用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 關於做PROFILIO
樓主: bobohau
go

請教: 關於做PROFILIO [複製鏈接]

回覆:請教: 關於做PROFILIO

個人認為寫一間可以了,如果真的要寫第二間,應放在「課外學習或考試」的欄內。
我唔認為唔寫係虛報,我自己也不會將所有證書都寫在CV裡!

奥脫福 發表於 15-5-22 21:07
如果幼稚園有「夜校」,樓主應該唔會走雞!
笑死

LL222 發表於 15-5-21 17:29
又係講一套、做一套的學校。
唔好理學校係咪講一套做一套, 我係校長見到呢類家長, 就算個小朋友幾叻都一定唔歡迎. 點解? 對子女咁有要求既人唔通會對學校手軟? 費事佢三朝兩日走嚟建議學校要改善D乜乜物物, 咁就真係死都唔得掂. 而且我亦相信叻既人係世上唔係只得個位小朋友
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實,如果樓主吾係隐隐然覺得有d吾妥都吾會上來問。
Usually, if u think sth is wrong, it probably is.

回覆:hkpapa852 的帖子

其實我覺得讀兩間幼稚園同讀一間幼稚園然後加多個補習班是沒兩樣的!

kennycwk 發表於 15-5-23 12:36
其實我覺得讀兩間幼稚園同讀一間幼稚園然後加多個補習班是沒兩樣的!
  ...
計時間....係讀一間幼稚園然後加最少十個補習班...細細個已經可以係"Occupation"一欄填上"學生"
我有朋友以前都係咁...但並不代表 加左呢十個補習班就係終結篇呢 ...加完可以再加

hkpapa852 發表於 15-5-23 12:07
唔好理學校係咪講一套做一套, 我係校長見到呢類家長, 就算個小朋友幾叻都一定唔歡迎. 點解? 對子女咁有要求 ...
好聽d....理念不同....

kennycwk 發表於 15-5-23 12:36

...
按照你既邏輯, 小學其實都只係一個綜合科目補習班, 咁讀邊間都唔係咁重要, 做乜要咁辛苦去考/叩? 同教育局申請home schooling, 再安排一堆補習班就得啦! 你仲可以要幾深有幾深, 要幾活動有幾活動, 駛乜屈就自己去配合學校?
幼稚園一定要攞牌, 補習班唔一定有牌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

你講得很對,本來學習就沒有必然特定的方式,視乎個人選擇,有時間有能力的話,home schooling亦可以呀!

回覆 kennycwk 的帖子

>>視乎個人選擇,有時間有能力的話

Definitely, it's not the choice of the kid

回覆:notcool 的帖子

I can't agree more. Definitely it is the choice of their parent, even what they eat, what they play, where they go, which school(s) they attend, etc.

I mean when they are still little kid.

我想話每個家庭狀況都唔同,我女雖然讀兩間幼稚園,但除了學琴,並沒有學其他東西,包括任何興趣班,讀每間並不代表谷小朋友的,而是家庭背景有關係,只懂亂說的人,謝謝你們的參與言論,但請不要再多言了,我深信我女比你們任何一個小朋友也讀得輕鬆自在,
我是未試過寫兩間所以上來問問應該如何製作而已,別自己以為是就是,不喜可以不答,沒有指明問你的,謝謝各位回覆

引用:Quote:bobohau+發表於+15-5-21+14:09+如果

原帖由 hkpapa852 於 15-05-22 發表
糾正番一樣野, 英文字典暫時係未有一個叫 "rofolio" 既字, 履歷表既英文名係叫 "ortfolio".
...
咁寫會 Pro d 嘛

錯一個字也沒什麼大不了吧~謝謝那個更正的人,其後取笑的人,難道你們一生從沒寫錯一個字啊,真的佩服,很利害

呢個場d 人就係咁怪怪, 你問一句, 可能會激發多種意想不到的回答, 當中其實學到不少嘢。受不了forum 文化, 最好是付款找間待客有禮、專做小一學生履歷的公司。

小寶貝兒    發表於 15-5-31 18:02

bobohau 發表於 15-5-31 15:40
錯一個字也沒什麼大不了吧~謝謝那個更正的人,其後取笑的人,難道你們一生從沒寫錯一個字啊,真的佩服,很利害 ...
其實掉返轉頭諗, 人地只係話比你聽, 你串錯左字, 而且宜家係呢度比人笑, 總好過你將錯字寫左落去小朋友的portfolio度呢~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 15-5-31 18:05
其實掉返轉頭諗, 人地只係話比你聽, 你串錯左字, 而且宜家係呢度比人笑, 總好過你將錯字寫左落去小朋友的po ...
麻煩說話之前看清楚別人的說話, 我是多謝那個提醒我的人的, 只是後面取笑人的人, 這些家長的孩子會是怎樣, 不用問也知道是什麼的小孩了

雲牛 發表於 15-5-31 17:25
呢個場d 人就係咁怪怪, 你問一句, 可能會激發多種意想不到的回答, 當中其實學到不少嘢。受不了forum 文化,  ...
正因為現今社會太多這些家長, 才會有今天那樣的孩子,可悲..記得十年前的BK不是這樣的, 現在的人不願置評...

bobohau 發表於 15-5-31 19:05
麻煩說話之前看清楚別人的說話, 我是多謝那個提醒我的人的, 只是後面取笑人的人, 這些家長的孩子會是怎樣,  ...
ok, you win, 我錯了, 不應該來ek的!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題