用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 真係唔知教育局班人諗乜!
樓主: mrgeeba
go

真係唔知教育局班人諗乜! [複製鏈接]

引用:Quote:kirstyau+發表於+15-6-26+14:11+但佢

原帖由 hkpapa852 於 15-06-26 發表
直資私立學校佢地唔會吼, 通常都係送子女去外國, 或者去國際學校
朋友今年考小一見到前保安局長粒孫考DG架!應該入左喇掛

官員都是離地,又點知!吳得掂重勁,成日飛,離地里數最多,又點會埋解地球人想法 

hkpapa852  佢想做旅遊局長嘛  發表於 15-6-26 16:07

回覆:hkpapa852 的帖子

我發覺不是。至少梁錦松不是。一個生了三個。至少三個神校位。佢要英中,你咪去中中。好似話佢有份攪直資。唉,都係D食飽無嘢做嘅人。國際學校現在大多時逃離怪獸學制的人。説真的,有能力我一定唔玩到尾(現時DSE, 將來不知是什麼E)。

chansiub 發表於 15-6-26 16:04
我發覺不是。至少梁錦松不是。一個生了三個。至少三個神校位。佢要英中,你咪去中中。好似話佢有份攪直資。 ...
直資係回歸前為政府可以名正言順資助左派學校而攪出嚟既, 唔關松松事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 15-6-26 13:12
仲有用普通話教中文,唔知邊個提議呢 ? 話可以改善書面語。
普教中係當年田北辰做緊語常會主席時攪出嚟話可以提升學生中文水平既偉大建議
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都唔多肯定松松呢單係咪真,事關我的通識麻麻。

北風凜冽,來勢洶洶,而且瞄準莘莘學子,其意甚為不善。在北京,先有基本法委員會委員饒戈平提倡在港推行去殖民化教育;繼而是全國港澳研究會會長陳佐洱指責香港學校種出「毒豆」,學生遭洗腦要「補腦」。
京港合奏,特首梁振英緊接炮轟港大學生刊物《學苑》鼓吹港獨;施政報告表明要更新史科課程,增加學生對中國歷史與文化的興趣;同時大派一億元資助學生往內地交流,利誘本地學校更多與內地學校締結成姊妹學校;然後是籌備經年、由解放軍牽頭的香港青少年軍突然曝光。
關於學生內地交流團、中港姊妹學校等措施,向來都只低調進行;即使是香港青少年軍,其前身香港青少年軍事夏令營也已開辦十年,歷來參與人數過千。此等零散的國民教育,根本早已全方位滲透,若繼續低調進行,未必會惹來強烈反彈。近日大張鑼鼓,刻意由幕後走上台前,主調就是告訴大家,香港要全面回歸,首要任務就是向新一代實行思想教育。
香港教育制度經歷十多年痛苦的課程及學制改革後,將面臨另一次更徹底、影響更深遠而且更赤裸的政治思想教育改革,目標是要造就滿街的青少年軍。
兩年多前的反國教集會還歷歷在目,國民教育終不能獨立成科,但紅色思想其心不死,一計不成,又生一計,企圖將國民教育成為主流教育的主調,作為家長,能不心寒?
造成今日教改變政改的困境,與香港第一位打入建制的左派人士其實有莫大關係。回想當年教改爭議,以強推通識科及大力鼓吹名校轉直資最為人所詬病。在教育層面上,前者被批評內容含混空泛,後者更令教育變得精英化與貴族化。可是,觀乎近日事態的發展,當年教改的尖矛,卻在無心插柳下發軔一棵阻擋政治思想教育的大樹。
通識科的可貴,在於讓青少年關心時局,在是非不分的年代懂得獨立思考,即使當權者把課程腰斬,已撒下的種子遲早仍會開花結果。至於直資學校,在政治巨浪下未必可以獨善其身,但在課程設計、資源分配方面的自主性較高,加上資助額與收生人數掛鈎,為免過份偏頗讓家長反感,相信較能抵禦無理的赤化要求。(這當然不包括培橋、香島、漢華、福建及勞工子弟學校等早已轉為直資的傳統左校。)
教改經歷時代的變奏,讓人想起了當年的推手、教統會前主席梁錦松。當年力銷通識教育以及發展直資學校時,他還未有子女。時至今日,據報導他的三名子女均入讀了直資名校。當年一手推動的政策,成了自己子女避免在赤色教育下成長的保護傘。梁錦松在左派圈子打滾多年,他當然明白左派學校不一定會教蠢人,但盲目的愛國思想教育一定會教懵人的道理。
在政治大氣候下,防止子女被盲目的愛國思想教育洗腦,成為家長選校的一大因素。當然;學校要精挑細選,家庭教育更是不可偏廢。學聯前秘書長周澄中學時就讀左派培僑中學,但自三歲起便隨其著名的編劇母親岸西出席六四集會,中學時更加入支聯會青年組,可見家庭教育的薰陶,較學校鼓吹的意識形態更有影響力。

