用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 網叩門,大家有消息嗎?
go

91 網叩門,大家有消息嗎? [複製鏈接]

我今日收到信,沙呂無行in,我填011。
崇真收到電話,約左,下星期in。

我緊張到抖唔到氣!大家報下料,起碼知道仲洗唔洗等落去!
   7    0    0    0

回覆:91 網叩門,大家有消息嗎?

Relax, 緊張都冇用, 呢個時候,好好train吓小朋友面試, 記住, 學術叻, 唔一定攞滿分, 要主動, 活躍好動, 有時,你唔知間學校要乜架日, 祝成功!

回覆:Babycody888 的帖子

請問你沙崇放第幾呀?

收到沙吕叩門interview 信

引用:收到沙吕叩門interview+信 +

原帖由 beautyhar 於 15-06-11 發表
收到沙吕叩門interview 信
請問係唔係111?

沙崇我放好後,因為唔熟呢區,但派到間排尾二的聖華,網上評價。。。所以努力叩門

沙呂唔係sms通知要見咩?

回覆 bluerain_baby 的帖子

多謝!派彩果日都叫自己平常心面對,到睇到結果,原來我接受唔到。

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-06-11+發表

原帖由 hoeddie 於 15-06-11 發表
請問係唔係111?
自行有抽, 冇大抽獎,因有直資收了

回覆 Babycody888 的帖子

我都系011,无IN,派圣华

引用:回覆+bluerain_baby+的帖子 多謝!派彩果

原帖由 Babycody888 於 15-06-11 發表

多謝!派彩果日都叫自己平常心面對,到睇到結果,原來我接受唔到。 ...
放心,我係聖華家長,先預早你叩門成功!
聖華並唔係出面講咁差,我唔係賣花讚花香, 只係同樣地,用我過來人身份,去幫吓今屆家長去面對同了解

我都係011冇得in沙呂

我自己咁睇,因為我唔識呢區,自行交表時都唔係91網,到大抽獎前先轉校網,所以我之前做嘅功課全部作廢。我對91網嘅認識,全部來自網上自修得來,我覺得坊間評論咁差一定有原因,空穴來風嘅道理嘛。至於係咪一定唔好,我估亦一定有好嘅,起碼老師會較有愛心,我去註冊時,聖華嘅老師係我去過咁多叩門學校中最有禮貌嘅,正所謂身教言教,起碼d學生會學識有禮貌先!我係怕學術方面始終追唔上其他學校,到中學就頭痕啦,因為上到中學,我地家長幫唔到小朋友,要靠佢地自己,如果小學唔訓練,習慣佢地自律自學,將來我怕捉唔住個仔!

回覆:Babycody888 的帖子

你講得啱呀,身教最重要,其次先到學術上, 為將來打算都啱,但成積好六都唔代理將來長大會成功。
我唔會叫人揀聖華讀,但只係想响民個平台,安慰一d派到聖華嘅家長。
盡自己同小朋友嘅努力去叩門,順其自然,得就得,唔得就唔得,唔使唔開心, 到8月中未有叩門消息的話,都要俾小朋友參加聖華嘅暑假小一適應班,盡快俾小朋友去睇吓間學校,認識吓間學校,增加佢嘅學習興趣,唔好將負面情緒放喺面俾小朋友睇,佢要對6年架。
再擔心呢,你可以打去或email學校,話佢知你想深一認識了解吓間學校,學校係會安排時間或電話講解你知,而令你所以疑問都清洗哂架
我小朋友係怕羞形,開學係唔適應,但好快已經愛上間學校。好多時,問題係原於父母,只要父母接受咗,你喺教導上都所唔同。
祝所有家長叩門成功與否,都開心面對,並勉之。

崇真今年開多少班?

醒目開學勳章

4班

佈太  how do you know?  where did you see it?  發表於 15-6-16 01:40

大家in左既有冇收到回覆呀?

應該無咁快知。。。我估。
我就未有,希望快d有啦

引用:應該無咁快知。。。我估。我就未有,希望快

原帖由 Babycody888 於 15-06-15 發表
應該無咁快知。。。我估。
我就未有,希望快d有啦
另一group睇到有朋友沙胡叩門成功了。
正常第一批已收,但總是有人hold住幾個位, 所以到7月頭正式註冊日,又會有位走出黎,又會繼續有人報喜。記住,平安心面對,唔使唔開心,邊度讀都一樣, 讀得好,咪出年試考插班囉。祝你側叩門成功。

多謝!沙胡我收唔到回覆。了解過聖華其實唔差,點解會入四寶呢?
因為校舍細?
網上評價對我地呢班唔熟呢區嘅媽咪真係好大影響!
‹ 上一主題|下一主題