用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
樓主: 燁燁媽
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

燁燁媽 發表於 15-4-19 00:29
老師這樣做, 到底是好心做壞事定壞事好心做?
因為老師, 我同老公最後炒大獲~
重要當著女兒面前嘈~
點解你俾你個女補習就會破壞你一家嘅關係?

小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文唔合格,該家長立即找老師問意見,老師提議媽媽每日抽30分鐘同小朋友温英文,但如果時間唔允許,就返補習班,該家長立即揾補習班比仔仔,兩個月後考試,成績進步至68分,而下學期測驗成績更加有75分,該家長更親自到學校向老師道謝!樓主,小朋友個底打得唔好對佢將來會好大影響,老實說,小二英文唔合格,家長也要幫她想想辦法,如果你真係好唔想返補習,就自己勤力啲,每日幫她溫習英文吧!說到底,老師也只是想小朋友好,她打電話比你、你老公也是她的私人時間吧!唔理唔打電話比你勸説要返補習,對她來說應該最方便。

引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-19+00:29+老師這

原帖由 Ryan_baba 於 15-04-19 發表
點解你俾你個女補習就會破壞你一家嘅關係?
如果我自願比女去補習當然不會
但現在是老師1而再, 再而3咁講,講唔掂我, 搵一向不理仔女既老公講~ 咁同迫有咩分別?

引用:小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文

原帖由 cwymama 於 15-04-19 發表
小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文唔合格,該家長立即找老師問意見,老師提議媽媽每日抽30分鐘同小 ...
補習能看見1個學期的進步, 但過後就知道這是可怕的深淵,  補習後, 你直到上中學, 都不能放棄補習,  可能上大學都需要~

燁燁媽 發表於 15-4-19 16:06
如果我自願比女去補習當然不會
但現在是老師1而再, 再而3咁講,講唔掂我, 搵一向不理仔女既老公講~ 咁同 ...
你有冇諗過點解老師會建議你個女去補習先?

我明白你呀樓主, 老師死迫不特止仲驚動埋爸爸, 態度仲要咁唔體諒, 係人都會覺得唔舒服!  

小女喺34網女校讀緊小五.  佢一年級返咗兩個星期, 班主任已經揾我好幾次, 話小女英文跟唔上, 叫我幫佢揾補習.  我同你睇法相同, 始終認為語文係要浸, 唔係一朝一夕可以有長足進展佢, 補習係非不得已嘅選擇.  因此對老師嘅建議我唯唯諾諾, 意見接受, 不過行動(每日伴讀中英文書各半小時)照舊.  上學期小女英文得40分, 下學期已80分, 終於老師冇再因小女學業問題再聯絡我. 所以支持你繼續陪令千金努力睇書, 假以時日一定有成果!

講真喺好多小學, 尤其學生要參加升中派位嗰啲, 老師一定係會催谷學生成績, 因為對學校嚟講學生成績好可以令佢成為熱門學校或者維持熱門, 學生質素好, TSA表現好, 唔多唔少喺攞府 funding 方面又容易啲, 企喺老師同校長個人立場, 學生成績=老師校長業績, 對佢哋日後升職, 跳槽都係十分重要.

老師都係人, 都係打份工, 佢態度差係好錯, 但希望你都企佢立場諗吓, 或者你會冇咁嬲, 你就用令千金嘅進步証明佢係唔需要補習啦, 加油!

引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-19+16:06+如果我

你有冇諗過點解老師會建議你個女去補習先?
最重要係補習幫到幾多歲?
假隻腳入左補習就上唔返來~
小朋友自覺重要定等補習重要?
我女才小2, 點解唔比時間她去自覺?
小2唔得咪小3, 小3唔得咪小4~
我要點教女, 用咩方法點解一定要跟學校?
學校係咪包補習包上band, one中學跟住上港大?
掉下1包句叫人搵補習係最不負責任的說話~

回覆:你們學校有預默嗎?

回覆:燁燁媽 的帖子

1.預默真係冇需要,浪費課堂時間默兩次一樣既課文,默書只係學習過程既一小部份。
2.默書紙抄唔切,有冇問過其它家長,其它同學有冇相同問題?好小事,一係問其它家長,又或可以跟老師反映喎。
3.其實老師可能覺得學生跟唔上進度,才返映給家長知道,並建議可行方法,我覺得佢至少係個好老師,佢大可以不聞不問,置身事外。只係依個老師唔識講說話,說話唔圓滑啫。
4.至於老師揾爸爸唔搵媽媽……噤老師覺得同媽媽溝通唔到,搵個溝通到既講,都係人之常情,其實老師通知咗家長學生在校既學習情況,責任真係完咗,夫婦喺管教上冇溝通,真係唔係好關老師事……又或者媽媽想知多啲,客氣啲揾老師再了解吓,冇理由老師會拒絕啫。
4.至於家長唔同意搵補習,大可以堅持自己諗法,老師冇可能迫你,你只需要多謝老師既提議,你話我會考慮下咪得。何需動氣

回覆:燁燁媽 的帖子

我只是路過的。燁燁媽,你有你的堅持,我覺得你不讓你小朋友補習,有膽色,有遠見。你女兒入得名校,一定很醒目。但你没有選跟你教育理念相同的學校。

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:51
我講既預默不是學校同小朋友預默, 是功課, 在家長在家同小朋友預默.....
冇預默當功課,你自己就唔會同個女溫/預默?

