用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽媽入來傾傾
樓主: kimimi
go

將軍澳區媽媽入來傾傾 [複製鏈接]

Re: 將軍澳區媽媽入來傾傾

普普通通啦!我覺得聖安當小學d老師冇咩heart,尤其對成績差的學生.

Hi!

My daughter is 2 years and 1 month, she will attend Deborah International Play School in this coming Aug.  Hope to share with all of you in the future.   

kimimi
Hi....
My daughter now is 2years 2mths old, she will go to school this coming August with cwy's daughter.  Which tower in OS? I live in T17.

kimimi 寫道:
Hello Rabbit
I also live in OS.
Your daughter will become 2 years old in this Aug ar ?
I plan to interview St. Paul for K1 next year.
But I'm really worry the long transportation everyday. It's very hard to the child.

Hello rabbit
I live in Blk 1.
who's CWY ? She also live in OS ?

alc
do you hear this new from other ?

kimimi
she is cwy, her daughter is same age (same month also) with my daughter.

cwy 寫道:
Hi!

My daughter is 2 years and 1 month, she will attend Deborah International Play School in this coming Aug.  Hope to share with all of you in the future.   
該用戶已被刪除

Hi,

Let's share the below letter!  好感動啊!      

劉美娟給兒子的信 (劉美娟口述張崇德代筆)

劉美娟以亡兒堅強為傲積極人生 娛 樂 — 娛 樂 要 聞
今 日 是 母 親 節 , 本 是 普 天 下 母 親 最 開 心 的 日 子 , 但 幸 福 不 是 必 然 , 世 上 亦 有 痛 苦 經 歷 的 母 親 。 今 年 二 月 才 首 當 母 親 , 生 下 兒 子 天 藍 的 劉 美 娟 , 愛 兒 出 世 一 天 便 夭 折 。

劉 美 娟 給 兒 子 的 信 ( 劉 美 娟 口 述 張 崇 德 代 筆 )
親 愛 的 天 藍 :
你 好 嗎 ? 很 掛 念 你 ! 自 你 離 開 後 , 天 色 總 是 灰 灰 的 , 直 至 這 幾 天 , 陽 光 終 於 出 現 了 。 沒 有 你 的 日 子 實 在 很 難 過 , 但 日 子 還 是 要 一 天 一 天 的 過 。 我 和 爹 每 天 都 會 看 你 的 照 片 , 一 邊 看 一 邊 談 論 你 的 可 愛 。 你 知 道 嗎 ? 你 的 樣 子 真 的 很 像 爹 , 尤 其 是 嘴 仔 , 簡 直 是 一 模 一 樣 , 還 有 你 雪 白 的 皮 膚 , 尖 尖 的 下 巴 , 幼 長 的 手 指 仔 , 大 大 的 腳 板 , 壯 闊 的 胸 膛 , 我 都 一 一 記 得 。 你 離 開 之 後 , 我 和 爹 為 你 預 備 的 BB 房 仍 然 原 封 不 動 , 多 希 望 你 可 以 睡 在 爹 親 手 為 你 裝 嵌 的 床 仔 上 。 還 有 , 屬 於 你 的 新 衣 櫃 , 有 我 為 你 親 手 摺 的 衫 仔 , 褲 仔 , 毛 巾 仔 及 襪 仔 等 , 它 們 都 整 齊 地 放 在 那 , 沒 有 人 動 過 。 天 藍 , 雖 然 見 你 的 時 間 不 多 , 但 很 多 情 景 已 印 在 我 腦 海 中 。 特 別 是 當 你 離 開 後 , 帶 微 笑 , 好 像 熟 睡 了 的 樣 子 , 是 多 麼 可 愛 !

