用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 咩人適合讀奧數/珠心算?
樓主: 小曳人
go

咩人適合讀奧數/珠心算? [複製鏈接]

回覆 YolandaTam 的帖子

其實興趣係培養返利, 唔係你話放本書係到佢就會自然睇, 有人要通過老師或父母既引導和教導,佢地才知喜不喜歡.  除了有人天生乜都識.   當然强迫就唔好, 佢唔抗拒何不比佢一試學下冇防.   我小兒K1前見到數字就行開唔鍾意, 我當時諗佢唔鍾意數學. K2時我專登比佢學心算, 點知學左半年,佢竟然是全級心算最快既頭1/2個, 佢開始由唔LIKE 數字到佢日日要求我比數題佢做.   我想當時我是正確的, 發掘小朋友興趣,首先要比佢試SIN.  試唔岩米停LAW.

MrBeast 發表於 15-5-21 08:51
今天從別處看到另一文,借個位同大家分享下:

http://www.hkswim.com/newsletter/01.html ...
使用加大的划手板(paddles)、蛙鞋及其他訓練器材;很多教練甚至會安排拉橡根、重量訓練…等,真係個個星期都見佢地練,細至小5/小6,大至中4/中5都有

angelafung100 發表於 15-5-21 09:59

其實興趣係培養返利, 唔係你話放本書係到佢就會自然睇, 有人要通過老師或父母既引 ...
同意,要俾小朋友多方面接觸唔同事件,可能會引發興趣但同一時間,家長亦要明白當初用意,唔好返轉頭都係無興趣時,又鬧又迫至好

隨遇而安

Jane1983 發表於 15-5-21 09:22
回覆 MrBeast 的帖子

數學是邏輯,吾係死背。好少話好勁攞獎,之後又突然吾明,變得好差。會吾會係小朋友 ...
或許,我覺是指不要盲目去為了比賽而不適當地過份操練

回覆 loveDD 的帖子

明白,一向吾buy亂操練。
不過有點感興趣 Mr Beast提到的case,數學能力高應該不存在突然喪失的。因為自己小朋友細,都會想知多d其他小朋友的情況。

數學是邏輯,吾係死背。好少話好勁攞獎,之後又突然吾明,變得好差。會吾會係小朋友 ...
問題係小學數學係可以用操卷來提升成績,但係中學數學比較難用操卷既方法來改善成績。

Jane1983  中學數其實都操到  發表於 15-5-22 09:29

loveDD 發表於 15-5-21 10:17
或許,我覺是指不要盲目去為了比賽而不適當地過份操練
我都唔同意小朋友過度操卷,比較贊成唔好報讀奧數班,直接考試,睇下真正既實力。

我都未聽過本身數學好,高中時又突然差, 會不會因為某d事影響佢冇心學習.

我情願個仔學好學校既課程就夠啦~~

MrBeast 發表於 15-5-21 08:51
今天從別處看到另一文,借個位同大家分享下:

http://www.hkswim.com/newsletter/01.html ...

多謝分享,訓練運動員的確如此,要睇長遠發展,我仔的跑步教練,不會同我哋講速度成積,關心的是食得健康嗎?注意唔好防礙佢長高啊!

培養小朋友質素重要過短暫成積.

Lam3Tai  Yes, 長線vs短線  發表於 15-5-22 09:37

其實唔係差,只是分數唔夠人高,不過我和你一樣唔明解,因為佢個仲係奧數獎,不過唔記得同邊個傾開,其實奧數都一樣可以操的。唔係單一eg ga, 另一個小學時被學校拔尖選去上奧數班,但A level 就係衰科數。

Jane1983  幾可惜  發表於 15-5-21 17:51

wan_sosin 發表於 15-5-21 14:49
多謝分享,訓練運動員的確如此,要睇長遠發展,我仔的跑步教練,不會同我哋講速度成積,關心的是食得健康嗎?注 ...
和數和其他科一樣,過早和不適合的操練長遠來說都是不好的。

wan_sosin  正是  發表於 15-5-21 16:53

我覺得大的數感一般, 不合去學奧數, 還是在生活中多用心算實用些, 感覺學奧數的是應好喜歡數學, 學校的己學晒, 當興趣加多一樣

引用:回覆+YolandaTam+的帖子 其實興趣係培養返

原帖由 angelafung100 於 15-05-21 發表

其實興趣係培養返利, 唔係你話放本書係到佢就會自然睇, 有人要通過老師或父母既引 ...
唔係喎,我放張乘數表係屋企,我仔係自己背了的人,當時四歲多。這個post就係講這些數學加強班係比在平日課堂得不到滿足的小朋友,比佢多點適當的stimulus.

另外,小學和中學的數學係唔同的。小學是基本運算, 去kumon 操可能會應付到,但中學或大學係邏輯思維,高階訓練,操練係唔會令你明白和高分的

王家爸爸  同意   發表於 15-5-22 11:08

引用:Quote:原帖由+angelafung100+於+15-05-21+

原帖由 iamadc 於 15-05-22 發表
唔係喎,我放張乘數表係屋企,我仔係自己背了的人,當時四歲多。這個post就係講這些數學加強班係比在平日課 ...
中學數也是要操的。操數不是叫你同一條數做十次,而是叫你明白特定公式及數理关係后能熟練地運用出來,操數目的是測考時能快而準做出答案

HaYi 發表於 15-5-21 16:25
我覺得大的數感一般, 不合去學奧數, 還是在生活中多用心算實用些, 感覺學奧數的是應好喜歡數學, 學校的己學 ...
心算,不如用熟部計算機

HaYi  初小生一定要心算  發表於 16-1-4 15:12

回覆:咩人適合讀奧數/珠心算?

中學數可以操到。我是一個例子。文科,數感一般,但會考數學幾好,因為我肯做做做做做,其實萬變不離其中,可以應付到會考。當然我目標唔係數學家/major in math。

王家爸爸 發表於 15-5-22 11:17
心算,不如用熟部計算機
唔討厭心算既話,我覺得練習冇壞,仲好好添,始終計數機唔係下下係手,手機開apps都要時間,隨時心算完都未開到

王家爸爸  可以一試   發表於 15-5-22 11:46
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bubuG 發表於 15-5-22 11:24
中學數可以操到。我是一個例子。文科,數感一般,但會考數學幾好,因為我肯做做做做做,其實萬變不離其中, ...
會考年代可能可以由D操到C,因為問題始終比DSE淺。   DSE比較深,理解更重要。
‹ 上一主題|下一主題