用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 7月10日買薄
go

7月10日買薄 [複製鏈接]

各位前輩,請問7月10日買書買校服日當天,通告話要去文具部買薄,薄是否課堂用?到時會否有資料買多少薄嗎?
   2    0    0    0

引用:各位前輩,請問7月10日買書買校服日當天,

原帖由 single_debbie 於 15-06-11 發表
各位前輩,請問7月10日買書買校服日當天,通告話要去文具部買薄,薄是否課堂用?到時會否有資料買多少薄嗎 ...
是上堂及家課用。所需書簿当日会分级準備好,只要带錢便可以了

回覆 longlokma 的帖子

Thanks longlokma,
多問一樣, 2仟蚊夠嗎, 或支票得唔得.

回覆:single_debbie 的帖子

2佰元都夠了。要現金

引用:回覆+longlokma+的帖子 Thanks+longlokma,

原帖由 single_debbie 於 15-06-11 發表
回覆 longlokma 的帖子

Thanks longlokma,
若2000是指書+簿便不夠,你預2500吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校通告出咗未?
我之前响另一間學校,同一書商,買書係收支票同現金架!
恐龍家

貢獻勳章

帶定幾張 cheque, 加一千幾百現金。因為學校附近無銀行,如果唔夠錢就麻煩!

除咗買學校簿之外 (幾十蚊),其餘買:書 / 書包 / 校服 / PE 衫都收支票。 因為書 / 書包 / 校服 / PE 衫分別係4間唔同公司 (去年係,今年唔知),所以我建議大家帶定本支票部去,以備不時之需!

怕重又無工人的,或者唔想整皺D書簿,我建議帶個細喼去,可以將所有嘢放晒入去。

校服方面,(我唔係倒 contractor 米,只係個人建議),我過去多年都係出去太子火車橋底嗰間校服舖買,因為.....contractor 真係唔識講呀!

PE 衫就一定要幫 contractor 買,一定要,出面無得買。就算你嗰日唔買,都係要去返佢公司買,好唔方便!

書包係 SPI ,我建議小一買細碼便可。SPI 的書包有個校章同學校名,幾醒神,當然你可以出去買任何牌子啦! 用得好的話,在喇沙六年只需買兩個就畢業。

講到書呢,呢幾年都係九龍城偉發。如果你在學校買,好處係唔齊的書會在開學後送到學校派比D仔,唔駛我地周圍撲! 仲有書套,fit 晒所有書,去年係七十幾蚊一套。

有嘢再問 !

引用:帶定幾張+cheque,+加一千幾百現金。因為學

原帖由 joemyt 於 15-06-11 發表
帶定幾張 cheque, 加一千幾百現金。因為學校附近無銀行,如果唔夠錢就麻煩!

除咗買學校簿之外 (幾十蚊), ...
唔好意思, 我想問下個多用途袋有沒有需要買 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

講多句:如果各下愛好環保,係可以去校務處申請舊校服架!
不過我唔清楚新生安排,但入學後可以再問,特別係冬季校服,可以慳返d!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Lemon_baby 發表於 15-6-11 16:55
唔好意思, 我想問下個多用途袋有沒有需要買 ?
學校建議要兩個功課袋:一個係IN,一個係OUT我仔用一袋兩格,無問題
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

仲有,書,盡可能唔好去偉發以外嘅書店買,因為偉發俾LS個discount大過其他書商

又或者咁講,同一本書去偉發買,A校同B校得到嘅discount係唔同嘅!而我發現話LS嘅會平d
恐龍家

引用:仲有,書,盡可能唔好去偉發以外嘅書店買,

原帖由 小曳人 於 15-06-11 發表
仲有,書,盡可能唔好去偉發以外嘅書店買,因為偉發俾LS個discount大過其他書商

又或者咁講,同一本書去偉 ...
偉發 7月10日會擺檔嗎 ?

小曳人  yes  發表於 15-6-11 17:41

貢獻勳章

回覆:Lemon_baby 的帖子

如果當日唔係PE 堂,但放學後有 sport 活動,如乒乓波/籃球等,就要另外帶PE衫回校,在放學後更換。 所以睇你有無需要買多用途袋,或者用自己袋都ok.  又小一的小息係無得落操場玩,要留在自己嗰層樓,所以可比個細袋亞仔裝水同食物。

仲有乜問題,隨便問啦,唔好客氣!

Thank you 咁多位前輩 mami, 剛發現呀囡以前本
reader 係用同一本, 7月10日當日唔買全套書可以嗎?  另外點樣可以有書單, 學校 website唔見有

joemyt  web site "百無" !  發表於 15-6-12 10:31

回覆 joemyt 的帖子

Joemyt,
請問體操二年班先參加可以嗎?

貢獻勳章

1) 如果唔買晒所有書,絕對無問題,因為我細仔都係用大佬舊書,只要你在書單上劃去唔買的書便可。同埋買的時候,同書檔的 staff 講聲便可,佢地都慣,唔會 black face. 但要小心 check 清楚,因為有D書可能改咗版。

2) 體操我唔清楚,唔該有無體育節目主持可以幫手呀 !!!

回覆:single_debbie 的帖子

體操:我細仔剛收到入學資料。是有暑期體操班資料。

回覆:joemyt 的帖子

請問學生相一打夠嗎?相片背景顏色有沒有規定?謝謝

貢獻勳章

回覆:HAYDEEC 的帖子

學校無規定,我D仔多年來都係用藍色低, 寸半 X 兩寸。 一打夠啦, 年年影一打都用唔晒!

多謝Joe會長指導新手家長!

不過書包方面,SPI似乎太重,即使細碼分量亦不輕,加上有些學生收拾書包(因為小孩還不夠自律),會多帶不需要的書,令到書包更加沉重,長此以往,脊骨容易受損,由此引起的健康問題可大可小!

如果學生放學後在校參加課外活動,還要帶樂器、用具和衣物的話,這問題更要重視。

當然,設計良好而輕便的背囊在港售價不菲,很多接近1,000元,但考慮到孩子的健康,而且看脊醫或自然療法師的費用也不便宜,錢就應該用在最需要的地方,而且如果大家會用網購的話(例如淘寶,品牌款式號碼海量),費用也不成問題。

背囊應該甚麼重量之下?答案:不能超過體重的15%,例如一個17kg(37.5磅)的小孩,應該揹2.55kg(5.63磅)以下的背囊。
‹ 上一主題|下一主題