「 想 跟 你 說 聲 多 謝 」
你 爹 說 要 和 我 慶 祝 母 親 節 , 代 你 多 謝 我 。 其 實 你 出 世 後 , 我 只 見 過 你 幾 面 , 都 未 真 正 照 顧 過 你 , 我 都 不 知 道 自 己 會 不 會 是 一 個 稱 職 的 母 親 , 但 我 愛 你 , 亦 想 跟 你 說 聲 多 謝 。 多 謝 你 , 因 為 你 很 堅 強 。 記 得 在 深 切 治 療 部 , 你 全 身 插 滿 喉 管 , 我 和 爹 摸 你 和 叫 你 的 時 候 , 你 很 努 力 地 睜 開 眼 睛 , 你 知 道 那 一 刻 對 我 們 有 多 重 要 嗎 ? 經 過 多 次 搶 救 , 你 仍 不 願 離 開 , 直 至 我 們 見 你 最 後 一 面 , 跟 你 說 : 「 BB , 如 果 你 太 辛 苦 的 話 , 你 不 要 再 捱 下 去 了 , 也 不 用 擔 心 我 們 , 我 們 知 道 你 已 盡 力 , 你 放 心 去 主 耶 穌 那 吧 ! 」

你 撐 到 最 後 一 刻 才 願 意 離 開 , We are so proud of you 。 你 的 堅 強 , 影 響 了 很 多 人 的 生 命 , 你 令 我 們 更 加 懂 得 珍 惜 生 命 , 多 謝 你 ! 亦 因 為 你 , 讓 我 們 感 到 很 多 愛 , 家 人 的 愛 , 朋 友 的 愛 , 弟 兄 姊 妹 的 愛 等 等 。 你 不 用 擔 心 我 和 爹 , 因 為 每 一 日 都 有 天 父 陪 我 們 度 過 。 我 也 知 道 你 現 在 會 過 得 很 好 , 因 為 你 已 在 主 耶 穌 的 懷 。 天 藍 , 你 耐 心 等 我 們 吧 , 我 們 一 定 會 再 見 的 , 天 家 見 ! I Love you !

永 遠 愛 你 的 媽 咪

很感動,能寫出做媽媽的心情  

看完「劉美娟給兒子的信」真的很觸動我的心靈,令我更知道應該要珍惜眼前的人和事,因為幸福真的不是必然的。
在此希望劉美娟倆夫婦能夠在神的安撫下堅強起來,愛是永不止息的! :  :  :

windpuff

好耐冇見你上bk了, 你記得我嗎 ? 你囡囡是否最後報了茵怡幼稚園呀 ?我仔仔上星期六已買了校服,你的選擇如何?是否發生了什麼事所以冇時間上 bk 呀?   

iwff,
我記得你,上年為左預備排隊報讀茵怡幼稚園,我地都在這個平台分享及交流心得添,估唔到你仲記得我喎! 無錯!我前排比較忙,所以無時間上bk傾計囉!希望大家可以keep住聯絡啦!
係呀!我囡囡上星期六都去左報茵怡買校服及交雜費勒,阿囡好開心,仲以為今個禮拜就開始返學添!
iwff,你今個暑假會唔會幫你仔仔報下暑期活動班呢?如有,你有咩心水呀?我依家都有留意緊,希望可以為囡囡報到個適合她的暑期活動班啦!     

Hi , all TKO ma ma,

My son is also studying at Deborah, will all of you consider to put yr son in TKO's primary school?  Any primary school you will perfer or yr first priority?

Candycat

各位媽媽
我好耐無傾啦
為左請工人都煩左幾個月, 唔開心左幾個月, 最近去完日本玩好開心, 之後等新工人到, 點知佢來了二天話好掛住佢老公, 所以要返印尼, 激死我, 等左二個月, 點知都係得個桔, 重念住新工人到左, 可以安心幫BB找學校資料, 現在再要搵新工人, 都無心情搵學校!! 真係好唔開心 !!

kimimi,

ai ya,  too bad!  You need to wait the immigration Dept to approve almost 3 - 4 weeks again!
Don't be unhappy la...
If you need any help, I might help you ....

請問茵怡幼稚園同德寶幼稚園k3半日學費多少?

唔該晒報料的媽媽
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D
‹ 上一主題|下一主題