用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎?
go

今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎? [複製鏈接]

我聽朋友講今年好多畢業生都未有OFFER,只係waiting.
   1    0    0    0

有人知嗎?

回覆:今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎?

要知道上限係該年人數的50%,但收幾多個從來無指定。

回覆:今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎

我任教的learning centre 有浸幼小朋友end up 讀津小。

但佢地,平心而論真的很差。英文聽講讀寫都很差。我只跟佢地英文,其他D吾知。但佢擔起枝筆寫英文first name 都好似擔泥咁,我估佢其他科都唔慌好。

好難教因為唔專心。我相信佢地問題主要這是attention span 太短,零concentration.
同佢地講D野句子長D,佢地都不能focus!

如果閣下小朋友想順利升小,自己要比較下佢同出面K3的學生的能力。就算唔係好標青都不能太差。

回覆:今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎?

反而我有興趣想知樓上係邊間learning centre任教?😁😁😁

引用:我任教的learning+centre+有浸幼小朋友end+

原帖由 picture 於 15-09-15 發表
我任教的learning centre 有浸幼小朋友end up 讀津小。

但佢地,平心而論真的很差。英文聽講讀寫都很差。 ...
是囉請問你教邊間?

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-09-15+發表我

原帖由 anlywan 於 15-11-05 發表
是囉請問你教邊間?
边間都唔關係。如一心讀浸幼升浸小、中、大,真係唔好坐定笠6.  係可以升唔到小一的。

回覆:今年浸幼畢業生上王錦輝機會大嗎

我仔以前讀大開心幼稚園,極少抄寫,語境一般,純開心,鼓勵看書及互相講故仔書。上小學一樣 catchup 到課程,考小學又叫做有得揀吓。我真係唔明白 K3 會做多功課的學校幼稚園生會有乜特別能耐可以考到多啲學校,相反也是。

stockmie 發表於 15-11-7 18:55
我仔以前讀大開心幼稚園,極少抄寫,語境一般,純開心,鼓勵看書及互相講故仔書。上小學一樣 catchup 到課 ...
請問你小朋友雖然是開心幼稚園,但是否已有一定閱讀能力和已學phonics, 因為我覺得wKf尤其是英文都頗深,純粹好奇若果不是,會否很難適應?

引用:Quote:stockmie+發表於+15-11-7+18:55+我仔

原帖由 Doray 於 15-11-08 發表
請問你小朋友雖然是開心幼稚園,但是否已有一定閱讀能力和已學phonics, 因為我覺得wKf尤其是英文都頗深,純 ...
好似 k2 開始學 phonetics, 每星期兩粒鐘。學了無耐就考小學。開始考小學時能讀 ORT 3 到 4 貢上下,會讀但又未有興趣自讀,佢考小學既其間幾個月睇書 (ORT) level 一路上,好似上到 stage 6 呀 7 呀貢上吓(玩完考小學)。屋企無語境,佢唯一講英文對象係賓妹。我記得佢滿口 chinish , 因我哋同賓妹溝通係 chinish. 個賓賓又明,久而久之重彈返幾句廣東話

stockmike表於 15-11-8 21'05
好似 k2 開始學 phonetics, 每星期兩粒鐘。學了無耐就考小學。開始考小學時能讀 ORT 3 到 4 貢上下,會讀但 ...
K2/3來說也很不錯了,所以如果到K3也未能自行閱讀,上小一可能真有點難追上。
‹ 上一主題|下一主題