用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區小學
樓主: yokokingdom
go

深水埗區小學 [複製鏈接]

引用:讀嶺南不如考深水埗區津小好過啦! 講真,

原帖由 tpmon 於 15-06-14 發表
讀嶺南不如考深水埗區津小好過啦!

講真,生女的的家長,在深水埗網對上智真是流晒口水。 妳們咁多是上智 ...
是否嶺小不好嗎?

回覆:minna-no 的帖子

你可比較嶺小的中學派位和其他津校的中學派位,就能分高下。當然,若小朋友受不起津校的谷,就另作考慮。

tpmon 發表於 15-6-15 08:24
你可比較嶺小的中學派位和其他津校的中學派位,就能分高下。當然,若小朋友受不起津校的谷,就另作考慮。

...
嶺小只得三年派位, 咁樣同其他建校幾十年的學校比較, 有久公道喎.  新校頭幾年的派位一定唔好, 3個 BAND 的數目都只會平除, 呢個係先天問題, 一定要睇多幾年先可以有中肯的比較.

回覆 cherry88072020 的帖子

HAPPY SCHOOL

回覆:深水埗區小學

深水埗成績好的津小,當然從功利角度出發,會好的嶺小。但是,睇家長博唔博,大抽獎結果可以很差。

引用:深水埗成績好的津小,當然從功利角度出發,

原帖由 tkinwong 於 15-06-15 發表
深水埗成績好的津小,當然從功利角度出發,會好的嶺小。但是,睇家長博唔博,大抽獎結果可以很差。

...
唔係好明白

回覆:minna-no 的帖子

如果入到荔天、協和或神瑪等學校,當然會比嶺小好,但如果抽得不好,去到一些較為不理想的學校,到時便煩了。嶺小的學生水平和品行,我認為不俗

回覆:tkinwong 的帖子

注意嶺小是直資,收了不可玩大抽獎。不是backup 的選擇 。 Backup 應考私小 。

讀嶺小,想入上智真的難上加難!

引用:注意嶺小是直資,收了不可玩大抽獎。不是ba

原帖由 tpmon 於 15-06-16 發表
注意嶺小是直資,收了不可玩大抽獎。不是backup 的選擇 。 Backup 應考私小 。

...
所以視家長博唔博,有人派荔天協和,有人派寶校,嶺小不是同區頂級,但家長起碼唔洗擔心小朋友上學。

比學費讀一間一般嘅學校,我真係去搏下好過

tpmon 發表於 15-6-16 00:27
讀嶺小,想入上智真的難上加難!
嶺小都曾經有人派上智喎.  而且我覺得唔可以用有冇人入上智去斷定呢間學校好定唔好.  嶺小的直資, 學生來自五湖四海, 唔似其他同區津校學生全部都係深水埗區.  睇返嶺小過去的派位, 就會發現過半學生會選擇居住區的中學網, 所以本身留返在深水埗區的學生就比其他津校少.  而且嶺小一屆女生只得 20 幾個, 而且唔係個個學生或家長對女校有與趣的.  所以比較幾多人入上智, 跟本冇意思.

回覆 chanwendy 的帖子

又多外國回流 ge 學生
canada , 澳卅, germany ,japan

所以佢地都大機會上返直資中學

i mean 父母 回流

引用:比學費讀一間一般嘅學校,我真係去搏下好過

原帖由 sissysze 於 15-06-16 發表
比學費讀一間一般嘅學校,我真係去搏下好過
我住深水埗,深明差的學校可以有幾差,所以唔係好敢博。

回覆:tkinwong 的帖子

以一間直資學校,嶺小的中學官津校派位成績令人有點失望 。

我大囡是嶺小今屆畢業生,足足讀了6年,可能會解釋到你疑問,嶺小絕對是一間好學校,老師校長很關愛學生,不谷,每個小朋友都讀得很開心,插班生很多是來自從一些好谷的學校轉來,因學業壓力不大,很多學生可以有時間參與其他活動,都幾多人取公開獎項,還有名學津校只會選出色的學生參與表演交流,但嶺小從不標籤小朋友的成續,每位小朋友都可參與,呢6年其實真是在幾輕鬆的情形下完成,我囡也好開心過了6年,愉快讀書在關愛環境長大嶺小絕對做得到,學生和老師打成一片

講番大家擔憂的成續,升中派位成續確是不太理想,學校也知,所以好鼓勵學生報考直資,但頭幾年收生參次,呢幾年入讀的學生質數提高了不小,學校也著重了學術很多,所以有望之後派位會提高,當然靠派位好易入中中或band3,所以好多家長會考直資中學

我囡不是讀傳統學校的材料,不能谷,所以當年選了此小學,最後選了一間直資英中,不抽獎

總括來說,嶺小是好學校,但要看小朋友性格和家長期望,若小朋友不能谷嶺小好啱,若家長是追求分數嶺小又不合

我大囡是嶺小今屆畢業生,足足讀了6年,可能會解釋到你疑問,嶺小絕對是一間好學校,老師校長很關愛學生,不谷,每個小朋友都讀得很開心,插班生很多是來自從一些好谷的學校轉來,因學業壓力不大,很多學生可以有時間參與其他活動,都幾多人取公開獎項,還有名學津校只會選出色的學生參與表演交流,但嶺小從不標籤小朋友的成續,每位小朋友都可參與,呢6年其實真是在幾輕鬆的情形下完成,我囡也好開心過了6年,愉快讀書在關愛環境長大嶺小絕對做得到,學生和老師打成一片

講番大家擔憂的成續,升中派位成續確是不太理想,學校也知,所以好鼓勵學生報考直資,但頭幾年收生參次,呢幾年入讀的學生質數提高了不小,學校也著重了學術很多,所以有望之後派位會提高,當然靠派位好易入中中或band3,所以好多家長會考直資中學

我囡不是讀傳統學校的材料,不能谷,所以當年選了此小學,最後選了一間直資英中,不抽獎

總括來說,嶺小是好學校,但要看小朋友性格和家長期望,若小朋友不能谷嶺小好啱,若家長是追求分數嶺小又不合

chanwendy 發表於 15-6-15 10:38
嶺小只得三年派位, 咁樣同其他建校幾十年的學校比較, 有久公道喎.  新校頭幾年的派位一定唔好, 3個 BAND 的 ...
我厶前都以為係, 但原來其實"新校"Banding分佈唔係平均除三份, 係"被動"地按同區小學學生既Pre-S1平均分去計算比例. 詳情可參考資深會員憫父提供既資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3039318&pid=40783343&fromuid=1389083

所以新校最初期既B1學生, 係有應會多過1/3, 亦有機會少過1/3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-17 10:10
我厶前都以為係, 但原來其實"新校"Banding分佈唔係平均除三份, 係"被動"地按同區小學學生既Pre-S1平均分去 ...
即係頭幾年係用同區其他學校的 PRE-S1 成綪去分? 咁即係如果新校BAND 1 多過三分一, 即係同區學生PRE-S1 考得好, 係咪咁意思?  咁第幾年開始用返新校自己畢業生的 PRE-S1 成績, 係咪第四年?
‹ 上一主題|下一主題