用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 津校入唔到精英班,會被放棄?
樓主: mrschoy
go

津校入唔到精英班,會被放棄? [複製鏈接]

mrschoy 發表於 15-7-9 08:09
不止一個朋友說,在津校讀,若果入唔到精英班,會被學校放棄?冇資源,冇份參加比賽,乜都冇。情況真的咁差 ...

首先, 不是所有官律學校行精英班制, 有部份仍用均行制.

就算行精英班制的也不要太担心, 我曾參觀一所小學, 由副校導覧, 問到有關班级制度, 她的說法是:

學校每級有5(ABCDE), 是用精英班制, 小班; 25人一班, 到三年級開始分班, AB是精英班, 每班會變成3x多人, CD是普通斑; 2x, E班是(需要)支援班; 只有1x學生.

小朋友有些發展較快, 學習能力強, 家庭支援足, 可以入精英班幾會是不少的, AB班約佔全級一半學生.

如果發展正常, 學習能力一般, 入普通班也不錯, 有不少家長寧可讀普通班也不要入精英斑, 就算精英班資源較多, 但小朋友能力不足每天做7~8樣功課也難以應付, 到精英班功課更多豈不死得仲快? 正是虛不受補.

支援班學生是最少, 一般是有學習, 情緒或行為問題的學生. 唯有以同樣的老師去教少數學生, 在政府未能支援的情況底下只可以得過且過, 畢左業就算. 有朋友做小學教師, P5教這類班(只有12人), 他很有心機去教, 無奈學生能力太差, 到小五A~Z也未能完全分辨. 一樣照升班, 一樣照畢業.

個人認為在香港這樣功利的社會, 學校行精英班制也是很無奈, 也基本照顧了大部份學生的利益. 讀普通班一樣有機會入B1中學, 讀精英班的要頂著壓力幾年也未必很好過.

alyk 發表於 15-7-13 12:03
首先, 不是所有官律學校行精英班制, 有部份仍用均行制.
就算行精英班制的也不要太担心, 我曾參觀一所小學, ...
同意,我女學校也是,四班有兩班精英班,人數較多,另班兩班是普通班,人數較少,但實際上我覺得成績稍差的兩班是補底班,不過補底班的名字讓人難過,就稱成績稍好的兩班為精英班 (教法未必很精英),又可滿足家長虛榮心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-13 12:33
同意,我女學校也是,四班有兩班精英班,人數較多,另班兩班是普通班,人數較少,但實際上我覺得成績稍差的 ...

分分鈡補底斑支援多過精英班

冇資源,冇份參加比賽,乜都冇。情況真的咁差

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

agree, 即部太子讀書

回覆 maggiemomC 的帖子

傻啦!有些家長會抱住人入我又入的心態 ga ma

我覺得讀書同做人一樣, 自己唔放棄自己咪得law. 隨遇而安吧!!
‹ 上一主題|下一主題