用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真道書院好唔好?
go

真道書院好唔好? [複製鏈接]

幫朋友問,thx!

1    0    1    0

回覆 小師妹 的帖子

作為用家至今, 我會說好. 好在:
(1) 學校符合我和丈夫的期望 (不是完美, 但落差少, 這已足夠.)
(2) 孩子喜歡學校 (但不等如他們很喜歡學習啊)

回覆:真道書院好唔好?

好欣賞你第2點,好有同感。

回覆 YanKanMom 的帖子

你好,  我的兒子是K2. 今年要考了, 想知道真道上堂時是否很互動? 小朋友都有很多機會發言(不是全堂坐定定聽書)?

功課是否以PROJECT為多, 很少抄寫呢?   

謝謝.

囡囡返了大半年小一,有日問她喜歡甚麼?

她第一句“玩“(小朋友當然愛玩)。

跟着她說“我也喜歡學習“。

回覆 cocokan2004 的帖子

從觀課及孩子口述中, 學校上課應是提供不少機會讓學生參與的. 功課不重抄寫, 有Project做, 但不算太多.

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

7月要去INTERVIEW了, 填表可交3張紙SHOW小朋友既野, 但我同小朋友無咩上過興趣班, 真的沒什麼證書可交啊.  

考試會考學術同DRAWING嗎?

Thank you.

聽講此校近年也有勸退情況, 真的嗎?

回覆 cocokan2004 的帖子

我自己沒有聽到勸退的事, 不清楚是否有這回事. 反而見到成績稍遜的班別學生人數較少, 數學弱的同學有小老師幫手, 有個別同學未能追上課程要留班等情況.

回覆:cocokan2004 的帖子

沒勸退,但有不住鼓勵,最多是提醒家長「再係咁,可能真係要考慮留級」。這句話之前,已經提過好多次,都仍然係鼓勵加油,冇難看面孔、難聽說話,所以係做到包容鼓勵。

cocokan2004 發表於 15-5-15 15:11
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

7月要去INTERVIEW了, 填表可交3張紙SHOW小朋友既野, 但我同小朋友無咩上過興 ...
我考的那年無頁數限制,我無交到任何證書等資料,重點是囡囡一些生活照及活動相片。

囡囡interview 那年有畫畫,我在小學一覽“真道“的帖子中有講到。

學術上唔覺有考,阿囡只說玩英文遊戲,不過唔深。

5該哂.

回覆 torunpoland 的帖子

我正是需要這種學校--包容+鼓勵!  謝謝.
‹ 上一主題|下一主題