用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY the 4th interview
樓主: BBLAX
go

CKY the 4th interview [複製鏈接]

傻太 發表於 15-5-27 09:11
佢個email自己咁寫喎,同埋都真係要再group in.  "We would like to offer your child fourth interview"

...
唔係間門學校都call waiting就代表即收. APS後備果班都要考筆試再篩過人啦!

俾多個機會你去競爭, 費事俾你話佢黑箱作業揀waiting list又要俾人話.

MrBeast  No啦, 費事比人話係抽至真   發表於 15-5-27 09:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻太 發表於 15-5-27 09:11
佢個email自己咁寫喎,同埋都真係要再group in.  "We would like to offer your child fourth interview"

...
吓,差d仲意為係offer tim, 隨時比佢搞到心臓病

MrBeast 發表於 15-5-27 09:19
吓,差d仲意為係offer tim, 隨時比佢搞到心臓病
其實4th in完都可以係"抽"架!

不過你同我就好似真係"抽"緊人水喎!

MrBeast  My bad :)  發表於 15-5-27 12:01
gigiwin888  哈哈  發表於 15-5-27 09:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:傻太+發表於+15-5-27+09:11+佢個emai

原帖由 hkpapa852 於 15-05-27 發表
唔係間門學校都call waiting就代表即收. APS後備果班都要考筆試再篩過人啦!

俾多個機會你去競爭, 費事俾你 ...
CKY之前已經2hr + 2hr + 0.5hr,真係咁鍾意俾小朋友捉飛行棋?對上一次見面都係兩三個月前,變得幾多?

傻太 發表於 15-5-27 09:28
CKY之前已經2hr + 2hr + 0.5hr,真係咁鍾意俾小朋友捉飛行棋?對上一次見面都係兩三個月前,變得幾多?

...
学校可能有“選擇困难症”~(Sorry, CKY fans)

siden  Agree  發表於 15-5-27 10:46
gigiwin888  我都係咁唸  發表於 15-5-27 09:52

Yanamami 發表於 15-5-27 09:48
学校可能有“選擇困难症”~(Sorry, CKY fans)
我又覺得唔係學校有“選擇困难症”, 係佢地個"門欄"太高.

我識有幾個朋友, 前後幾年考到之後都係決定放棄, 畢竟CKY既支出唔少, 而且佢地對純IB既方向亦抱有懷疑.

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-27+09:48+学校

我又覺得唔係學校有“選擇困难症”, 係佢地個"門欄"太高.

我識有幾個朋友, 前後幾年考到之後都係決定放棄, ...
「畢竟CKY既支出唔少, 而且佢地對純IB既方向亦抱有懷疑」,同埋我怕自己覺得唔適合時要轉走,難有退路

hkpapa852 發表於 15-5-27 09:24
其實4th in完都可以係"抽"架!

不過你同我就好似真係"抽"緊人水喎!

D人會話: 其實一開始已經係"抽"架啦!全部都係大龍鳳

引用:其實所謂4th+in只係call+waiting去見,+正取

其實所謂4th in只係call waiting去見, 正取個班3/4月時已經註冊咗
Of course, in 得3d in 又waiting 就眀啦!

引用:Quote:傻太+發表於+15-5-27+09:11+佢個emai

俾多個機會你去競爭, 費事俾你 ...
APS連後補筆試都係兩次。DBS連後補三次。港同我唔識,九龍區4次、5次只此一家。

Yanamami  救命!  發表於 15-5-27 10:31

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-27+發表

原帖由 傻太 於 15-05-27 發表
「畢竟CKY既支出唔少, 而且佢地對純IB既方向亦抱有懷疑」,同埋我怕自己覺得唔適合時要轉走,難有退路

...
的確需要考慮清楚(縱使有offer)

ok3 發表於 15-5-27 10:13
D人會話: 其實一開始已經係"抽"架啦!全部都係大龍鳳
其實整個世界都只係一場大龍鳳, 我地只係生活係22世紀殺人網絡入面既虛擬世界咋, 醒吓啦奇洛!

MrBeast  Red or blue pill?  發表於 15-5-27 12:20

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-05-27+發表「畢竟

原帖由 BBLAX 於 15-05-27 發表
的確需要考慮清楚(縱使有offer)
我考慮得好清楚

siden  我覺得你冇揀錯:dadday:  發表於 15-5-27 10:47

回覆:CKY the 4th interview

查實學校要求見學生和家長成四、五次!諗心一層,究竟個小朋友是否適合讀㗎?學校要安排多次面試去說服自己要收這個學生的決定?或要找出學校的超級friends !?當今小朋友和家長都真是無奈!

引用:Quote:傻太+發表於+15-5-27+09:28+CKY之前

原帖由 Yanamami 於 15-05-27 發表
其實只5、6歲小朋友啫,千揀萬揀,人哋一抽到第一志願都唔來啦。可能諗住難d入,家長會覺得珍貴d而放棄第一志願?利申:我鐘意cky㗎,佢唔揀我哋玩飛行棋之嘛。

Yanamami  应該係四、五歲人仔?  發表於 15-5-27 10:55

而家咁既環境,小朋友無offer或者父母心儀,真係幾多次都要去,學校點做都無還手之力,做父母和小朋友都艱難。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-05-27+發表学

原帖由 evacalbee 於 15-05-27 發表
其實只5、6歲小朋友啫,千揀萬揀,人哋一抽到第一志願都唔來啦。可能諗住難d入,家長會覺得珍貴d而放棄第一 ...
都可能係!亦有人講,係等你等下測試下你有幾想。當然有人吾去第四次!

多D 都好

BBLAX 發表於 15-5-27 10:59
都可能係!亦有人講,係等你等下測試下你有幾想。當然有人吾去第四次!

...
我又覺得去4次, 比要去上N堂+寫千字論文好得多

hkpapa852 發表於 15-5-27 11:16
我又覺得去4次, 比要去上N堂+寫千字論文好得多

都係一樣惡頂, 哈哈
‹ 上一主題|下一主題