用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油vs St.Paul Boys
樓主: gilgil39
go

舊油vs St.Paul Boys   [複製鏈接]

Apple_Orange_T 發表於 15-7-1 18:24
直資、私校有些是可享受地學習嗎?請問那些?真心想知
我以爲只有國際可做到

...

直資、私校可愉快享受地學習. e.g. 港同, 真道, 王錦輝, 優才, DBSPD, SPB, 蔡繼有, 培僑, 音小....
弘立(弘立話自己唔係國際學校, 都可以算私校掛...)

四隻貓 發表於 15-7-2 14:05
直資、私校可愉快享受地學習. e.g. 港同, 真道, 王錦輝, 優才, DBSPD, SPB, 蔡繼有, 培僑, 音小....
弘立( ...
其實只有家長同子女唔在意世俗眼光, 先可以做到真正愉快學習.

Apple_Orange_T  agree  發表於 15-7-7 20:32
四隻貓  同意  發表於 15-7-2 14:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

October. 發表於 15-7-1 16:45
如果哥哥資質好,讀油天會係哥哥弟弟雙贏。
睇返油天升中,唔講九華,年年都有幾位同學入到超級神校,如果 ...
現在這班升中差不多是歷來出生率最低,那班人當然冇咁驚。但往後年年出生率上升,不能掉以輕心。現在升中派位好的小學,數據只能作參考,幾年後是否可保持冇人知。依家嘅學校大部分有小學,要爭入他們中學唔容易。如錢不是問題,我一定㨂SPB。

回覆 janice3604 的帖子

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願以償!

ajfamily 發表於 15-7-2 14:32
現在這班升中差不多是歷來出生率最低,那班人當然冇咁驚。但往後年年出生率上升,不能掉以輕心。現在升中派 ...
其實咁樣只係另類避險(避免升中派位好理想)心態, 而唔係真心熱愛以及認同學校, 入到都未必係好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

很認同。愉快學習真的要由家長做起。

回覆 gilgil39 的帖子

spb有五星級校舍,又有中學直升,是交了學費有回報的好學校.但九龍返學港島南區會否太遠太遠?其實以你情况,有弟弟跟尾,舊油適合不過,其實你仔仔爸爸點看呢.由他決定最好啦.

Nath 發表於 15-7-2 15:04

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願 ...
I gave up the offer of SPB. Hope your friend will get the offer eventually!

Janice 3604, 你住屯門,如果讀SPB, 青衣都要0615上校車。anyway , thank you for your release .

Nath 發表於 15-7-2 15:04

你有take 個offer 嗎?我之前已放左SPB offer, 不過好朋友就等緊SPB, 希望佢如願 ...
請問你點解放spb呢?有更好offer?

ocean308 發表於 15-7-2 22:45

spb有五星級校舍,又有中學直升,是交了學費有回報的好學校.但九龍返學港島南區會否太 ...
爸爸好中意,阿仔都話中意(我覺得佢是但講)。兩間上校車時間一様

gilgil39 發表於 15-7-3 09:32
請問你點解放spb呢?有更好offer?
叩到津貼男女校,因為有細妹跟尾,惟有忍痛割愛. 另外遠都係一個原因.

因應阿囝性格,我地揀左間相對輕鬆少少,但都有band one 中學既男女校。希望可以比佢讀得開開心心。

kukarma 發表於 15-7-1 12:24
油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢 ...
油天4年級開始分班, 5班有2班係人數特別少, 老師係特別有愛心有經驗的. 為的是照顧學習能力較弱的學生, 學校有特別支援佢地, 無棄將呢回事.....
樓主有兩個仔, 舊油係最佳選擇, 油尖旺升中網又對男仔有利.  Spb中學唔難考, 到時要入都未遲.  今年油天有個叻仔, 考聖保羅男女, 男拔, LS都收左, 3間名校任佢讀, 好利害. 另外全級第一入左皇仁, 所以讀得好, 係油天一定有發揮, 成績只要保住BAND 1, 要入華仁, 聖芳濟無難度.  此乃歷年經驗所得. 希望幫到樓主.

必必 發表於 15-7-11 09:23
油天4年級開始分班, 5班有2班係人數特別少, 老師係特別有愛心有經驗的. 為的是照顧學習能力較弱的學生, 學 ...
必必 多謝妳

回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB, 神級

樓主最終點選擇?

SPB啦!名氣大且不要看輕升中的變數和壓力,那小學升中成績再亮麗也不等於你和小朋友輕易通過,校內競爭必定會大,用今年戰小一入學的心血力氣,相信升中會是十倍困難!

已選SPB 了。大訂都落埋了。

lauwingtai    發表於 15-7-19 00:25
‹ 上一主題|下一主題