用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

Sindy 發表於 15-5-16 12:13
軒小既band1頭, 同出面勁校既band1頭差幾皮....
邊間勁校? 你又知差幾皮?你有數據在手嗎???

saiwanho 發表於 15-5-15 23:21
頭1-頭4
搭嘴問下,有無人知道以前,有無試過十名內(如5-10)都派唔到入中學呢?

saiwanho  您指派唔到英中?我沒有數據。   發表於 15-5-16 15:31

回覆 Sindy 的帖子

吃不到的葡萄是酸的,老實講和聖保羅比當然差很遠,但和其他政府學校相比,一年班開學已答完整句字,相信只有谷的學校才會如此。

yuengooluk 發表於 15-5-16 14:00
搭嘴問下,有無人知道以前,有無試過十名內(如5-10)都派唔到入中學呢?
根據香港教育制度,所有參與派位的小六學生,不論成績都一定派到中學學位。

回覆 www 的帖子

佢應講入吾到出名b1頭學校。

其實想問sanwaiho她的小學有無頭十名都派唔番聯繫中學.

saiwanho  這個我都不清楚。  發表於 15-5-17 13:19

chrischeung 發表於 15-5-16 20:17

吃不到的葡萄是酸的,老實講和聖保羅比當然差很遠,但和其他政府學校相比,一年班開學 ...
你地兩個都可能新黎的,我第三個小朋友派位,之前分別係聖心同瑪利曼, 回樓上,好多間學校課程/程度係點我都清楚

ernestchow  好現實,大家的writing 高下立見   發表於 15-5-17 20:16

大家稍安毋躁,互相交流意見,我虛心學習,還望各位賜教。

yuengooluk 發表於 15-5-17 13:03
其實想問sanwaiho她的小學有無頭十名都派唔番聯繫中學.
若果係頭10名都係B1生...當然有學生派唔番聯繫中學....得少於10個联繫位....边夠位派晒B1生
睇下邊幾位好運下抽贏囉~~~

saiwanho  exactly, 如果目标是该所联系学   發表於 15-5-18 00:41

引用:Quote:chrischeung+發表於+15-5-16+20:17+

原帖由 Sindy 於 15-05-17 發表
你地兩個都可能新黎的,我第三個小朋友派位,之前分別係聖心同瑪利曼, 回樓上,好多間學校課程/程度係點我 ...
又係這些學術深淺程度與學生能力一定會成正比的問題 對我來說,因為小學教得深,小朋友吸收到。但不代表佢能力高過另一個在官立教得淺的同學幾皮真係用這樣的方法去比,香港大把小朋友叻過在美國同齡的小朋友呢但到最後,美國出的叻人有幾多,而香港出的叻人又有幾多…

熊牛不兩立 發表於 15-5-18 02:11
又係這些學術深淺程度與學生能力一定會成正比的問題 對我來說,因為小學教得深,小朋友吸收到。但 ...
你話咩咪咩囉,我係呢幾間學校浦咁耐,學生有幾多料,唔通我唔知咩,我係呢度都浦左十幾年啦

ernestchow  好現實,大家的writing 高下立見   發表於 昨天 20:16
無錯,一間學校連reading 都無,會識得幾多隻英文字丫,全部識得既字都係從本英文書度黎,深/識極有限,如果係靠出面補習/父母陪讀,可以話係學校學咩?

chrischeung 發表於 15-5-16 20:17

吃不到的葡萄是酸的,老實講和聖保羅比當然差很遠,但和其他政府學校相比,一年班開學 ...
Eeee.. 我d閱讀理解真係差d,  咩叫吃不到的葡萄?你講緊軒小呀?

回覆:我校聯係位爭崩頭

家長再以學校教深幾多年來決定小朋友是不是fit 馬為主要因素的話,不久將來,小一教英國莎士比亞,數學教微積分,科學教相對論,中文教文言文,不是夢了 利申我不是軒小家長,不過對於甚麼band 1差過其他勁校幾皮很不以為然,學術有距離只是其他學校偷步教快左。咁就代表其他學校band 1生叻?軒小band 1生就係差幾皮?咁講香港小一生數學真係世界級,加減乘除已經滾瓜爛熟,對比外國小孩連簡單的數學都唔識。到最後香港的數學又有無領先全世界

引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-05-17+發表你地

原帖由 熊牛不兩立 於 15-05-18 發表
又係這些學術深淺程度與學生能力一定會成正比的問題 對我來說,因為小學教得深,小朋友吸收到。但 ...
我又想講講我所知既,聖心我唔太知,軒小下午有朋友講係谷既

至於瑪利曼,從位好好既朋友所知,絕對唔係教得深,亦唔谷讀,係從多方位去教導學生,多聽多寫多講多project, presentation係成績唔錯,呢d資料坊間已提左好耐~~~

希望大家以和為貴,我利申,樓上朋友們談及的學校不是我校,我不希望我這個帖子牽涉批評其它學校,希望大家諒解。

從頭到尾我只談我校水平,老師策略。歡迎大家理性討論。

再重申一次,你地有小朋友讀過晒呢三間學校嗎?知道聖心瑪利曼軒下用咩書,課程點嗎?樓上,我話差幾皮,唔係講緊教深一兩年,係教得廣呀,識得我既人都知我成日講教得深容乜易啫,教得廣先難,我講既聖心係下午班,教快既半年只係skip 左小一學期頭既good morning good  afternonn,  瑪利曼主力有科lit.  黎提升佢地讀讀能力,等佢地係同級之中識多d 生字,唔係教深一年既野,反觀軒下呢?,我諗你唔知軒下s 班,可以2日教3課常識吧?唔明意味著咩可以私信我,所以係3間學校比較,唔係有幾多人熟/知得多過我囉,相信以上幾位都只係聽返黎吧?我係第一身囉

重申我對事不對人, 我係極討厭一些標榜教快幾年的學校, 聽了以上幾位樓主的解釋, 又對幾間學校暸解多了.如有冒犯不好意思, 長知識了

mcl203  分享下交流下...好吖!!!  發表於 15-5-18 11:16

Sindy 發表於 15-5-18 10:55
再重申一次,你地有小朋友讀過晒呢三間學校嗎?知道聖心瑪利曼軒下用咩書,課程點嗎?樓上,我話差幾皮,唔 ...
視野廣一定有好處嗎? 學習上可能係, 但如果係香港工作, 未必係, 尤其當你視野比你老細廣既時候
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-18 12:00
視野廣一定有好處嗎? 學習上可能係, 但如果係香港工作, 未必係, 尤其當你視野比你老細廣既時候 ...
唔好意思又講下題外話.

其實好多學校都強迫學校要"增擴視野", 仲記得我以前讀中學時, 中文科最令人增擴見聞, 要學人寫作技巧, 揣摩古人想法....... 簡值大開眼界, 有次忍唔住上堂時問咗中文個亞Sir:

其實點解要研究篇文章用咩手法寫, 寫得好唔好呀? 點解要揣摩作者諗D乜? 點解回答篇文章既感想都跟標準答案?
我又冇諗過第日要讀文學? 而且我第日想做果D工, 都未聽過話見工會問我識唔識背某篇文章, 或者對某文章既睇法喎!

跟住.... 一句說話: 你既問題同學科無關, 我不會回答, 費時影響其它同學進度, 自己去反省下讀中文既好處.

從此.... 我就變咗中文堂既透明人...... 不過諗番, 如果當年教我中文係過靚女Miss, 會唔會唔同呢?

增壙見聞, 都要我有興趣/我想去增擴先得架.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題