用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解家長都喜歡直資或私小,是不用TSA嗎?請賜教,謝 ...
go

點解家長都喜歡直資或私小,是不用TSA嗎?請賜教,謝 [複製鏈接]

如題

3    0    0    0

直資及私小多名校, 又可做後備

回覆:點解家長都喜歡直資或私小,是不用TSA嗎?請賜教,謝

如果你知什麼是中央派位(大抽獎)自然會明白

醒目開學勳章 貢獻勳章

只為有得揀
總好過等運到

sze0203    發表於 15-7-14 09:50
williskg    發表於 15-7-7 21:07
恐龍家

因為經過學校挑選,啲同學水平比較接近,可以減少因水平參差而影響老師教學進度。

回覆:點解家長都喜歡直資或私小,是不用TSA嗎

醒目開學勳章 王國長老

主要幾個大原因 (我無話全部都一定岩架, 不喜勿插):
1. 咁岩鐘意果間係直私
2. 唔敢/唔想將選校等大事交俾電腦, 對派位無信心, 寧願自己揀
3. 覺得直私有得揀人, 學生家長質數有保証
4. 覺得直私較津校靈活, 如可行IB, 師生比例教高等

大概係咁

醒目開學勳章 王國長老

FYI直資都要考TSA的, 不過唔係間間學校都認真操練吧了

私小直資有限度可掌握,雖然in 完都未必成功,但起碼可以試
派位可自己填次序,但始終入邊間係靠運氣,叩門又係一大挑戰

私小直資一般有中學,可以有中學backup 放心d

我係今年升小一,其實唔係我喜歡直資或私小,當你知道升小派位係聽天由命或所謂留返俾d父母舊生時,而你又派到去d冇人簡嘅學校時,你就會明白自己去決定,好過聽天由命

引用:我係今年升小一,其實唔係我喜歡直資或私小

原帖由 ivypooh 於 15-07-07 發表
我係今年升小一,其實唔係我喜歡直資或私小,當你知道升小派位係聽天由命或所謂留返俾d父母舊生時,而你又 ...
Right! When I knew which school is the result I got on 6 jun. I thought working hard on Private n DS is my very right choice!

我係因為我知道我囡去讀津校的話, 佢會好痛苦! 佢痛苦即係我痛苦, 即係成家一齊苦!

今日先同囡既N班老師傾完(囡的N班班主任, 之後變成朋友, 佢一路睇住囡成長, 而家教我囡琴同英文), 佢話我囡一定唔適合讀傳統學校, 更加堅定我要報多幾間直資私小比囡囡!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

忍唔住插一句:有好多家長話唔鍾意傳統教學,走去考直私;其實好多直私係傳統教學!記住搞清楚先去考。

Yanamami  係  發表於 15-7-8 08:15

引用:忍唔住插一句:有好多家長話唔鍾意傳統教學

原帖由 momama 於 15-07-08 發表
忍唔住插一句:有好多家長話唔鍾意傳統教學,走去考直私;其實好多直私係傳統教學!記住搞清楚先去考。

...
Totally agree

少功課、少測考默、考課範圍合理~起碼我女果间係禁……

我的原因好簡單:
1. 校網唔好, 自己一向冇抽奬運, 唔敢大抽奬
2. 希望搵間功課少D, 唔洗個女晚晚做到10點

回覆:tantanmama 的帖子

唔係講鍾唔鍾意,而係比多個機會自己選擇

有自主權嘛

852kk  which school?  發表於 15-7-8 15:09

Yanamami 發表於 15-7-8 08:15
少功課、少測考默、考課範圍合理~起碼我女果间係禁……
我果間係少功課, 勁多測考默, 但考課範圍合理, 老師關顧學生, 有聯繫中學backup, 我已經好滿足了。

比D貼士估你間系邊間吖?
‹ 上一主題|下一主題