用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽媽入來傾傾
go

將軍澳區媽媽入來傾傾 [複製鏈接]

將軍澳區媽媽入來傾傾

我要搵幼稚園啦, 那間好 ?
你地會比孩子去邊到讀, 留在將軍澳, 還是去其他地方?
將軍澳有甚麼好學校 ?
謝謝分享

Re: 將軍澳區媽媽入來傾傾

你住在那一區呀 ? 我住在寶林 , 我仔仔今年會讀宣道會茵怡幼稚園K1 , 它在將軍澳是很出名的 , 很多家長住坑口都會過來讀 , 它出名老師有愛心 , 活動式教學及學校有個露天 playground , 比較其它屋村或商場幼稚園 , 環境通爽很多.很多家長表示小朋友讀得很開心,該校校長有很多年的教學經驗,令家長們很有信心的.但它主要用中文授課,也有英文及普通話堂,我不需要仔仔讀名校,只希望他幼稚園讀得開心沒有壓力.茵怡幼稚園報名是先到先得的,去年我之前一晚10:00pm去排隊已排第十個了.但辛苦一晚都係值得的.

將軍澳其它的幼稚園如;保良局易澤峰或方王煥娣都不錯的,你都可以考慮一下.

仲有一點係都有好多將軍澳家長比仔女去其他地方讀書的,但我就不想仔仔太早起身坐校車,甚至有些幼稚園車程要 1 hour太遠了,所以我想仔仔有足夠精神返學,特別係冬天真係好難起身的.茵怡幼稚園步行只需十多分鐘,方便工人接送,若我放假送仔仔返學我會好享受拖著佢一起返學傾計,返到學校又可以同老師傾下小朋友上堂情況或同其他家長傾計,好過上了校車就講 Bye Bye 了.這只是我的個人意見給你參考.

我囝囝出HK讀kinder, 因我兩公婆都在HK工作而爸爸開車返工, 順便車埋囝囝,我又想阿囝學校近我工作地方嘛。

據我所知,很多家長都是這樣的。

My son will admit St. Nicholas K1 in Kowloon Tong this year, as I & my husband would like my son to admit to a famous primary school.  As I know, some parents began to train up their child after born.  I don't want my son to have any competition when he grows up.

Then will you move to KLN Tong before your son enter primary ?

We love the living environment of TKO but plan to move to HK by end of next year before my son applying for primary (now he's K1, will be K2 this Sept.) because wish to admit primary at HK side and don't want to live too far from school when my son goes to primary because at that time, I guess he will have to do more homework so don't want him to spend too much time on travelling.  

I'm still considering to move to Kln Tong, as I also love living in TKO.  Where are you living now?
Are you the same as me?  I'm living in Oscar By The Sea where is very silent.

我地住魷魚灣(寶林), 仔仔返九龍塘(k1), 選擇原因係有小學中學直上唔駛煩, 每朝我自己車出車入, 其實車程只係15-20分鐘, 仔仔7點9起身, 8點4-半開車, 不過坐校車就真係可能朝朝遊車河囉.

另: 之前老公睇過茵怡個環境, 佢話個遊樂場係平台唔係咁好, 有人會掉野落去......;力勤校舍好暗; 比華利仔仔讀過n1都ok; 德寶聽講成日換miss.

Hello!

我個女讀德寶,由始至終都是兩個老師,從來無換老師。
而德寶評價都很高。

My son is also studying at Deborah International Play School in PGI class.  There are two teachers per class, one is foreigner and another one is local people.  This kindergarten is quite good in TKO, as my son learnt a lot of English vacobularies that I never used before.

Thank you all share,
I live in Ocean Shores, I also like to live in TKO.

Hello iwff
唔好意思,請問" 茵怡幼稚園報名是先到先得的?" 係唔係排隊去取報名表呀 ? 咁幾時 interview ?
I don't understand How 報名是先到先得, no need interview ma ?
Have you think the primary school for your son ar ?

