用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間
樓主: mandy2003
go

顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間 [複製鏈接]

回覆:mandy2003 的帖子

NPL has IB

回覆:bowling68 的帖子

想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎樣?昨天DSE放傍,眼見要科科勁先可以入U。

王家爸爸  衰中文  發表於 15-7-16 17:35

引用:想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎

原帖由 ktdanielli 於 15-07-16 發表
想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎樣?昨天DSE放傍,眼見要科科勁先可以入U。

...
SMC 校網出左2015 DSE results, 不過睇吾明,請高人指點下

van_t 發表於 15-7-16 16:53
SMC 校網出左2015 DSE results, 不過睇吾明,請高人指點下
都係個句:英文勁,數學OK,中文弱。

英文有32.8%五級或以上(梁銶琚、鄧顯、張祝珊同九龍民生舊年係25.0%、35.1%、35.3%同38.0%),數學只有31.6%五級或以上(跟九龍民生舊年既32.4%差唔多,跟梁銶琚、鄧顯同張祝珊舊年既44.3%同39.8%、47.4%有幾大距離),中文無提,應該係衰左。

van_t 發表於 15-7-16 16:53
中文2級或以上不足100%, 5級或以上完全唔提, 3級或以有幾多真係唔樂觀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:van_t+發表於+15-7-16+16:53+SMC+校

原帖由 hkpapa852 於 15-07-16 發表
中文2級或以上不足100%, 5級或以上完全唔提, 3級或以有幾多真係唔樂觀
如果中文衰左,就同本地大學無怨。

回覆 ktdanielli 的帖子

據我所知,這只是第一年through train 成績,我深信成績會越來越好,我認識的聖瑪加利 現在讀緊初小及高小的,學術水平好高,中文也不差。

引用:回覆+ktdanielli+的帖子 據我所知,這只是

原帖由 mandy2003 於 15-07-17 發表
回覆 ktdanielli 的帖子

據我所知,這只是第一年through train 成績,我深信成績會越來越好,我認識的聖瑪 ...
我對smce都好有興趣。最緊要知道自己同小朋友想要咩,支持你!

Kittymummy 發表於 15-7-12 02:17
比多點資料你,學校高中係行兩個課程:1.GCSE,  2. DSE..... 所以有吾少學生吾係DSE 果條隊,完成GCSE課程 ...
請問有沒有完成GCSE後用非聯招成功入本地大學的個案?

回覆 hkpapa852 的帖子

中文未能2級逹100%,可能是非華人學生,不過學校網站有寫,GCSE中文全部A曬,咁呢D非華人學生,可憑GCSE代替DSE中文。

Vickyblah 發表於 15-7-17 10:13
我對smce都好有興趣。最緊要知道自己同小朋友想要咩,支持你!
好贊成,

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-7-17+10:13+我

原帖由 mandy2003 於 15-07-17 發表
好贊成,
題外話, 想問你小朋友讀邊間小學考到smce??

引用:Quote:Kittymummy+發表於+15-7-12+02:17+比

原帖由 bbkingdombb 於 15-07-17 發表
請問有沒有完成GCSE後用非聯招成功入本地大學的個案?
我冇數據,但我所知。中三學期尾會派通告(聽講好似係40人左右),學校中四會行兩個課程,1.GCSE, 2. DSE....如果係讀GCSE課程,我諗吾會non jupas入本地大學,果班應該係外國升學為主.

bbkingdombb  thanks  發表於 15-7-18 01:02

Kittymummy 發表於 15-7-18 00:22
我冇數據,但我所知。中三學期尾會派通告(聽講好似係40人左右),學校中四會行兩個課程,1.GCSE, 2. DSE.. ...
Kittymummy
學生會否考完GCSE,也考DSE呢?因為GCSE中四就可考,而DSE是中六才考呢

mandy2003 發表於 15-7-18 17:25
Kittymummy
學生會否考完GCSE,也考DSE呢?因為GCSE中四就可考,而DSE是中六才考呢
...
中四考既應該係IGCSE,  唔係GCSE AL, 入大學睇GCSE(唔係IGCSE) 或者DSE成績.  正常係考完IGCSE再考慮讀GCSE 或者DSE, GCSE讀2年, DSE 中五, 六都係讀2年, 2種課程其實有分別, 好難同時間考.  除非好叻.

2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎新日講的。
(如有記錯,請代為修正。)

10個港大
8個中大
4個科大
18個其他大學
14個外國升大學
其他則副學士或文憑等

引用:2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎

原帖由 Bryan.123 於 16-02-13 發表
2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎新日講的。
(如有記錯,請代為修正。)
佢地中六有幾多人,想計下百分比。

考DSE的,大概有68人左右.

引用:考DSE的,大概有68人左右.

原帖由 Bryan.123 於 16-02-14 發表
考DSE的,大概有68人左右.
不考DSE有多少呢?佢地入大學冇分DSE 和 non DSE.

‹ 上一主題|下一主題