用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
樓主: 燁燁媽
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

回覆:燁燁媽 的帖子

1.預默真係冇需要,浪費課堂時間默兩次一樣既課文,默書只係學習過程既一小部份。
2.默書紙抄唔切,有冇問過其它家長,其它同學有冇相同問題?好小事,一係問其它家長,又或可以跟老師反映喎。
3.其實老師可能覺得學生跟唔上進度,才返映給家長知道,並建議可行方法,我覺得佢至少係個好老師,佢大可以不聞不問,置身事外。只係依個老師唔識講說話,說話唔圓滑啫。
4.至於老師揾爸爸唔搵媽媽……噤老師覺得同媽媽溝通唔到,搵個溝通到既講,都係人之常情,其實老師通知咗家長學生在校既學習情況,責任真係完咗,夫婦喺管教上冇溝通,真係唔係好關老師事……又或者媽媽想知多啲,客氣啲揾老師再了解吓,冇理由老師會拒絕啫。
4.至於家長唔同意搵補習,大可以堅持自己諗法,老師冇可能迫你,你只需要多謝老師既提議,你話我會考慮下咪得。何需動氣

回覆:cwymama 的帖子

其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、小二真係經常發生。我諗老師都明白既。至於老師要家長寫手册,只係想.證明家長都知情,如果經常發生都唔駛老師通知先知呀。孩子還是應該跟老師直接說明,因為帶齊及交齊功課,本來就是學生自己的責任,欠帶欠交要親身同老師交待亦係學習負責任既態度。我真係認識有小一學生為咗做小樣功課,張份功課丢去垃圾桶,俾老師找'到,件事係我仔話我知。

引用:Quote:原帖由+haihaimom+於+15-04-20+發表

原帖由 燁燁媽 於 15-04-20 發表
咁學校是一竹竿打一船人, 重點是家長不寫手冊就代表欠交, 理得小朋友有沒有解釋~

呢樣野感覺上似職場的B ...
老師已經好好,攞錯、冇攞功課只要家長寫手册,就唔當欠交。好似樓上JM禁講,好多學校冇情講,欠交就係欠交。我仔學校都係,有次我仔放學時醒起冇攞一份功課,想入返課室攞都唔可以,我聽到都慶慶地,佢都未離開學校都唔俾返轉頭,攞?!但規則就係規則,家長同學生都應該專重,冷靜再諗.,又唔係好唔合理啫。學校要求高啲,噤學生真係會再小心啲。依家你女女老師只係要求學生話俾家長聽.,由家長寫手册,第二日再同老師講番就唔當欠,老師要求真係好合理。

‹ 上一主題|下一主題