用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 沒有行為或情緒問題的資優兒
樓主: karen55407
go

沒有行為或情緒問題的資優兒 [複製鏈接]

引用:Quote:lillymarie+發表於+15-7-3+09:13+甭

原帖由 四隻貓 於 15-08-04 發表
好多謝你分享了growth mindset這方法.
上星期同仔傾計, 原來佢真係覺得: If I won because I am a winner ...
我仔連寫條數學式都怕錯。
今日有條數,口係識答,叫佢寫條式出嚟,佢話唔識寫,不停話自己完蛋喇、完蛋喇。
跟住我就用四隻貓嗰招,佢口話係明,但人仍然唔肯踏出嗰一步

kwansara 發表於 15-7-31 15:39
回覆 lillymarie 的帖子

http://blog.monkeypotion.net/book/miscbook/mindset-the-new-psychology-of-suc ...
很好的分享,thanks ! 我女都係怕錯,一班人學習時好易裹足不前,即使心中有答案都吾敢答,因為好多人答錯而其他人笑,咁佢就覺得如果自己答錯會好瘀,情緒就更緊張,越緊張越吾敢郁! 細個以為細啫,而家10歲都係咁.....我而家成日講Li個道理佢聴,希望佢明白,勇於踏前。

不過點講先令佢吾怕d同學笑呢?

我現在好努力先自己改變自己的想法,因為有話孩子是看父母怎樣做多過聽父母怎樣講。要親身示範給他們看,錯咗都未使死住,就算錯咗被人笑兩句都唔代表自己就是失敗無用。這些要父母親自做給他們看他們才明白和相信的。

所以,當我教仔仔勇敢面對出錯時,我自己亦在改變。暫時我無推仔仔去參加任何比賽,因為我自己都好怕輸。我自己未做到的,不會強求他做到,他若從其他人身上得到啟發而做得到,就是叻過我了。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:沒有行為或情緒問題的資優兒

我用咗最近整薯條嘅經驗同仔分享,因為佢親眼睇到我整咗幾次,每次我失敗,佢都會知,我話我失敗咗,你都唔會笑我。而媽媽亦再接再勵,揾出失敗原因,下次試新嘅方法,直至成功為止。 所以即使仔你錯咗、或失敗咗,只要勇於面對,終會成功,而爸爸媽媽亦會跟你一樣,唔會取笑對方,相反會在旁支持你。

小曳人    發表於 15-8-7 11:10
四隻貓    發表於 15-8-7 09:58

S-Kwok 發表於 15-8-7 00:04
我用咗最近整薯條嘅經驗同仔分享,因為佢親眼睇到我整咗幾次,每次我失敗,佢都會知,我話我失敗咗,你都唔 ...
正是!
我最近都有個反省。有日阿仔講咗D學校既事我知,我聽咗唔係幾明白,於是再問多幾次詳情,阿仔就好唔耐煩咁話我,話他已講過哂仲問。我當時好hurt咁答他:「我就係唔清楚,先至問你問到明白嘛!唔知道就要問架啦,做乜唔俾我問?」。後來我自己反省,會唔會平時我都係咁對佢地,無乜耐性,講多兩次就唔高興呢?

好似今朝咁,大仔問我pepper放在哪裏。其實pepper就在他面前,但他一時睇唔到就猛問:「在哪裏?在哪裏?」。我以前會話他:「咪係你面前囉!咁都睇唔到!」。但今次我同自己講:「睇唔到就係睇唔到,唔知道先會問。」,跟住我走埋去指給他看。

可能是我自己在生活一些小節上令阿仔覺得有壓力都唔定。
for every one criticism, three positives must be given.

Three ways parents can instill a growth mindset

https://www.mindsetkit.org/growt ... till-growth-mindset

helenchanz    發表於 15-10-29 09:57

lillymarie 發表於 15-8-6 17:14
我現在好努力先自己改變自己的想法,因為有話孩子是看父母怎樣做多過聽父母怎樣講。要親身示範給他們看,錯 ...

我都要反省下,以前我係好怕佢錯(自己都係好怕自己錯嘅人),而家就轉晒口風,話錯吾緊要,最重要係個過程,學到野,咁就會keep到進步。

多得BK媽指點,終於去左資優學苑上堂,講師話建議我同個女做評估同參加社交技巧嘅course...

回覆:沒有行為或情緒問題的資優兒

你地都好努力,我要好好學習

‹ 上一主題|下一主題