用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黄埔葛量洪校友會 vs 九龍塘官立小學
樓主: Kevinng712
go

黄埔葛量洪校友會 vs 九龍塘官立小學 [複製鏈接]

Jjay88 發表於 15-7-23 15:21
係啊...頂多得12個叩門位 (4x2+4)
官津一條龍中學, 除非學生操行差被人踢出校, 或者自己頂唔順走, 如果唔係一定可以直上中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Jjay88+發表於+15-7-23+15:21+係啊..

原帖由 hkpapa852 於 15-07-23 發表
官津一條龍中學, 除非學生操行差被人踢出校, 或者自己頂唔順走, 如果唔係一定可以直上中學
...
我真係聽過唔比上,st mary 同天神都聽過

但係九官自己個TOPIC 個邊聽聞讀緊既家長唔係咁滿意學校派位, 仲話考20名都唔係BANK 1生.. 不過扣門間間都講緊幾佰人去爭個十零個位架喇, 間間都係咁難架啦...

引用:但係九官自己個TOPIC+個邊聽聞讀緊既家長唔

原帖由 Mamalababy 於 15-07-23 發表
但係九官自己個TOPIC 個邊聽聞讀緊既家長唔係咁滿意學校派位, 仲話考20名都唔係BANK 1生.. 不過 ...
你都係聽聞就唔好亂講

hkpapa852 發表於 15-7-23 17:13
...
11校網, 聖心單case 你未聽過咩,操行好, 頂得順,都有大部分人上唔到直繫中學, 講近D,民小上民中,操行好,頂得順就可以留低咩?

hkpapa852 發表於 15-7-23 13:20
咪亂嗡, 九官一級得4班小班, 頂多得12個叩門位 (4x2+4)

官校聯繫....你又知唔知有邊幾間聯繫官校同有幾多 ...
回應叩門位數量,技術上叩門位係(4x2+4),但每年叩門位條數並唔係頂多12個叩門位。還要看註冊後有多少人放棄學位,所以叩門位有12個以上不足為奇。明嗎?

回覆:FRUTIPS 的帖子

本人親戚女兒就讀小六,係佢話其他同學派就麻麻,但佢女因為小四開始自己進補,所以先派band1,冇亂講,唔該自己爬下文啦,我係九官個邊都係咁講,係個邊cry個位媽媽都係讀九官既,我唔係用家,佢先係,20名都入唔到b1係用家比出黎既資料,好過某d人放留料出黎話升中幾多入b1學校,完來同學校資料不相付,誤導人,用家都話如果派得咁好都唔會唔登出黎啦!親戚評語happy school,靠自己!

lauwingtai  Mamalababy, 我撐你。  發表於 15-7-24 23:21

引用:本人親戚女兒就讀小六,係佢話其他同學派就

原帖由 Mamalababy 於 15-07-24 發表
本人親戚女兒就讀小六,係佢話其他同學派就麻麻,但佢女因為小四開始自己進補,所以先派band1,冇亂講,唔該 ...
你都好搞笑, 唔係用家又四圍唱衰, 用心可在?
你都好得閑喎, 不如叫你親戚出來講?

回覆 FRUTIPS 的帖子

覺得你攪笑d~ 係度亂講人地升中派位資料, 我親戚唔上BK架, 點上黎講呀! 我都會試下再聯絡佢問下佢, 因佢仲有細佬係度讀緊4年班, 居心就冇乜, 只係講事實, 申報, 我唔係41網, 亦都冇選過此校, 只係自行派位時問過就讀此校親戚意見, 因見佢有兩個小朋友, 其實又冇人講學校壞話, 只係話派位麻麻同埋係HAPPY SCHOOL..其實都係討論下啫..唔通要自己讀個間就最好最勁咩...係好係勁就唔係自己講, 係大眾所知既! 入黎唔係同人爭論, 只係路過想回應 TOPIC 九官好過葛啫, 如果有居心一開始就唔會話緊係九官啦~講真..到呢個階段都唔駛要有乜居心啦..何況貴校唔係本人柸茶~比人討論幾句未入讀既學校就咁緊張, 放鬆d啦媽媽,..仲有6年捱呀~

sissysze 發表於 15-7-23 18:01
我真係聽過唔比上,st mary 同天神都聽過

其實如果學校唔俾上, 家長可以去教育局投訴, 因為官津一條龍中小學不能以任可方式籂選學生能否直升中學, 最多只能在小五或以前要求學生留班

不過如果攪到咁(去教育局投訴), 日後上到中學都唔慌有運行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jjay88 發表於 15-7-23 22:28
回應叩門位數量,技術上叩門位係(4x2+4),但每年叩門位條數並唔係頂多12個叩門位。還要看註冊後有多少人 ...
呢樣嘢你講得啱, 有人放棄學位自然多咗叩門位

話人"好得閑喎"~上得黎緊係得閑啦..唔通有野做又上黎咩~唔通你又係好得閑?

