用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 優才 vs 聖方濟各
樓主: Elysebaby710
go

港同 vs 優才 vs 聖方濟各 [複製鏈接]

回覆 Elysebaby710 的帖子

今年,我聽完優才簡介會,就決定唔選它。個校長話自己間學校收幾千份form,同麻省理工一樣多。聽到我想嘔。
我不認為這樣的人,有能力教好德育。

derkin 發表於 15-4-27 08:48
同意,仲有d學校話自己愉快學習,功課少,實際大部份課程小一用小二書,少過70分唔比升班,咪即係叫家長背 ...
呢位非優才家長, 真係好有興趣知道點解你咁憎優才?聽你所評論有關優才既野, 好多都只係估估下並唔係事實.....

picture 發表於 15-4-26 21:49
咁你覺得優才算谷嗎r.?

用少  人地一半時間去教,會否教得唔深入?還是優才走資優培育路線?
一D都唔谷, 數學雖然敎快半年, 但很多人都覺得淺,
英文和數學的全級平均分很高,
普通話科算最難, 但教法生動, 學得開心

回覆:AgapePa 的帖子

請問在優才讀的小朋友,多不多要出外補習?

魚兒小寶貝  我仔冇,但喜歡外籍老師,想學好   發表於 15-4-30 09:45

回覆 dabbycheung 的帖子

我不是估估下,而是親自去聽簡報會。也不是憎優才,只覺得個校長太自大,不專業。

回覆 hhvv 的帖子

Sorry!我諗你誤會左, 我只係話另一位d君, 此人逢有關優才既topic都必入同必踩, 但所講既內容又樣樣都只係估估下

savi 發表於 15-4-27 12:14
請問在優才讀的小朋友,多不多要出外補習?

多數要補普通話, 因為大部分父母都唔識普通話, 自己教唔到

回覆 savi 的帖子

我仔當年初小好少同學需要補, 但有些會去上公文, 高小時按我估計應有三成人有左右就個別科目去補習, 依家到初中估計有一半人去補習.

回覆:rogerlam123 的帖子

多謝2位的回覆!

引用:+本帖最後由+AgapePa+於+15-4-27+14:40+編

原帖由 AgapePa 於 15-04-27 發表
我今朝睇網頁有mention 資優教育。究竟係點運作?

是否普教中?

主要科目用英文教?

picture 發表於 15-4-27 23:06
我今朝睇網頁有mention 資優教育。究竟係點運作?
是否普教中?
小三開始才有資優班, 細分出三種組別的抽離式資優課程,
分別為課後資優班(8-12人),
資優能力提昇小組(4-6人)
個人資優教育計劃(1-2 人)。

小二開始普教中.
只有英文和音樂用英文教, 小六數學會轉用英文教. 小三Net做班主任.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:回覆+hhvv+的帖子 "同麻省理工一樣多"。++

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

hhvv 發表於 15-4-27 09:45
回覆 Elysebaby710 的帖子

今年,我聽完優才簡介會,就決定唔選它。個校長話自己間學校收幾千份form,同麻 ...

MIT?

引用:回覆+hhvv+的帖子 "同麻省理工一樣多"。++

原帖由 cocokan2004 於 15-04-28 發表
回覆 hhvv 的帖子

"同麻省理工一樣多"。  嘩, 我都想嘔!!! 唔該哂, 可以報少間.
他係印出來派比你帶返屋企留念⋯

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來, 暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見,
回文者亦必須尊重這點.

其實每間學校都有長處短處,好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求, 所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長, 理性討論.

謝謝!

muichujamie    發表於 15-4-28 14:36
yuenkw    發表於 15-4-28 10:38

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝版主持平!

AgapePa 發表於 15-4-27 23:20
小三開始才有資優班, 細分出三種組別的抽離式資優課程,
分別為課後資優班(8-12人),
資優能力提昇小組(4- ...
Thank you for your information.  Which year is your child in?  So far what aspects of the school do you like and which areas are you not entirely satisfied with?

I don't believe my child is gifted in anyways but my personal style of parenting is to allow her to dig as far as she likes on any particular question or subject she is interested in.

Vlone778 發表於 15-4-27 07:22
點解家長咁鍾意學校教得多,教得深,比人教早幾年就係好,造成今日教育界畸形,家長都有責任,就黎小一教中 ...
家長100%有責任,因為真正谷小朋友既唔係學校,係家長,家長喜歡依自己小朋友既程度去教育小朋友,選了程度較深既小學係配合自己,唔想小朋友上學時因課程太淺冇心機,呢類小學可以集合程度接近既小朋友一齊教學,提高效率,問題唔係出係呢班家長學生又或學校身上,而係出來另一班未有同樣理念既家長,小朋友程度又未跟上,只幻想魚目混珠下自己小朋友會有好前途,但結果跟唔上或讀得太辛苦,小朋友失去學習興趣,就投訴他人/學校"教育畸形"~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題