用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band3學生派位結果 - 討論區
樓主: candy_kiki2005
go

沙田band3學生派位結果 - 討論區 [複製鏈接]

eeyore_fy 發表於 15-7-8 21:58
回覆 MM1155 的帖子

咁個個小朋友都唔同,需要既野都唔同~ 呢間學校係 band 3, 佢係中中學校,中一生要寄 ...
最緊要適合自己小朋友

引用:回覆+MM1155+的帖子 咁個個小朋友都唔同,

原帖由 eeyore_fy 於 15-07-08 發表

咁個個小朋友都唔同,需要既野都唔同~ 呢間學校係 band 3, 佢係中中學校,中一生要寄 ...
沒錯!最緊要自己覺得適合小朋友!

回覆 Oreal 的帖子

係呀~記住讀既係佢,佢要係嗰間學校讀幾年架!我個仔小學係讀沙循,學校都唔差架!但佢有讀寫,專注力不足同學障,佢跟得好辛苦下,好彩佢6年遇到幾個接受佢同明白佢既老師,我地都試過比班主任日日打嚟投訴,成日見家長啦!亦有試過比班主任係完全放棄佢,經歷過呢d,我想搵會接受佢同幫佢既學校!上年我地一齊去參觀過 band 1, band 2 同 band 3 既開放日,等佢自己明白到人地收生咩要求,好多學校講到明你無幾多分就唔好博我地,同埋佢地唔多唔少都話比你知會谷學生架!仲有我問過如果小朋友有我個仔既惰況,佢地會點做,有好多都話會交比訓導組,但我覺得唔係下下罸佢地成績會好囉!所以我先揀呢間學校

引用:回覆+MM1155+的帖子 咁個個小朋友都唔同,

原帖由 eeyore_fy 於 15-07-08 發表

我支持你,就算冇讀書天份,天生我才必有用,只要唔學壞學一門手勢,總有出頭天。
加油

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

多謝你呀~ 我個人覺得讀得書多唔一定係最好,只可以話佢條路會好行d,但人品係最緊要,我希望佢學習到正確既人生觀,做野有信心!唔好怕失敗咩都唔試!最緊要屋企人支持同唔好去打交同吸毒,我就拜得神落啦~

既然小朋友喜歡!其實媽媽始終都係永遠支持佢地!每位小朋友所需真係不同……學習也不同!每一位媽媽都希望自己小朋友讀好既學校.!你同你小朋友選這間一定係有所需既啱你小朋……加油丫媽媽

回覆 eeyore_fy 的帖子

加油!!!如果個個小朋友都係一樣,甘呢個世界就完全唔精彩。個個做醫生邊個負責製造手術刀?最緊要唔好學壞,正正經經,認認真真番工,前途未必唔及今日入band 1 中學嘅學生。

回覆:Fanny80 的帖子

Thanks!

回覆:SIYip 的帖子

無錯! 唔學壞係最緊要

回覆 eeyore_fy 的帖子

仔仔喜歡就最好

當然知道不同學生有不同的需要,適合是一個大前題…我有所指的並非是學術,而是校風!若有得罪,敬請見諒

我都知道你出於好意, 佢校風唔太差, 因為我有實地睇過, 其實咩學校都有乖同百厭既學生, 我覺得最緊要睇學校點教導百厭既學生, 所以我只係想解釋比多d人知,佢呢間學校係點? 唔係想得罪大家架! 大家都係想小朋友好姐, 加油~
‹ 上一主題|下一主題