用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD成績一樣可以好好
樓主: patpat234
go

[過動] ADHD成績一樣可以好好 [複製鏈接]

引用:Quote:patpat234+發表於+15-8-11+18:26+其

原帖由 I_O_U_baby 於 15-08-12 發表
上堂專注,小息先無時停, 我覺得無乜問題喎
會影響人際關係,佢會衝動出口傷人,啲說話好討厭好黑人憎

patpat234 發表於 15-8-12 10:34
咁佢有無話食左藥覺得點?
衝動出口傷人講說話黑人憎... 係ADHD既問題? 唔係本身性格?

醒目開學勳章

patpat234 發表於 15-8-12 10:34
hi我仔都係咁,有時佢講D說話黑人憎到,我自己聽到都想打佢!

引用:Quote:patpat234+發表於+15-8-12+10:34+會

原帖由 I_O_U_baby 於 15-08-12 發表
衝動出口傷人講說話黑人憎... 係ADHD既問題? 唔係本身性格?
佢如果食左藥會少好多衝口而出嘅說話,會停一停諗一諗先,當然唔係100%無晒,起碼少70%已經好好

I_O_U_baby 發表於 15-8-12 12:57
Impulsiveness (衝動,做野唔經大腦)也是ADHD 的病徵之一。
ADHD 有三方面問題:
過度活躍
專注力不足
Impulsive, 行動唔經大腦

for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:I_O_U_baby+發表於+15-8-12+12:57+咁

原帖由 lillymarie 於 15-08-12 發表
Impulsiveness (衝動,做野唔經大腦)也是ADHD 的病徵之一。
ADHD 有三方面問題:
過度活躍
係,佢無郁開即係如果身體靜緊嘅時候佢只會把口不停講,但如果一活動緊佢停唔到落來。

人地專注力不足會係上堂讀書表現出來,我女反而係睇電視時會專注力不足

明白了

引用:細女P3,有ADHD+醫生都話佢有小聰明,+但預計

原帖由 patpat234 於 15-06-29 發表
細女P3,有ADHD 醫生都話佢有小聰明, 但預計成績係會一年一年退步

但今年,佢無退仲反而進左好多, 全級考 第 ...
我仔9月小三,6月尾第一次檢查,醫生問了老公十多條問題,沒有問呀仔任何問題和測試他,便斷定佢有輕微專注力不足,你地是否這樣診斷?
醫生開了藥給我,我冇比佢食,7月頭也沒去覆診,就快開學,我應否比呀仔食藥和覆診。
學校社工話呀仔考試分數有八十頭七十尾,如果我沒多大要求呀仔成績再好,可以不用食,叫我比呀仔多運動可改善。
請問大家有冇意見比到我?

KirryLai 發表於 15-8-14 23:04
我仔9月小三,6月尾第一次檢查,醫生問了老公十多條問題,沒有問呀仔任何問題和測試他,便斷定佢有輕微專注 ...

如果唔計較成績,是可以不食藥,除非還有其他會影響別人的行為問題.

你囝囝成績其實都可以,當初什麼原因想去評估?

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-8-14+23:04+我仔

原帖由 wan_sosin 於 15-08-15 發表
如果唔計較成績,是可以不食藥,除非還有其他會影響別人的行為問題.

你囝囝成績其實都可以,當初什麼原因想 ...
上學期家長日,班主任同我講呀仔專注力較差,上堂遊魂,叫他幾次他先如夢初醒,看見出面課室有人經過或同學發出聲音,他會立望過去。
他又經常漏寫手冊,例如有七樣功課,佢寫漏一兩樣。間中忘記默書範圍,唔知默邊課。老師話功課和試卷,有好多他明明識做,但都可以錯。考聆聽竟然十題答對兩題。間中欠帶書欠做功課。抄書明明只抄一次,佢竟抄兩次。又經常唔見文具。
以上種種原因,老師建議去做評估。
呀仔考試分雖然有八十頭七十尾,但全級考八十幾名,全班人數150人,以前一年級全級考七十幾名,睇著佢退步,真係有D擔心。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-08-15+發表

原帖由 KirryLai 於 15-08-15 發表
上學期家長日,班主任同我講呀仔專注力較差,上堂遊魂,叫他幾次他先如夢初醒,看見出面課室有人經過或同學 ...
聽落又真係似ADD! 食唔食藥,真係睇自己期望,如果小朋友似乎還可以做得更好,有空間進步,試下食藥,又唔係真係咁差的一件事!可能到時有明顯進步,小朋友同父母都會開心好多!

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-08-15+發表上

原帖由 wan_sosin 於 15-08-15 發表
聽落又真係似ADD! 食唔食藥,真係睇自己期望,如果小朋友似乎還可以做得更好,有空間進步,試下食藥,又唔 ...
唔知專注力訓練班有冇幫助?我盡量唔想佢食藥,正尋找有什麼方法可以改善專注力。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-08-15+發表

唔知專注力訓練班有冇幫助?我盡量唔想佢食藥,正尋找有什麼方法可以改善專注力。

...
其實醫生開得藥就即係有需要,當然做家長可以自行決定,專注力訓練係有幫助,不過如果你堅決唔食藥只會令件事 事倍功半;相反,食藥係可以令成件事 事半功倍。

如果佢唔影響到其他同學,而你又唔在乎佢嘅成績向下滑,其實真係乜都唔洗處理,因為上唔到堂跟唔上功課,只會越讀越無心機。

我仔初小時有個同學仔成績好好,全班頭3名,但佢係adhd, 再加上父母好縱,佢曾經有食過藥,但後來停左,睇住佢由初小全級頭50名内到p6 全級尾20名,由band 1 成績跌到落band 3,因為上堂聽唔到書而且啲野越來越深,跟唔到就直頭放棄,無晒目標。

...
專注力訓練會有幫助,但都好需要小朋友的努力,成果唔一定快見到!
食藥加訓練應該是最見效的!

patpat234 發表於 15-8-15 21:09
其實醫生開得藥就即係有需要,當然做家長可以自行決定,專注力訓練係有幫助,不過如果你堅決唔食藥只會令件 ...
謝謝分享, 聽你咁講, 真的影響好大, 我仔都係咁既CASE, 由精英班跌出普通班, 真的唔想佢再跌, 我慎重考慮比佢開學食藥, 睇下有冇改善. thanks!

wan_sosin 發表於 15-8-15 21:46
專注力訓練會有幫助,但都好需要小朋友的努力,成果唔一定快見到!
食藥加訓練應該是最見效的!

...
明白, 謝謝你意見.

wan_sosin  加油!  發表於 15-8-18 00:11
‹ 上一主題|下一主題