用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借位減數求教
go

借位減數求教 [複製鏈接]

10    0    0    0

回覆:cting817 的帖子

我兩個小朋友,一個講極都唔明,一個唔使講都明哂。我好明白你嘅苦況!都係解多幾次,用個位數例子解釋會易明啲!

搬去=的另一邊,十變一之類

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,呢兩題唔只借位,加咗代數concept
所以佢係唔識借位,定係唔明問題點拆解?

subb    發表於 15-6-3 17:45
恐龍家

回覆:借位減數求教

老師話減數差係因為加數差,要從加數入手

引用:小朋友現在小二但當計+65+-+(+++++)+=+38+

原帖由 cting817 於 15-06-03 發表
小朋友現在小二
但當計 65 - (     ) = 38
或者 (     ) - 26 = 19
我都唔識教。不過我會試咁講:條算式有兩個已知數。將呢兩個數相減或相加就是未知數的答案。而減數一定係大數減細數。那就以這原則決定加或減。

cting817 發表於 15-6-3 12:07
小朋友現在小二

阿女又係一直都唔明呢類題目, 學期初時, 我教佢:
1. 加同減係好朋友, 佢哋成日响埋一齊
2. 每個數字都有一個符號, 一係+, 一係-, 排第一的數字無符號, 其實係+, 但如果排第一的係-號, 都要寫埋出嚟
3. =的兩邊係一樣的份量, 由一邊去另一邊, +要變-, -要變+, 因為佢哋係好朋友

因此:

? - 26 = 19
       ? = 19+26
       ? = 45

至於第一題
65-? = 38
    -? = 38-65 (因為65無符號, 即係+, 佢去咗另一邊變-)
咁弊喇, 個?變咗-, 點算?, 所以我哋要去第二邊:
65-38 = ?
     27 = ?

小二上學期教時佢唔明, 不過下學期就明咗了。

王家爸爸  多數小朋友唔明  發表於 15-6-3 17:03

我女間學校小一計緊
5?-?3=17

真係唔明咁急做咩!

王家爸爸  小一   發表於 15-6-3 17:13
mianyang_99  Same as my son's school  發表於 15-6-3 17:05
SorTo    發表於 15-6-3 15:30

HaYi 發表於 15-6-3 12:23
搬去=的另一邊,十變一之類

一般小五六都唔明呢樣,學校一般只教天平法。移加作減,移減作加一般留到中一先教。

little_yolky 發表於 15-6-3 13:59
阿女又係一直都唔明呢類題目, 學期初時, 我教佢:
1. 加同減係好朋友, 佢哋成日响埋一齊
2. 每個數字都有 ...
咁樣講,小一二學生會明?

回覆 Olympian 的帖子

都係唔好走徢徑... 畫圖好D。

bee918    發表於 15-6-3 21:06
homeuser   好!!!  發表於 15-6-3 16:45
homeuser    發表於 15-6-3 16:45

cting817 發表於 15-6-3 12:07
小朋友現在小二
其實有好多方法可以令小朋友明白:
計算 (     ) - 26 = 19 時,可以先教小朋友等號兩邊可以加同一個數而唔會影響結果。先用簡單例子,例如你有3粒糖,弟弟有2粒糖,你比弟弟多一粒糖,如果我每人比多一粒糖你地,你仲係比弟弟多一粒糖。
(     ) - 26 = 19
(     ) - 26 +26 = 19 +26
(     ) = 45

初小其實好多都唔太明代數的方式, 太深了!

可以試下用求大小的方式教, 即如是計加數:

小數 + 小數 = 大數

如計是減數:

大數 - 小數 = 小數

這樣小朋友會比較容易明白

王家爸爸    發表於 15-6-3 17:31

jessielui2004 發表於 15-6-3 17:26
初小其實好多都唔太明代數的方式, 太深了!

可以試下用求大小的方式教, 即如是計加數:
我都係用類似方法教小朋友Check數,避免將減數變成加數計。

王家爸爸  多數小朋友唔明  發表於 半小時前

小二上學期講佢唔明, 但會用。到小二下學期, 用你#12方法佢就明白咗了。

回覆:借位減數求教

男仔,頭兩星期教極都唔識,放完復活節假期自動識哂,耶穌顯靈。

回覆:dlee_ca 的帖子

爆笑!我冇宗教都要多禱告。

引用:小朋友現在小二但當計+65+-+(+++++)+=+38+

原帖由 cting817 於 15-06-03 發表
小朋友現在小二
阿女係小一教這種數,初初用橫式教極都唔明,用天平法減變加重死,後來用直式計,教兩野就明

回覆 王家爸爸 的帖子

Agreed. Important to learn the concept. So, I will use within 10 to teach. 10-x =7, x+3=5Also use real life example or sentences. e.g. 5-x=2. A car has 5 seats. A group of people gets in. There are 2 seats left. How many ppl in that group.

‹ 上一主題|下一主題