用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門漁翁撤網好定只揀兩三間好呢?
樓主: ryoulam
go

叩門漁翁撤網好定只揀兩三間好呢? [複製鏈接]

引用:最好唔好多過5間,始終無論大人同小朋友都

原帖由 wister 於 15-06-07 發表
最好唔好多過5間,始終無論大人同小朋友都會有壓力,而且又累,小朋友會好可憐

...
呢個都係我考慮既因素,不過睇完甘多有經驗既之前都經過甘多千山萬水,加上仔仔又唔係特出果啲,所以睇黎我本來個網都仲唔夠大,多謝你既意見

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-06-06+發表我

原帖由 ryoulam 於 15-06-07 發表
嘩,好厲害呀!19間淨係做都做好耐呀!媽媽叻叻,睇黎我要再加碼先!

...
太客氣。上年小朋友被派邊境打鼓嶺,所以必然必須死叩爛叩,旨在叩出來,自然在壓力下叩多間。形勢使然,上年身邊其他家長一般被派區內弱名氣的小學,一般叩門其實都2-3間,他們無需下太大決心要叩出嘛,叩唔走心理壓力都無沉重。此不幸之中大幸例子。但個個小朋友差不多料子,叩多機會多,關鍵係支持小朋友頂到,小朋友又筆試又口試,辛苦過大人。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:叩門漁翁撤網好定只揀兩三間好呢?

學費可以的話,二線私校直資都試埋

醒目開學勳章 王國長老

回覆:叩門漁翁撤網好定只揀兩三間好呢?

試問嶺小,雖然應該截左,但亦有部分家長派得好決定唔去面試。祝好運。問埋聖三一

回覆:叩門漁翁撤網好定只揀兩三間好呢

多謝提示呀!

漁翁式報名先,可以再選去唔去IN

回覆:ryoulam 的帖子

報多幾間先啦,等小朋友有熱身機會!

thx all

引用:報多幾間先啦,等小朋友有熱身機會! +

原帖由 manmanpetpet 於 15-06-07 發表
報多幾間先啦,等小朋友有熱身機會!
同意「熱身」這個詞,叩門的小朋友都需要的

‹ 上一主題|下一主題