用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Paul K1 AM vs 蘇浙 K2 PM
go

St Paul K1 AM vs 蘇浙 K2 PM [複製鏈接]

2011年12月男仔, 喜歡St Paul 教導小朋友自理能力, 自信 &上午班, 又喜歡蘇浙語境, 應如何選擇? 請指教
   0    0    0    0

有無聽簡介會呀??如果有, 聽完你覺得合適自己小朋友嗎???

引用:2011年12月男仔,+喜歡St+Paul+教導小朋友自

原帖由 hesiub 於 15-06-10 發表
2011年12月男仔, 喜歡St Paul 教導小朋友自理能力, 自信 &上午班, 又喜歡蘇浙語境, 應如何選擇? 請指教 ...
如果你讀spk, 小學有咩打算?會再考KCPS 嗎?

回覆:hillcattery 的帖子

去左St. Paul 簡介會,知道佢地係 happy learning。蘇淅就無去過,知道係大班教學。

回覆:Penipony 的帖子

呢個都係我concern 之一,朋友話蘇浙小學幾好,讀蘇私都大d機會入讀,spk就完全無 backup !

回覆:St Paul K1 AM vs 蘇浙 K2 PM

龍年競爭大。如果小朋友讀完 spk, 去考私小或者大抽獎將要同龍 B 爭。有蘇小 backup,始終好啲。

引用:龍年競爭大。如果小朋友讀完+spk,+去考私

原帖由 Jenniferleeww 於 15-06-10 發表
龍年競爭大。如果小朋友讀完 spk, 去考私小或者大抽獎將要同龍 B 爭。有蘇小 backup,始終好啲。

...
絕對同意!

我個小朋友讀緊蘇浙k2,係由N班讀起,語境非常好,大班教學適合獨立d既小朋友,你最重要係考慮如果你小朋友唔係讀開普通話教學既學校,學習上會唔會有困難,因為上堂只用普通話同英文,不過班主任係識講廣東話的但只是輔助,除左大班之外,我覺得蘇浙非常好,唔洗額外補英普

回覆:bbc2010 的帖子

多謝你的意見!
我個仔上左幾個月國語班,都應該識聽d。我反而擔心大班教學,老師照顧唔到咁多小朋友,因為我個仔仲好b!
功課多嘛?

請教一下,聖保綠不是都很大機會直上嗎?

引用:2011年12月男仔,+喜歡St+Paul+教導小朋友自

原帖由 hesiub 於 15-06-10 發表
2011年12月男仔, 喜歡St Paul 教導小朋友自理能力, 自信 &上午班, 又喜歡蘇浙語境, 應如何選擇? 請指教 ...
男仔無謂轉

引用:多謝你的意見! 我個仔上左幾個月國語班,

原帖由 hesiub 於 15-06-11 發表
多謝你的意見!
我個仔上左幾個月國語班,都應該識聽d。我反而擔心大班教學,老師照顧唔到咁多小朋友,因為 ...
朋友女在蘇浙,快三歲半都未戒片,總話班上一半小朋友都係,老師都唔會幫手戒,一班太多人了

引用:Quote:原帖由+hesiub+於+15-06-11+發表多謝

原帖由 langweilig 於 15-06-12 發表
朋友女在蘇浙,快三歲半都未戒片,總話班上一半小朋友都係,老師都唔會幫手戒,一班太多人了

...
戒片如果要學校戒,去揾一班12人有二個老師個d合啇d

引用:Quote:原帖由+hesiub+於+15-06-11+發表多謝

原帖由 langweilig 於 15-06-12 發表

...
我想問係工人姐姐定自己湊?因為我小朋友讀K C S嘅,見好多自己湊嘅連n班都介左片,但工人湊嘅真係有一部份番K嘅都仲著片 可以揾日同嬸嬸傾,同佢講想唔著片,麻煩佢睇多兩眼。

Penipony 發表於 15-6-12 07:27
我想問係工人姐姐定自己湊?因為我小朋友讀K C S嘅,見好多自己湊嘅連n班都介左片,但工人湊嘅真係有一部份 ...
唔係呀, 我囡當年n 班, 到學期尾時得一兩個小朋友未介到片,嬸嬸仲好好, 專登同個家長講, 點樣o係屋企幫個小朋友tim

小學果邊有SPK男仔既家長分享過, 可以參考下

引用:小學果邊有SPK男仔既家長分享過,+可以參考

原帖由 sugarbun 於 15-06-12 發表
小學果邊有SPK男仔既家長分享過, 可以參考下
請問邊個topic

引用:Quote:Penipony+發表於+15-6-12+07:27+我想

原帖由 BBQporkpork 於 15-06-12 發表
唔係呀, 我囡當年n 班, 到學期尾時得一兩個小朋友未介到片,嬸嬸仲好好, 專登同個家長講, 點樣o係屋企幫個小 ...
哈哈,我係唔係令你誤會左?

我意思係n班小朋友好多都介左片,但亦見過K班嘅未介。而未介片嘅比較多係工人姐姐湊。

我小朋友係嬸嬸鼓勵下介掉"出街片"

Penipony 發表於 15-6-12 21:44
哈哈,我係唔係令你誤會左?

我意思係n班小朋友好多都介左片,但亦見過K班嘅未介。而未介片嘅比較多係工人 ...
唔好意思, 睇錯左

如果入到蘇小仲有得搏抽獎

‹ 上一主題|下一主題