用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教東區BAND 1生大抽獎點排位?
樓主: germainehui
go

請教東區BAND 1生大抽獎點排位? [複製鏈接]

謝謝各位的意見!
因不太喜歡民生,可否這樣呢?

1  BPS
2  聖馬可
3  筲官
4  他區
5  他區
6  Canossa

eviza_snow 發表於 15-4-21 14:43
王爸,以我所知中婦呢3,4年只能放第一(有錯請改)
嘗試從另一角度看:

東區比較好既學校有:庇理羅士(50)、張祝珊(74)、聖馬可(94)、婦女會(94)、筲官(86)、港島民生(94),總共有大約490個位。

舊年東區有剩餘學額650個,所以需要大抽獎既學生有1,340人。以1/3 Band 1生計,有447名Band 1學生,比上面所提及既六間總學位少。

eviza_snow 發表於 15-4-21 14:52
我個人就like st marks多過中婦啦,當然中婦成績相當好(家長之間的消息),但學校每年dse嘅成績比較秘密,校 ...
請問筲官/聖馬可/民生這三間比較, 邊間比較適合放乙2呢?

aleung922  我較喜歡聖馬可或筲官.   發表於 15-4-21 15:18

引用:以我所知上1,2年,乙2聖馬可有人中,放第3

原帖由 eviza_snow 於 15-04-21 發表
以我所知上1,2年,乙2聖馬可有人中,放第3無人中,當然我唔知今年d家長會唔會突然唔多like st marks而填第 ...
你説的很正路:上年阿仔學校,排張祝珊/庇記第一的,就以聖馬可排第二。最後得一個以這個排法入不到第一選擇,而入聖馬可。

回覆:ononprincess 的帖子

筲官第3危d,建議嘉諾撒放第3安全少少之後填晒他區b1校再填返本區b1校,最後放衛理劉永生包底(當然要肯定自己係b1生先可以咁填) 純粹個人意見

ononprincess  謝謝意見  發表於 15-4-21 15:06

回覆:mamee 的帖子

身邊的確聽唔到有人st marks放第3可以入到,大膽推論st marks放第3已經冇位

引用:Quote:eviza_snow+發表於+15-4-21+14:43+王

原帖由 王家爸爸 於 15-04-21 發表
嘗試從另一角度看:

東區比較好既學校有:庇理羅士(50)、張祝珊(74)、聖馬可(94)、婦女會(94)、筲官(86)、 ...
今年聖馬可開少一班,所以得70幾個學額。

王家爸爸  仍然夠分  發表於 15-4-21 15:09

回覆:germainehui 的帖子

筲官有聯小,st marks相對地機會較大,民生個人理由,唔會放第2

王家爸爸 發表於 15-4-21 14:59
嘗試從另一角度看:

東區比較好既學校有:庇理羅士(50)、張祝珊(74)、聖馬可(94)、婦女會(94)、筲官(86)、 ...
王家爸爸: 請問該數據從何得出?

germainehui 發表於 15-4-21 15:10

今年數據 - 東區 中學一覽表

回覆 eviza_snow 的帖子

謝謝!

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-04-21+發表嘗

原帖由 happy+ 於 15-04-21 發表
今年聖馬可開少一班,所以得70幾個學額。
照計今年係,中婦、民生、聖馬可也是少一班;張祝珊就多一班。
有錯請更正

回覆:germainehui 的帖子

王爸應該睇錯上年東區學額,今年如happy+所言,st marks 7x個位,而張記90,本年東區學額數量可參考學校派果份嘢,列明晒所有非保留學額有幾多。

王家爸爸  因為係舊年都既筆記  發表於 15-4-21 15:15

回覆 王家爸爸 的帖子

Sorry 你的數字是上年嗎?  因張記好似有90個位, 中婦, 民生同聖馬可都係74, 筲官得63.  所以total學位應該冇咁多喎, 有錯請更正.

回覆:王家爸爸 的帖子

王爸,nevermind,你這幾年都為東區家長比意見,實在感激,當年我都係受惠者之一。thank you

aleung922 發表於 15-4-21 15:14
回覆 王家爸爸 的帖子

Sorry 你的數字是上年嗎?  因張記好似有90個位, 中婦, 民生同聖馬可都係74, 筲官得6 ...
嘗試從另一角度看(更新了今年數目):

東區比較好既學校有:庇理羅士(50)、張祝珊(90)、聖馬可(74)、婦女會(74)、筲官(86)、港島民生(74),總共有大約448個位。

舊年東區有剩餘學額650個,所以需要大抽獎既學生有1,340人。以1/3 Band 1生計,有447名Band 1學生,跟上面所提及既六間總學位一樣,剛好夠分。

註:今年實際Band 1學生人數應該比舊年少,所以情況應該更樂觀。

aleung922  Thanks a lot  發表於 15-4-21 15:33

germainehui 發表於 15-4-21 15:10
今年學位數目:http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/HK3.pdf

回覆:請教東區BAND 1生大抽獎點排位?

可否分享下有邊間他區既band1學校適合男生?謝謝!

回覆 happy+ 的帖子

除神校, 睇來睇去好似灣仔鄧肇堅較順眼.

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題