Profile:傳媒人、兩女之母。徘徊於工作與家庭之間,終日嘔心瀝血。

chansiub 發表於 15-6-26 16:16
回覆 hkpapa852 的帖子

我都唔多肯定松松呢單係咪真,事關我的通識麻麻。
直資學校係教育統壽委員會係1988年出既3號報告書中既建議, 直資學校1991年已經係中學推行了

梁錦松係1997年先接任教育統壽委員會主席.

不過到咗1998年, 因為教育局既《中學教學語言指引》(分開中中和英中) 而促使直資學校加速發展 (因可自訂教學語言).

係松松任期內直資學校的確係大增, 但咁算唔算關松松事呢?

好多呢D專欄作家, 其實都只係知D唔知D, 千祈咪盡信

subb 發表於 15-6-26 16:03
官員都是離地,又點知!吳得掂重勁,成日飛,離地里數最多,又點會埋解地球人想法  ...

hkpapa852  佢想做旅遊局長嘛  發表於 22 分鐘前

那請他早去早著, 去儲多d里數吧 ! 我乳豬+雞答謝神恩 !

回覆:hkpapa852 的帖子

當時不是父母,沒關心。現在見到就真的傷心。

chansiub 發表於 15-6-26 16:37
當時不是父母,沒關心。現在見到就真的傷心。
其實如果唔係教育局一時又話要削辦學團體既權, 一時又話要分中中, 英中, 邊會攪到咁多學校想轉直資.

hkpapa852 發表於 15-6-26 16:43
其實如果唔係教育局一時又話要削辦學團體既權, 一時又話要分中中, 英中, 邊會攪到咁多學校想轉直資.
...
飯焦同李國x 就是想直資發揚光大 !

hkpapa852  佢地愛國嘛!  發表於 15-6-26 16:47

我個仔又冇入乜教、物教,又冇兄姊在小學就讀,父母(即我同老婆)小時讀果間小學又殺埋,係第一輪自行收生就已經衰晒。
去到第二輪大抽獎,自小都冇抽獎運既我當然又冇抽到啦 !  

老老實實,不如唔準自行收生,全港 K3 生一齊大抽獎。

要D英中 phy chem bio 老師用英語授課更攪笑。以前讀理科的,就算大學畢業,英文料子有幾多,大家心照啦。而家要佢地用英語授課,咁咪教到D學生英文越來越水皮之餘,仲要講唔清本科的重點?

回覆:ccyin 的帖子

62唔夠位仲收跨境? 有冇病呀.......

ken244644 發表於 15-6-26 17:11
62唔夠位仲收跨境? 有冇病呀.......
62 小學應該無得跨, 要跨都是65/66 借比62個幾間(即葵青區)跨 !

醒目開學勳章

引用:Quote:ken244644+發表於+15-6-26+17:11+62

原帖由 subb 於 15-06-26 發表
62 小學應該無得跨, 要跨都是65/66 借比62個幾間(即葵青區)跨 !
青衣好似已經跨咗境。

回覆:Uncle5metal 的帖子

全力讚成

引用:最搞笑係,+62網唔夠位要借65,66網嘅學校,

原帖由 ken244644 於 15-06-26 發表
最搞笑係, 62網唔夠位要借65,66網嘅學校, 但65,66嘅學校有d係冇校巴覆蓋全部62網地區...........

...
再攪笑D嘅係62網已經嚴重唔夠位要借二百個他網學額,但竟然62會再納入收雙非網,不合理到佢唔面紅嗰下好

引用:Quote:ken244644+發表於+15-6-26+17:11+62

原帖由 subb 於 15-06-26 發表
早兩個月有新聞話edb考慮納荃灣同沙田入跨境網

‹ 上一主題|下一主題