. Paul college得5分,想點。St.Rose 就學術10分。 ...
咪係,完全唔啱

坊間根本無任何排名榜有公信力,對於用嚟排名嘅數據從何得來同可靠性都會存著偏見同主觀,而且有好多學校嘅教學模式都唔同,又點可以比較呢?就Bxxk of School裏嘅評分,究竟點様去judge一間學校?師資又點去𨤳定評級?校舍評級更加主觀。我反而會比較實際,去比較心儀學校升中派位及學生banding嘅數據去judge學校嘅水平。如果懶到只相信呢類型嘅網站資料,咁就唯有祝佢同佢小朋友好運。

siden  agree  發表於 15-3-28 11:59

Soundervolt 發表於 15-3-28 11:44
坊間根本無任何排名榜有公信力,對於用嚟排名嘅數據從何得來同可靠性都會存著偏見同主觀,而且有好多學校嘅 ...
"比較心儀學校升中派位及學生banding嘅數據去judge學校嘅水平" <--- agree! yet, many schools do not reveal their data....

hkpapa852  屎味既雪糕同雪糕味既屎?

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-3-28+11:44+

原帖由 keep-calm 於 15-03-28 發表
"比較心儀學校升中派位及學生banding嘅數據去judge學校嘅水平"
That means the data would not be such impressive....Good schools should be really proud to reveal the results publicly.

回覆:Yanamami 的帖子

有分別....機器製造同人做之分

不用太認真!

引用:呢個網D野好流,無人信,香港專業教*個排名都

原帖由 lightingchung 於 15-03-28 發表
呢個網D野好流,無人信,香港專業教*個排名都好過佢
誤會了,其實我想説兩個都唔可信,只不過嗰個Book of xxxx係屎中屎

‹ 上一主題|下一主題