用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 課程緊逼,周圍都聽到大家說課程緊逼
go

課程緊逼,周圍都聽到大家說課程緊逼 [複製鏈接]

是小朋友一定要學這麼多課程,還是其實很多無謂的課業要學?還要很多家長說課程緊逼到根本沒時間學完
以前chrome以輕快起家,現在變成IE的接班人,以慢、窒、當機著稱,由輕便到臃腫這條路是不是走錯了方向?學生的課程亦是這樣嗎?

利申:暫時初小,未感受到
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小学会紧逼咩?DSE就紧逼~

Yanamami 發表於 15-5-26 16:12
小学会紧逼咩?DSE就紧逼~
我唔知呀,我係隔離版見到咋,其實呢版都有時有人咁講
Learning to Read, Reading to Learn.

K2、K3時,仲有因為考小一而緊張,吾知够吾够料拼心儀學校。

上到小一,一d都吾緊逼。學習上讓小朋友跟随學校的節湊,鍾意可以自己學深d。體藝亦慢慢幫她挑選佢有興趣,值得花時間精神發展。

未必係“課程”紧逼,而係時间紧逼,當中包括:上課、做功課、校內外ECA(跟体艺有别)、—体—艺訓練(加考級試及比賽)、校內補課、校外補習或增潤、課外閱讀、時事追蹤、社会服務……

有啲學校好多校隊, 高小基本上好難100%人齊上堂, 每年朗誦節, 音樂節例牌唔見半班同學, 舞蹈節又唔見10位8位, 仲有各項運動比賽喺學年不同時間舉行, 比賽可能就三兩日, 但係之前練習都要花時間, 好多時音樂類嘅團隊唔知點解要走堂去練習.  喺呢啲學校, 一年總有啲上課日係為咗遷就呢啲活動而變成"自修堂".  "課程緊逼"相信有部份原因係因為咁.

回覆:YolandaTam 的帖子

係呀,我朋友間學校小一。數學和英文老師常去了帶隊比賽。若數學堂老師出去帶隊比賽,同學上堂就睇etv。因數學老師同時教體育。咁體育堂就教返數學,搞到學生一個半月冇上體育堂。數學功課冇上堂就冇功課。有上堂就飛快追回未教的,那日功課會勁多。朋友個仔數弱,一次過教咁多跟本吸收唔到。老師仲話同學整體差了,要學生反省。英文情況都係咁,好在佢仔英文強,冇受影響。佢係個班真唔好彩。

Jane1983  嘩,小朋友好慘  發表於 15-5-26 18:41
MASAYA    發表於 15-5-26 18:36

引用:有啲學校好多校隊,+高小基本上好難100%人齊

原帖由 YolandaTam 於 15-05-26 發表
有啲學校好多校隊, 高小基本上好難100%人齊上堂, 每年朗誦節, 音樂節例牌唔見半班同學, 舞蹈節又唔見10位8 ...
這情況多在高小出現吧!其中一個原因是返全日學!以前返半日學,下午就有足夠時間進行練習或課外活動。如要應付比賽,有時一星期要練兩三日,以而家上課時間同功課量,真是要安排好時間,所以就好容易cut咗自由玩嘅時間。

Olympian 發表於 15-5-26 18:20
係呀,我朋友間學校小一。數學和英文老師常去了帶隊比賽。若數學堂老師出去帶隊比賽,同學上堂就睇etv。因 ...
連代課都慳返...

Olympian 發表於 15-5-26 18:20
係呀,我朋友間學校小一。數學和英文老師常去了帶隊比賽。若數學堂老師出去帶隊比賽,同學上堂就睇etv。因 ...
咦? 唔通我囡囡都係咁情況? 佢小一小二同一個數學老師, 都係兼教體育, 聽過幾次老師帶隊出去比賽, 上堂又係睇ETV, 但體育堂無補番教數學, 反正阿女就係唔明, 數學就係差, 不過同學仔又識喎, 所以我仲諗係阿女既問題添。希望捱下捱下, 出年唔好再係佢教數學啦。

我細囡初小, 中文老師要帶六年級去畢業營, 幾日都冇上堂, 啊囡話老師果幾日中文堂俾佢地做功課, 但老師返黎之後就趕到死下死下

尋晚問過阿女,原來佢地都有中文老師帶比賽,變成空堂就睇ETV,不過可能學校安排到課程,我又唔覺佢地教唔晒同好緊逼
‹ 上一主題|下一主題