引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-16+12:51+我講既

冇預默當功課,你自己就唔會同個女溫/預默?
哈~哈~哈~

回覆:你們學校有預默嗎?

知道為什麼有怪獸家長嗎?
其中1個原因是學校間接令家長做成的~
例子1, 老師派功課時, 同學互相拿錯功課(這應該每2,3天都有機會發生), 或拿多了, 家長當晚必須要在手冊記下, 如不記下, 小朋友就算口講比老師知, 亦不會得到老師信任, 因而記下1次欠交功課的記錄。咁家長為免仔女無辜被老師寫欠交, 就必須要晚晚加緊檢查功課
這樣說得好聽咪叫家校合作囉, 不好聽咪老師煩小樣囉~
a家長有寫就括免, b家長唔寫個仔女就要欠交
所以道致學生都未必會主動同老師講, 因為家長已經代為寫信了呀~
所以為什麼現在學生都不喜歡和不懂爭取? 因為家長已經代為爭取啦~
但如果家長唔寫手冊, 但學生自己講比老師知, 又得不到信任喎~
即係學生出聲為自己爭取, 但由於老師是不信任, 咁爭取來做咩?????

問老師原因, 老師話, 因為小朋友無做, 可能就會說不見了, 所以老師一律選擇不信任~

這樣又令小朋友少了一樣學習方式~

我總覺得, 學校要堅持, 但當家長覺得有問題時, 總不能默默接受~
教小朋友1次錯了時機, 2次錯了時機, 當第3次出現時, 不會都想錯過第3次吧~
因為, 很可能就那麼1次, 就能小小的小小的改變小孩的心態

小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有責任每日放學前對清楚功課袋內的功課是否齊全。樓主,如果真的對學校那麼失望,可能要諗諗是否需要轉校,你與學校路向那麼不同,仲有四年點捱呀?😔😔😔

回覆:cwymama 的帖子

其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、小二真係經常發生。我諗老師都明白既。至於老師要家長寫手册,只係想.證明家長都知情,如果經常發生都唔駛老師通知先知呀。孩子還是應該跟老師直接說明,因為帶齊及交齊功課,本來就是學生自己的責任,欠帶欠交要親身同老師交待亦係學習負責任既態度。我真係認識有小一學生為咗做小樣功課,張份功課丢去垃圾桶,俾老師找'到,件事係我仔話我知。

引用:小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不

原帖由 cwymama 於 15-04-20 發表
小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有 ...
同我女學校一樣

引用:其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、

原帖由 haihaimom 於 15-04-20 發表
其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、小二真係經常發生。我諗老師都明白既。至於老師要家長寫手册,只 ...
咁學校是一竹竿打一船人, 重點是家長不寫手冊就代表欠交, 理得小朋友有沒有解釋~

呢樣野感覺上似職場的Black & White~

當你沒有Black &White, 懶理學生如何解釋, 你父母沒寫就沒寫~

我應該不會轉校, 亦沒這必要~

學校就算看到這個post, 心知是我, 但亦不會這麽(低莊)想盡方法趕人走吧~

引用:小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不

原帖由 cwymama 於 15-04-20 發表
小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有 ...
人生將來見到的人更多機會面對意見不同,
不可能因為咁就要退縮吧~

燁燁媽 發表於 15-4-20 14:07
人生將來見到的人更多機會面對意見不同,
不可能因為咁就要退縮吧~

...
這無關乎退縮, 道不同不相為謀而已。因為我們既重點都係為小朋友好, 如果學校理念同家長有咁大出入, 小朋友學習乃事倍功半, 所以, 老生常談就是要找合適小朋友的學校而已。

引用:Quote:原帖由+haihaimom+於+15-04-20+發表

原帖由 燁燁媽 於 15-04-20 發表
咁學校是一竹竿打一船人, 重點是家長不寫手冊就代表欠交, 理得小朋友有沒有解釋~

呢樣野感覺上似職場的B ...
老師已經好好,攞錯、冇攞功課只要家長寫手册,就唔當欠交。好似樓上JM禁講,好多學校冇情講,欠交就係欠交。我仔學校都係,有次我仔放學時醒起冇攞一份功課,想入返課室攞都唔可以,我聽到都慶慶地,佢都未離開學校都唔俾返轉頭,攞?!但規則就係規則,家長同學生都應該專重,冷靜再諗.,又唔係好唔合理啫。學校要求高啲,噤學生真係會再小心啲。依家你女女老師只係要求學生話俾家長聽.,由家長寫手册,第二日再同老師講番就唔當欠,老師要求真係好合理。

‹ 上一主題|下一主題