用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 kumon小學中文
樓主: vmum
go

kumon小學中文 [複製鏈接]

如果小學唔係普教中, 讀公文中有幫到閱讀理解嗎?拼音階段要讀幾耐?

其實要睇自己的要求,如果想好快見成果,就未必適合,我小朋友小四先開始,差不多一年,閱讀理解明顯進步咗,作文未見有效。

Laimui827  謝謝!  發表於 15-6-6 01:19

回覆 Laimui827 的帖子

我覺得對閱讀理解係有幫助的!  拼音階段要讀大約2至3個月, 看小朋友的學習進度!
老師會先問家長對拼音的重要性, 如果家長覺得對拼音唔重要, 只FOCUS 認字及其他, 老師不會FOCUS拼音果PART.
會比小朋友升級!
Sky

happy0928 發表於 15-6-5 13:12

我覺得對閱讀理解係有幫助的!  拼音階段要讀大約2至3個月, 看小朋友的學習進度!
小朋友每日花幾多時間係公文中?

引用:其實要睇自己的要求,如果想好快見成果,就

原帖由 維尼熊pooh 於 15-06-04 發表
其實要睇自己的要求,如果想好快見成果,就未必適合,我小朋友小四先開始,差不多一年,閱讀理解明顯進步咗 ...
每日要做幾多時間?

Laimui827 發表於 15-6-3 23:49
如果小學唔係普教中, 讀公文中有幫到閱讀理解嗎?拼音階段要讀幾耐?

咁就真系視乎學生普通話底子系點啦。
如果幾乎冇普通話底子,至少由5A或者4A開始讀,每天回家也要聽公文的CD,CD每個level都唔同。
如果中文或者英文科,即使你寫曬佢地既教材唔代表D咩,因為讀音準確先有用。

而2A呢個中文科既level系特別難同特別麻煩,而家升班既測驗需要高度既普通話知識先可以過關。

學生要系測驗度睇幾版純粹系拼音既答題,其中一版系需要讀既,有D系要直接寫答案。

不過,無論重複測驗某一個level都唔怕,因為佢既測驗題目系一樣。

如果拼音唔得過關,系冇得直接由B1呢個閱讀理解開始既level直接讀上去。

不過,公文式冇得話根據學校既野去設題,亦唔系TSA或者PS1既答題類型。

報讀公文式需要預約時間去做一個免費既學前測試,來決定學生由邊個level開始,一旦被定既某個level開始,冇得話跳level,或者未做曬佢某個level既習作(習作系唔可以跳做既,公文有本mark低學生進度既record book)而直接測驗。

第一次報讀需要交行政費。

唔好意思,太遲回覆!一般40分鐘可完成!
Sky
‹ 上一主題|下一主題