用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問: 宣小 vs TSL
樓主: rd2ny
go

請問: 宣小 vs TSL [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-7-9 12:56
1)學校只是set 個framework, 2)真正谷的是家長,3)用功的是學生,校網和選中策略可以幫下,但最終這世界是冇不勞 ...
非常同意,個人相信 3 間(APS、SFA、KTS )私小基本一樣。

Yanamami  KTS家長無禁進取  發表於 15-8-3 13:56

hkpapa852 發表於 15-7-13 13:21
有機會既, 反正過去多年都多人入三間聖公會學校

2010/2012

2010/2012

2011/2013

2012/2014

有無人可以解釋一下呢D年份係乜意思 ?

JustAParent 發表於 15-8-3 15:35
2010/2012

2011/2013
升中年度如何計算你不知道嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問: 宣小 vs TSL

TSL

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-8-3+15:35+20

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
升中年度如何計算你不知道嗎?
在有留班制度下我其實真係唔係太識分。我都有聽聞宣小要人留級,不過不知如上面所說10幾個咁多,假如有本年升中生小五留過級,他是算2012/2014還是2013/2015的?宣小公佈的升中列表有13x至14x人,其餘的如何呢?大家看最上的,我反而有興趣了解下最下的一班。Anyway, 都係八吓,我小朋友已過這階段很久。

JustAParent 發表於 15-8-3 16:56
在有留班制度下我其實真係唔係太識分。我都有聽聞宣小要人留級,不過不知如上面所說10幾個咁多,假如有本年 ...
留班都只會係五年班留, 六年班無得留. 假設2013年既五年班留班, 學校應該唔會為佢將2013年五下既成績呈分, 咁呈分年應該只會係2014/2016..... 除非2014年又再留班.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 juliso 的帖子

Usually P3 is the transition...

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-13+13:21+有

原帖由 JustAParent 於 15-08-03 發表
2010/2012

2011/2013
2010-2012 = 12 年畢業,但因小五時(2010-2011學年) 都要呈分,所以計埋小六學年(2011-2012), 即係等如一屆學生黎架咋,唔關留唔留班事。睇返教署既formal寫法,都會係咁寫。

‹ 上一主題|下一主題