用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 真係唔知教育局班人諗乜!
樓主: mrgeeba
go

真係唔知教育局班人諗乜! [複製鏈接]

引用:Quote:ken244644+發表於+15-6-26+17:11+62

原帖由 subb 於 15-06-26 發表
62 小學應該無得跨, 要跨都是65/66 借比62個幾間(即葵青區)跨 !

佢唔會咁計,如果講到明荃灣做跨境就同網一齊抽,最後咪浸聯、馬基收跨境,我哋本區就跨區派去青衣跨境三寶囉,美好晒

引用:Quote:原帖由+ken244644+於+15-06-26+發表

原帖由 sbux 於 15-06-26 發表
再攪笑D嘅係62網已經嚴重唔夠位要借二百個他網學額,但竟然62會再納入收雙非網,不合理到佢唔面紅嗰下好

...
真是痴線呀

再講, 父母係舊生又加分,但係我諗唔到兩者有何關係,話晒個仔女同父母都相差廿幾三十年啦。
宗教又加分又係離譜,我係要黎讀書,唔係入教,信你就有著數,唔信就冇,咩道 ?  宗教歧視 ?

48網又係神奇網,唔夠位要去借46網,上年唔夠位加到間間小班變大班,當年提倡既小班教育又被一聲號令變到差啲成為48網歷史,無錯,係差啲,因為又變,變多2間末日校出黎,搞幾年收檔,我响呢個網好彩都執身彩,但當無位既網,點解又可以俾人甲部填,即他區走入黎,48網又走去46區嗎? 唸唸下好彩48網無乜舉世名校,但政府唔係有統計人口架咩,啲細路空降出世,定單非雙非突然湧現,啲野咁朝令夕改,孫明陽當然唔好,但到家下都未好過,教育局唔做唔錯,話之你地,離地離到呢~

mrgeeba 發表於 15-6-26 17:07
要D英中 phy chem bio 老師用英語授課更攪笑。以前讀理科的,就算大學畢業,英文料子有幾多,大家心照啦。 ...
又吾系吖,我以前中學時,PHY,chem,,bio,兩科mathematics都系英語授課,真系用中文d terms點記?習慣think in English考試才容易表達出來

回覆:真係唔知教育局班人諗乜!

呢個制度根本玩死所有香港家長同小朋友

回覆:細芝麻 的帖子

咁鐘意借位, 跨網, 跨境。
不如全部玩叩門面試啦, 真係谷鬼氣。

回覆:ken244644 的帖子

我爬晒所有文,我完全同意真係睇到眼火爆,我女都係今年升小比叩門遊戲折磨緊!

小兔~阿比 發表於 15-6-26 22:29
48網又係神奇網,唔夠位要去借46網,上年唔夠位加到間間小班變大班,當年提倡既小班教育又被一聲號令變到差 ...
恐怕只會越嚟越差, 遲D可能搵D優才移民嚟做局長添, 到時......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係話嗰個區收跨境學童,就全區學校都收,只限願意參與的學校,例如青衣,只有三間願意收,嗰三間都不是區內受歡迎學校,就係因為收生唔多,所以願意參加。

我想問點解六合彩攪珠同房署居屋攪珠都有現場直播同專人監票,但教育局抽獎就無既? 唔驚有人出蠱惑 ?

負責教育嘅官員,佢哋嘅仔女都唔喺香港讀書,咁我哋仲可以對呢班官有咩期望?!

負責教育嘅官員,佢哋嘅仔女都唔喺香港讀書,咁我哋仲可以對呢班官有咩期望?!

攪母語攪到唔湯唔水!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我都唔多肯定松松

sbux 發表於 15-6-26 18:24
佢唔會咁計,如果講到明荃灣做跨境就同網一齊抽,最後咪浸聯、馬基收跨境,我哋本區就跨區派去青衣跨境三 ...
最後咪浸聯、馬基收跨境~~~ 諗都諗到啦, 點收呀 ! 里2間已經是大5班都唔夠收, 重有學額可以收跨境 ?? 里2間只是世襲已經可以收了差不多2/3, 重可以收!!!! 開還笑咪

最有可能只是無人肯入讀之寶校, 特別是潮州就有人信 ! 

‹ 上一主題|下一主題