Hello IRON
可唔可以講講你個仔讀那間學校咁好有小學中學直上 ?

Anyone know the following school in TKO ? Good ?
Doborah
Greenfield
Greenville

Hi, IRON

妳仔仔另是不是讀啟思小學暨幼稚園,如果係,我就應該見過妳。

我小朋友現在讀德寶N1,遲些會讀茵怡K1,但如果九龍塘禮賢收佢,我可能會比佢讀

kimimi

茵怡幼稚園大概每年十一月初接受報名 , 報名是先到先得的 , 之後會再安排 interview , interview只是形式上見一見小朋友傾計 , 只要小朋友心身健康就冇問題了 , 所以是一定收的 , 除非智商有特別問題 . 該校是不會選擇收小朋友 , 即是有教無類 .  正如我說該校老師出名有愛心 , 我本人最喜歡此原因 , 至於教學方法及課程同一般幼稚園無異 . 我未為仔仔想小學 , 茵怡幼稚園多數是派宣基小學 , 宣基在tko都不錯的.暫時只希望仔仔有個愉快的幼稚園階段 , 小學遲些再算了.

當然 , 德寶幼稚園都不錯 , 英文教學 , 要視乎家長想小朋友幼稚園怎樣過了.

Hi, I'm living at OS. My daughter will start her N1 in Deborah in August 05 (International Class).  Heard from others, Deborah is good.

My plan is let her to interview St. Paul & SH.  If I find Deborah is suitable for her, maybe stay for K1-K3.

hi kimimi,

仔仔讀啓思小學幼稚園, 中學06年起好係將軍澳, 我地都係面試時先知, 之前諗住讀完小學就走啦, 而家有埋中學又可能謮埋先.

其實除左大人簡學校之外(睇師資, 校舍, 教學方法.....), 小朋友鍾唔鍾意都好重要, 我先前俾仔仔去力勤面試, 佢全程都做樹熊(死抱住我唔肯落地), 我地都好無奈仲諗死啦邊有學校肯收佢.....但之後去啓思佢就同miss傾計玩遊戲, 而家日日朝早起身好開心咁返學. ^_*

hi Yukmama,

嘻嘻, 妳個靚仔仔好熟面口喎, 我地幾時見過丫?? ^_&

禮賢好喎, 仔仔有個朋友仔今年讀k1, 佢媽咪讚不絕口.

Yukmama,
Is it too far from TKO to 禮賢?

我個B都係今年2月讀德寶(寶盈)N1,開始時也是聽口碑不錯,所以$2300都肯(貴過一些名Kinder).但係一開學,就話未有班主任(佢話班主任請病假,之後一次都冇出現過)大半個月左右就請左個新班主任,我個人認為他們的班務較亂,間中發生調轉學生物件,受傷,訂購圖書明明是沒有給我們又話比學生,過幾天又話遲了訂購,還未有.......
本人覺得老師們有時弄錯了又會講大話遮瞞.
因此有很多同班同學都不讀K1了....

Iron

其實我點解留意到妳呢?因我仔仔都是考到啓思小學幼稚園,所以我見到妳地穿著校服,便立即看看,但我想一下,幼稚園我比得起,但小學好貴,雖然有津貼,但好像都要成$4000,還有校車.......,我又看見我同樓一個小朋友小學6:50在樓下等校車,救命呀!我真的怕佢辛苦呀!

Yi

其實禮賢是 waiting,還未有聲氣,收才諗諗!

其實我都覺得德寶真的流動性很大,但我仔仔真的學到好多野

hi Yukmama,

haha......咁妳下次見到我地要同我打招呼架喎. ^_*

坐校車真係遊車河架, 我見我隔離個仔仔讀民生都係6點幾出門口, 妳自己湊唔得嗎?? 妳係住我果度?? 哈哈, 如果同一間可以一齊返學. ^_&
‹ 上一主題|下一主題