Jjay88 發表於 15-7-23 22:05
11校網, 聖心單case 你未聽過咩,操行好, 頂得順,都有大部分人上唔到直繫中學, 講近D,民小上民中,操 ...

直屬中小學, 同一條龍中小學既分別係極大.

直屬中學, 只需將統一派位中最多85%學位預留俾小學, 唔需要理學額可以cover到幾多%小學既學生.

聖心其實係全港直屬位同小學學生人數比例最低既一間, 如果只靠直屬位, 只有~36%學生可以直升中學. 只係好多家長唔去瞭解遊戲規則, 以為有直屬位就一定好大機會直升番上中學.

一條龍中小學, 中學部係要有足夠學位cover 100%小學部既學生之餘, 再額外多收15%外來學生.
而且官津一條龍中小學, 更不能設有任何籂選學生直升既機制 (不過由今9月入讀既小一學生開始, 小六成績唔達標既學生學校係可以要求佢留班), 所以官津一條龍呢D真正既"龍校", 係不能和有"升班籂選"機制既直資/私立一條龍中小學相比, 更加唔可以同有"直屬"中學既小學比較, 因為升中保障差太遠了!

Mamalababy 發表於 15-7-24 10:25

覺得你攪笑d~ 係度亂講人地升中派位資料, 我親戚唔上BK架, 點上黎講呀! 我都會試下再 ...
老實講,如果你親戚覺得九官一無是處,派位又唔好等等,為何仲要佢個仔入九官送死呢?應馬上轉校啦。

打算仲留個細路係到讀,即係話間學校仲有其他可取之處讓他決定繼續留低,對嗎?

另外,派位好唔好,變數好多,如:填表策略,錯誤地誤判形勢等等。 有朋友Band 1 c 的小朋友,填表時全報Band 1a-b 學校,到後來派到Band 1c 中學,就話非常不滿意。 有朋友Band 2a  小朋友,填表時集中報Band 1c 學校,最後得賞所願。非常滿意派位結果。  最得意係,前一個係考全級 30幾左右,後一個係考70幾 以後,但一齊派埋同一間Band 1c 中學。所以話:填表策略,錯誤地誤判形勢會導致派位結果不同,而獲派的教局號碼也是決定因素。

路過~我表哥女兒就讀九官, 表嫂話學校唔係谷既學校, 真係屬 happy school, 佢話今年派位的確麻麻, 因為真係好前排個班先入到b1學校~btw 講番topic, 我會選九官, 因為葛量洪係35網口啤唔係太好~係個邊評為寶校,個個派到呢間都話要扣門既~

hkpapa852 發表於 15-7-24 10:35
直屬中小學, 同一條龍中小學既分別係極大.

直屬中學, 只需將統一派位中最多85%學位預留俾小學, 唔需要理 ...
聖心單case, 唔係家長唔去瞭解遊戲規則,而係校方單方面更改遊戲規則,即所謂的「搬龍門」是也。

回覆 Jjay88 的帖子

澄清~我重來冇講過九官一冇事處或有乜野唔好, 只係話聽親戚講派位麻麻同埋係happy school~ 親戚唔算太高要求人, 如果要求高想當年就唔會幫女兒選此校啦, 佢地想當年自行15分入既, 個時出生率冇而家咁多, 勁爭冇而家咁大..今時今日15分等如陪跑,佢兩姐第讀書都算ok , 都屬聰明仔女, 所以係學校都係屬前排個班, 所以讀得好地地又點會幫細佬轉校呢? 如有實力跟本唔雖理會學校點, 考頭批次內band1冇走雞, 間間學校都係咁架啦..其實係咪你地太過敏感呢? 本來由一D不實既數據(升中派位資料), 所以就引起咁多誤會, 所以選學校都係搵透明度高D既穩陣D~

Mamalababy 發表於 15-7-24 08:36
本人親戚女兒就讀小六,係佢話其他同學派就麻麻,但佢女因為小四開始自己進補,所以先派band1,冇亂講,唔該 ...
happy school,靠自己, 冇錯。但試問那一間名校生讀書唔係靠自已?

喇莎,DBS,DGS,GH.....等等,那一個學生唔係靠父母安排的補品?

論校舍,位置,師資,環境,資源,升中網等,九官係一間非常好的學校。

Mamalababy 發表於 15-7-24 11:31
回覆 Jjay88 的帖子

澄清~我重來冇講過九官一冇事處或有乜野唔好, 只係話聽親戚講派位麻麻同埋係happy sch ...
同意,讀書靠自已。保得你上中學,難道可保你上埋大學?

成功的學校教育是能提高學生的學習熱誠度,並令學生能自主地去發堀新知識。

培育喜歡上學,喜歡學習,有正確的人生價值觀,並對未能抱有希望的學生更為重要。

用家來講,九官可以做到。

Jjay88 發表於 15-7-24 11:54
同意,讀書靠自已。保得你上中學,難道可保你上埋大學?

成功的學校教育是能提高學生的學習熱誠度,並令學 ...
手民之誤,應該係對未來抱有希望的學生更為重要
‹ 上一主題|下一主題